Bij de aanschaf van je duikuitrusting is je duikmasker vaak een van de eerste dingen die je koopt. Vaak ontbreekt in deze fase nog de juiste kennis om tot de beste keuze te kunnen komen en ga je af op de adviezen van je buddy, verkoper en je eigen gevoel. In de praktijk pakt dit dan toch vaak weer anders uit. Hoe kies je nu het juiste masker? Harro Cats, distributeur van TUSA, vertelt waar je op moet letten.

Tekst: Harro Cats Foto’s: René Lipmann

De reden waarom er zoveel verschillende duikmaskers te koop zijn, is onder andere omdat er ook veel verschillende gezichtsvormen zijn. Geen mens is hetzelfde. Daardoor is er ook niet één universeel masker. Daarnaast zijn er meerdere redenen dat het ene duikmasker prettiger maakt dan het andere. Alleen is dit wel heel erg persoonsafhankelijk.

Het gelaatstuk

Ga je voor transparant siliconen of een zwart niet-lichtdoorlatend siliconen gelaatstuk? Het niet-lichtdoorlatende gelaatstuk is tegenwoordig ook in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. Zwart siliconen heeft het voordeel dat het schoner eruit blijft zien.

Hoewel, als je naar maskers bij sommige duikers kijkt, dan zijn deze soms zó vies zijn, dat het verbazingwekkend is dat ze daar hun neus in durven te steken. Maar dat even ter zijde. Zwart siliconen geeft meer rust, je kijkt als het ware meer door een tunnel en wordt niet afgeleid door licht, schittering of beweging dat bij een transparant gelaatstuk wel het geval is.

Onderwaterfotografen en filmers kiezen juist om deze reden vaak een zwarte uitvoering, omdat ze zich beter kunnen concentreren op hun camera. Terwijl er heel veel duikers zijn die juist transparant als ruimer en daardoor rustiger ervaren.

Het claustrofobische van zwart siliconen hebben ze niet als ze met een masker duiken dat transparant is. Een nadeel van transparant siliconen is dat deze in de loop van de tijd zijn frisse heldere kleur gaat verliezen en dat dit een gelige tint kan krijgen. Door het masker donker te bewaren, kan je dit proces vertragen.

duikmasker

Ga je voor transparant siliconen of een zwart niet-lichtdoorlatend siliconen gelaatstuk?

Zuurstokkleuren

Mocht je voor een niet-lichtdoorlatend gelaatstuk kiezen en verleid zijn door alle zuurstokkleuren, kijk even goed hoe dat bij je aanvoelt. Veelal zal een felle kleur naast je ogen ook op den duur als irriterend en afleidend worden ervaren.

Wellicht kan je dan beter kiezen voor een neutrale kleur. Of je neemt het voor lief als je de kleur belangrijk vindt. Een fabrikant maakt gebruik van verschillende kwaliteiten grondstoffen om een duikmasker te maken. Zo is het siliconen van het gelaatstuk en de maskerband een kostbaar onderdeel.

Deze is uit te voeren in verschillende kwaliteiten, variërend van hypoallergeen chirurgisch siliconen tot namaak siliconen dat vaak PVC blijkt te zijn. De prijs van het siliconen gaat hand in hand met het comfort. Een zachter en comfortabeler masker is vaak ook kostbaarder.

Kiest een fabrikant voor standaard glas met een groene tint of voor duurder optisch wit glas? Ook dit wordt in de prijs verrekend. Dan maar niet te spreken over de hobby-maskers met een plastic venster. Die overigens niet bedoeld zijn voor de duiksport.

duikmasker

De Tusa Zensee is randloos. Het gelaatstuk zit direct aan het glas vast. Dit geeft minder volume in het masker en het is hierdoor minder kwetsbaar.

Het frame

De harde rand van de meeste duikmaskers is gemaakt van polycarbonaat of vergelijkbare kunststof. Een relatief betaalbare, veel gebruikte plastic soort. Afhankelijk van de toevoegingen bij deze plastics zal het masker sterker worden of juist na verloop van tijd gaan breken, omdat er bijvoorbeeld veel weekmakers zijn gebruikt in een goedkopere kunststof.

Anderen lezen ook:  Extreme hittegolf in Noord-Amerika is meer dan 1 miljard zeedieren fataal geworden

Er zijn verschillende duikmaskers die naast een hoogwaardige kwaliteit polycarbonaat-achtige kunststof ook andere materialen gebruiken als bijvoorbeeld rvs en/of polyurethaan. Beide bedoeld om het frame van het masker sterker en duurzamer te maken.

