Of je nu lang bent of kort, wat voller of slank: met de Aqua Lung Omni creëer je een trimvest geheel op maat. Dankzij het modulaire systeem zijn er tientallen configuraties mogelijk én je kunt ‘m geheel personaliseren in je eigen favoriete kleur. Hoofdredacteur Judith Rietveld test het trimvest op Curaçao.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Daniel Versteeg

Aqua Lung Omni

Zo, hier heb je het Aqua Lung Omni-trimvest. Zet jij ‘m zelf even in elkaar? Je kan zelf kiezen of je er een small of medium van maakt.» Voordat ik nog iets kan zeggen, beent Jeroen Saris van AmilcoSports alweer de deur uit naar het magazijn, om vinnen en een wetsuit voor me te pakken.

Voor mij ligt het Omni-vest. Nou ja, vest, het zijn allemaal losse onderdelen. Maar ik ben niet voor een gat te vangen. Ik ben bekend met dit modulaire systeem. Vorig jaar dook ik al met de Aqua Lung Rogue, die ik na een aantal keer oefenen snel in elkaar kon zetten.

Dankzij de Modlock-connectoren kun je met de backplate, schouderbanden en buikband tientallen mogelijke configuraties creëren. Maar, er zijn uiteraard verschillen. Zo is de Rogue een echte wing, met de luchtkamer op de achterkant.

Aqua Lung Omni

Of je nu lang bent of kort, wat voller of slank: met de Aqua Lung Omni creëer je een trimvest geheel op maat.

De Omni is een trimvest met luchtkamers op de voor- en achterkant. De Omni is uitgebreider en comfortabeler, terwijl de Rogue meer minimalistisch is. En dat comfortabele zit ‘m dus ook gelijk in de heerlijk zachte schouderbanden en padding voor de rug.

Om terug te komen op small of medium; de Omni hanteert drie basismaten: small, medium en large. Je kunt dan optioneel het trimvest geheel naar jouw maat maken.

Anderen lezen ook:  Haai zinkt als je 'm in zoet water zet

Ben je lang en smal? Dan kun je de verschillende maten met elkaar combineren en dan zit je niet gelijk vast aan een te grote buikband. Ben je wat voller? Kies dan voor large met eventueel de buikband extender. Zo is er voor iedereen een BCD  op maat!

Schouderbanden

Ik kies voor de schouderbanden maat S, en begin met mijn DIY-trimvest. Het is eigenlijk vrij simpel om het in elkaar te zetten en eenmaal geplaatst, zit het zo vast als een huis.

Binnen een paar minuten ben ik klaar en Jeroen komt net weer binnenlopen met een paar knalgele vinnen en mijn favoriete 3 mm wetsuit. De verbazing is van zijn gezicht af te lezen. «Dat deed je snel!»

Wanneer ik het trimvest pas, ben ik niet tevreden over de schouderbanden. Die zijn veel te kort! Handig is dus dat je daar een grote maat voor kunt bestellen. De medium schouderbanden zijn perfect.

Deze verwisselbare banden vind ik echt een pluspunt: duik je vaak in de tropen, maar wil je ook in eigen land duiken in droogpak? Dan bestel je gewoon grotere banden en heb je altijd je eigen vertrouwde trimvest in de juiste maat. Ook als je wat extra kilo’s erbij krijgt of juist afvalt, hoef je niet direct een nieuwe BCD te kopen.

Kleur bekennen

«Je bent nog niet klaar, hoor!» zegt Jeroen. En hij reikt me een zak aan met knalgele items erin. Dezelfde kleur als de vinnen die hij net heeft meegenomen.

«Voor de Omni zijn zes kleurenkits beschikbaar, zoals blauw, roze, grijs, wit en turquoise maar ook dezelfde kleur geel als je vinnen.» Wat superleuk! Jeroen biedt aan om me te helpen, maar ik sta geheel in de ‘zelf-doen’-stand.

Aqua Lung Omni

Je kunt de BCD helemaal pimpen in jouw kleur. Voor de Aqua Lung Omni zijn zes kleurenkits verkrijgbaar. Onder meer de handgrepen van de loodpockets en de octo-pocket zitten in deze kit.

Ook deze kleurdetails zijn eenvoudig te bevestigen. Na enkele minuten is mijn BCD geheel gepimpt: zowel de klittenbandsluiting om de deflatorslang op zijn plaats te houden, de zijkanten van het borstriempje, de lipjes van de ritsen van de pockets als de octo- en consolehouder hebben de vrolijke felle kleur geel gekregen.

