Onlangs liet onze zoon (15) zich keuren voor de onderwatersport. Hij heeft een lichte vorm van hemofilie A en op advies van zijn duikvereniging liet hij zich medisch keuren bij de plaatselijke huisarts. Deze kon geen goedkeuring voor duiken afgeven. Zonder nader onderzoek ging de man af op de door mijn zoon ingevulde medische ‘eigen verklaring’. De arts deed geen verdere keuring en bracht overigens ook geen kosten in rekening. Hij wilde zich er wel verder in verdiepen, maar wist niet of dat zin had…
Mijn zoon is verder helemaal gezond en heeft eigenlijk geen last van zijn ‘ziekte’. Slechts nu en dan gaat hij naar de hemofilieafdeling van het ziekenhuis. Daarom onze vraag: kan onze zoon wel of niet duiken? En wat zijn eventuele volgende stappen voor onze zoon, die graag zo snel mogelijk verder wil met zijn duikopleiding?
Tineke en Dolf de Leeuw

ANTWOORD

Bij elke vorm van bloederziekte (hemofilie) bestaat een verhoogde bloedingsneiging. Onder water kan het simpele ‘niet goed kunnen klaren van de oren’ al aanleiding geven tot bloedingen. In zo’n geval ontstaat duidelijk meer schade in het middenoor, met alle verstrekkende gevolgen van dien. Tijdens het duiken ontstaan wel meer drukverschilmomenten die aanleiding geven tot kleine bloedingen. Bij hemofilie kunnen deze bloedinkjes uitmonden in grote bloedingen, waarbij forse schade kan optreden. Ook in het geval van decompressieziekte kunnen bloedingen ontstaan, vooral in het zenuwweefsel en specifiek in het ruggenmerg. De klachten en uitvalsverschijnselen worden dramatisch erger. Het advies luidt dan ook: niet duiken bij aandoeningen of medicijngebruik die de bloedingsneiging doen toenemen.

Anderen lezen ook:  Epilepsie