Kijk dan bij aanschaf altijd goed naar de maskerbandbevestiging. Is dit goed te bedienen? En is de maskerband eenvoudig te verstellen? Goedkope maskers hebben vaak ook een maskerbandmontage die lastig te verstellen is of fragiel is van constructie.

Daarnaast is het vermeldingswaardig dat er ook maskers zijn die randloos zijn. Deze dragen de name frameless. Het glas zit dan direct vast in het gelaatstuk. Dit geeft weer andere paseigenschappen. Dit model kan gevoeliger zijn voor schade omdat er geen beschermrand is voor bijvoorbeeld het glas.

duikmasker

Door zacht in te ademen door de neus, zou een goed passend masker aan je gezicht moeten blijven ‘plakken’.

Duikmasker passen

Als je dan een keuze hebt gemaakt in type glas, frame en siliconen, dan is het nog belangrijker hoe het past. Maak altijd een vergelijking met meerdere modellen door een aantal te passen. Blijf nooit hangen bij een model dat er het leukste uitziet of het beste past bij je budget.

Het is erg aannemelijk dat juist deze ene niet de beste aansluiting heeft op je gezicht! Veelal wordt een masker gepast door de maskerband weg te nemen en het gelaatstuk tegen het gezicht te houden. Door zacht in te ademen door de neus, zou een goed passend masker aan je gezicht moeten blijven ‘plakken’.

Deze truc werkt alleen bij duikmaskers waarbij de maskerband aan het frame vastzit. Een masker waarbij de hoofdband aan het gelaatstuk gemonteerd zit, moet je passen mét maskerband. De vorm van het gezicht heeft invloed op de pasvorm van het siliconen gedeelte.

Bij een breed gezicht zal de maskerband het masker wat breder trekken. Bij een smal gezicht wordt het juist slanker. Als je dit bij het uitproberen toepast, kom je erachter dat dit veel invloed heeft.

duikmasker

Op een goed duikmasker moet
je niet bezuinigen.

Met maskerband passen

Sowieso is het aan te raden om elk masker met maskerband te passen, dit, omdat een maskerband ook veel invloed heeft op het draagcomfort. Als je eerste indruk niet de beste is, dan is het raadzaam om nog even verder te passen.

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat praktisch elke duiker of snorkelaar zijn masker staat te passen zonder mondstuk? Terwijl iedereen, hetzij een snorkel hetzij een ademautomaat, in zijn mond heeft? Dit heeft wel degelijk invloed op de aansluiting bij de bovenlip!

Anderen lezen ook:  Sun Reef, ver weg van de toeristische drukte

Als je op zeker wilt gaan, zou het een idee kunnen zijn je automaat of snorkel mee te nemen naar de winkel en deze ook even in je mond te steken als je denkt het juiste masker gevonden te hebben.

Kleuren

Niet iedereen hecht er evenveel waarde aan, maar hoe mooi kan het zijn als je aan een nieuwe set toe bent en dat je je masker, snorkel en ook de vinnen op elkaar afstemt?

Veel fabrikanten doen hun uiterste best om een mooie bij elkaar passende set te ontwerpen. We weten allemaal dat een duiker niet voor de mode aan de waterkant staat. «Functioneel!» is de meest gehoorde reactie als er over dergelijke uitrustingsstukken wordt gesproken.

Toch zou je er zelf als duiker wel beter verzorgd uitzien als je toch even aandacht geeft aan de kleursamenstelling. Kijk goed wat de mogelijkheden zijn. Staar je niet blind op wat in de winkel hangt. Vaak is jouw duikspecialist in staat om je een complete combinatie te bieden. Durf ernaar te vragen.

«Het heeft even tijd nodig om je nieuwe masker dampvrij te krijgen en vaak zal je het reinigingsproces nog wel een paar keer moeten herhalen.»

Voordat je gaat duiken

Nadat je de keuze hebt gemaakt en ervan overtuigd bent dat je je nieuwe masker hebt gevonden, begint vaak de ellende van het beslaan van het glas tijdens het duiken. In DUIKEN editie 5-2021 hebben we hier een uitgebreid artikel aan gespendeerd.

We hebben daarin vermeld dat het beslaan van je masker het gevolg is van een damp die afkomstig is van het siliconen dat gebruikt is voor het maken van je masker.

Dit slaat neer op het glas na productie en doet daarmee je anti-condenslaag teniet. Dit proces kan nog maanden na de fabricage doorgaan. Maak, na aankoop, je hele masker, inclusief maskerband en gelaatstuk, goed schoon met een regulier afwasmiddel. Vergeet niet de maskerbox te wassen.

