In 2050 zit er meer plastic in de oceaan dan vis. Deze beroemde voorspelling door Ellen MacArthur van de MAcArthur foundation blijft altijd maar door mijn hoofd spoken. Het heeft mij als medewerker van Plastic Soup Foundation én duiker, ten slotte op een idee gebracht dat enthousiast werd opgepakt!

Blog door Carina van Uffelen

Het begon allemaal in 2018 toen een enthousiaste recreatief duiker, Debbie Mous, naar Plastic Soup Foundation kwam omdat ze de duikwereld in actie wilde laten komen tegen plasticvervuiling. We maakten een afspraak en brainstormden met verschillende duikorganisaties en duikbedrijven hoe we de duikwereld meer zouden kunnen betrekken bij het plasticprobleem. Door de voorspelling van MacArthur kreeg ik toen een ingeving.

Communiceren

Om met elkaar te communiceren hebben duikers speciale handgebaren voor allerlei vissen en zeedieren, maar waarom eigenlijk niet voor plastic? Omdat er zoveel plastic in de oceaan voorkomt, moeten we daar eigenlijk ook een teken voor hebben, realiseerde ik mij. Het duikteken zou in de praktijk gebruikt kunnen worden om plastic te signaleren en tegelijkertijd besef je met het bestaan van zo’n teken hoe absurd en ernstig de plasticvervuiling is.

‘P’ van plastic

De P voor plastic

Mijn idee voor een plastic-duikteken won de brainstormsessie en een paar weken later hebben we het teken een vorm gegeven: de P voor plastic. Met je rechterhand vorm je de lijn van de P en met je linkerhand vorm je een c en plaats je tegen het bovenste deel van je rechterhand. Zo kunnen anderen de P voor plastic in jouw handgebaar herkennen.

Het werd fantastisch opgepakt! Over de hele wereld werd het teken gedeeld en het heeft in totaal meer dan 4 miljoen mensen op Facebook bereikt!

Anderen lezen ook:  Spannende date met een murene

Scuba Sign App

Dankzij de hulp van Debbie en duikorganisaties is het teken nu ook opgenomen in een Scuba Sign App en staat het op de Wikipediapagina over duiktekens. De volgende stap is een vast plekje in educatiemateriaal voor duikers. To be continued!

Door Carina van Uffelen – werkt sinds 2017 in het communicatieteam van Plastic Soup Foundation en is zelf ook groot fan van duiken en de onderwaterwereld.

 

Weten hoe jij jouw plasticverbruik kan minderen? Bekijk deze tips!