Anderen lezen ook:  Mares Quad duikcomputer, size matters

De loodpockets die ook in het zakje zaten, zijn voorzien van gele handgrepen. Nu ben ik helemaal in stijl! Het is wel weer jammer dat ik thuis weer het vest uit elkaar haal. Want hij mag namelijk mee op reportage naar Curaçao.

Maar, het is juist handig dat dit kan. Op die manier past er veel meer in mijn koffer doordat je de losse onderdelen heel compact kunt inpakken. Zo heb je geen last van lompe schouderbanden die veel ruimte innemen, en ook de bladder heb ik keurig opgevouwen en in een hoekje gestopt.

Eenmaal op Curaçao merk ik ook dat ik het stiekem best gaaf vind om de BCD weer in elkaar te zetten. Niks is leuker dan je duik voor te bereiden, zeker als je op zo’n prachtige bestemming bent!

Het Aqua Lung Omni trimvest is perfect om mee te nemen op vakantie omdat je dankzij de losse onderdelen minder ‘bulk’ in je koffer hebt.

Test op Curaçao

Veel lood heb ik niet nodig, ik duik immers in een 3 mm. Toch stop ik in beide pockets een kilo lood. Dat dit Surelock II™ Weight System perfect werkt, hebben jullie vorige maand al kunnen lezen.

Toen heb ik razendsnel een schildpad van een vishaak in zijn bek kunnen verwijderen, door een loodpocket voorzichtig tussen zijn kaken te stoppen. Ik kan het me helemaal niet meer herinneren dat ik de pocket lostrok, zo vol adrenaline zat ik.

Feit is wel dat ik razendsnel de pocket in mijn hand had, zonder moeilijk gedoe. En zo hoort het! Ik duik een hele week met de BCD op Curaçao en het duikt heerlijk. De pasvorm is perfect en zeker met kantduiken zit de set lekker.

Anderen lezen ook:  Procean Technical droogpak: van eigen bodem

Je moet toch soms even een stukje naar het water lopen en dan is het wel zo fijn als het comfortabel zit. Ik kan wel snappen dat sommige duikers deze BCD te uitgebreid vinden, en liever kiezen voor een vest dat meer minimalistisch is.

Aqua Lung Omni

Het Surelock II™ Weight System werkt perfect.

Aqua Lung Omni

De Aqua Lung Omni is vrij simpel om in elkaar te zetten. Eenmaal gereed, zit het zo vast als een huis.

Toch vind ik juist alle extra’s super, vooral de octopus- en de manometerhouder. Het blijft keurig op zijn plek zitten tijdens de duik, zonder dat er per ongeluk iets over de grond gaat slingeren. Qua drijfvermogen hangt het heerlijk.

Door de perfecte maatvoering vind ik al snel de ideale trim. Dankzij het bladder-retractiesysteem ‘fladdert’ de luchtzak ook niet als er weinig lucht in zit. Met elastieken op drie posities wordt de luchtzak bij elkaar gehouden. Zo blijf je dus keurig gestroomlijnd.

De GripLock™ tankband werkt ook als een malle: ik heb twee keer gehad dat ik merkte dat mijn tank te hoog zat onder water. Daniel kon binnen een handomdraai de fles verplaatsen. Je kunt overigens ook het vest inzetten voor een 15 liter.

Mijn conclusie betreft de Omni: een geweldig trimvest, die zorgt voor hele comfortabele duiken. Daarnaast is hij ook perfect om mee te nemen op vakantie omdat je dankzij de losse onderdelen minder ‘bulk’ in je koffer hebt.

Meer ruimte dus voor andere spullen! Ook de kleurenkits zijn leuk. Mocht je dan een keer een ander pak of vinnen kopen, bestel je eenvoudig jouw bijpassende kit. Kortom, wat mij betreft een geweldig duurzaam trimvest waar je jarenlang plezier van hebt.

Aqua Lung Omni

«Ik duik een hele week met de Aqua Lung Omni op Curaçao en het duikt heerlijk»

Facts Aqua Lung Omni

  • modulair systeem
  • tientallen configuraties mogelijk
  • kies uit zes verschillende kleuren
  • GripLock™ tankband
  • 4 rvs D-ringen
  • optioneel: loodpockets 1,5 kg, SMB-pocket, waist band extender

Prijs colorkit: € 99, BCD € 599.

www.amilcosports.nl