Niet in de box

Bewaar je nieuwe masker de eerste periode niet in de box, maar ernaast. Dan heeft de siliconendamp de gelegenheid om te verdwijnen. Een bekend merk afwasmiddel of een niet-schurende tandpasta zijn het meest effectief.

Hardnekkige berichten om dit met vuur of agressieve chemicaliën te reinigen, of je masker in de vaatwasser te doen, hebben beschadiging van je nieuwe aanwinst tot gevolg.

Doe dit beslist niet! Het heeft even tijd nodig om je nieuwe masker dampvrij te krijgen en vaak zal je het reinigingsproces nog wel een paar keer moeten herhalen. Zolang je het gehele masker ontvet en tijdelijk niet in zijn box opsluit, ben je er redelijk snel vanaf.

Wil je gebruikmaken van een anti-condensfolie in je masker, dan heeft dat alleen nut als je masker geheel schoon is. Anders beslaat je glas met folie nog steeds. Het advies is ook om gebruik te maken van een anti-condensmiddel in plaats van in je masker te spugen.

Anderen lezen ook:  Garmin Descent Mk1 getest

Spuug is wel effectief, maar geeft in de loop van de tijd veel kans op de groei van micro-organismen. Wat zich uiteindelijk zal uiten in vervuiling en lekkage van je masker.

Na de duik

Je duikmasker bewaar je het beste op een droge, donkere plaats. Het advies is om hem na elke duik goed te spoelen met schoon water. Je zou je masker gerust regelmatig met een sopje mogen reinigen. Droog hem altijd heel goed af om algengroei te voorkomen.

Voorkom dat hij klam blijft, want daar wordt hij slechter van. Transporteer je masker altijd in de vaak meegeleverde maskerbox. Geen box? Leg hem bovenop in je tas of kist, om te voorkomen dat een ander uitrustingsstuk je glas, gesp of frame kan breken. Als er ooit iets stuk mocht gaan aan je masker, dan is het meest waarschijnlijke dat de hoofdband breekt.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, zorg dan dat je over een reserve-maskerband beschikt. Koop alleen een merk eigen originele maskerband als reserve om er zeker van te zijn dat deze altijd op je gespen past.

Kort samengevat

Juist bij duikmaskers is de uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ van toepassing. Onderschat het veiligheidselement niet dat je zicht heeft op je handelen onder water. Koud water en vooral ook zout in je masker, en daarmee ook kans dat het in je ogen komt, zal vaak leiden tot een paniekerige reactie.

Met alle gevolgen van dien. Daarnaast zou het zonde zijn als je zo veel tijd, geld en moeite spendeert om ergens je onderwateravontuur te realiseren, maar je er niets van ziet, omdat je masker niet goed is.

Door dan net even wat meer tijd en geld uit te trekken voor het optimale duikmasker, zullen al je duiken aanmerkelijk fijner zijn. Je zal zien dat alle waar naar zijn geld is. Op een goed duikmasker moet je niet bezuinigen.

Een of twee glazen?

Voordelen twee glazen

  1. Kleiner volume

Het neusstuk van het masker kan verder naar voren worden geplaatst en de glazen dichter bij de ogen. De inhoud van het masker in volume wordt hierdoor kleiner en dat maakt oefeningen, zoals het leegblazen van je masker, makkelijker.

  1. Meer zicht en meer ruimte

Ook wordt het zicht wat ruimer als de glazen dichter op je gezicht staan. Door de constructie heeft je neus meer ruimte in het masker en drukt deze bij een tweeglazenmodel meestal nooit op de neus. Iets wat je met een enkel glas wat makkelijker kan voelen. Iemand met een relatief hoge of grote neus, zal met een dubbelglazig masker een betere ervaring hebben.

duikmasker

  1. Mogelijkheid voor optische glazen

Nog een voordeel van twee glazen is dat je deze kunt vervangen door optische glazen. Een duikmasker met een doorlopend glas is in de regel niet geschikt voor aanpassing met optische glazen.

Mocht je brildragend zijn, vraag je winkelier dan naar welke maskers kunnen worden uitgevoerd met optische glazen en vraag tevens naar de kwaliteit en prijs van deze glazen. De optische glazen zijn er in standaard sterktes min en vaak ook in volledige plus glazen of optische leesglazen.

Wat zijn de voordelen van een enkel glas?

Een duikmasker met een doorlopend glas heeft op zijn beurt weer een voordeel dat je in het midden geen tussenstuk hebt en daardoor ongehinderd zicht hebt.

Iemand die geen optische glazen nodig heeft, kan daarom ook kiezen voor juist deze uitvoering.

Ook interessant voor jou:

Help, mijn duikmasker beslaat!

Getest, Tusa Paragon S duikmasker