Japan stapt uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) zodat het land de commerciële walvisjacht kan hervatten. Het kabinet heeft dat besluit vandaag genomen. De jacht blijft beperkt tot exclusieve economische zones en de territoriale wateren van Japan.

Japan ligt al langer overhoop met de internationale organisatie, die slechts een aantal bescheiden vormen van jacht toelaat. De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar “wetenschappelijk onderzoek” naar de walvis. Het land probeert al jaren toestemming te krijgen voor commerciële jacht, maar een laatste verzoek werd in september nog geweigerd door de IWC.

Commerciële walvisjacht hervat vanaf juli

Japan vertrekt eind juni uit de commissie en hervat vanaf juli de commerciële jacht. Voor wetenschappelijke doeleinden jaagde Japan onder meer in de Antarctische Oceaan. Daar wordt de jacht gestaakt. “De walvisjacht zal worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale wetgeving en binnen de vangstbeperkingen die berekend zijn volgens de door de IWC goedgekeurde methode, om negatieve effecten op walvisachtigen te voorkomen”, aldus kabinetschef Yoshihide Suga, die het nieuws bekendmaakte.

“Cultureel erfgoed”

Tokio wordt ervan beschuldigd de wetenschap enkel als excuus voor de jacht te gebruiken. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestempelde in 2014 de Japanse walvisvangst als illegaal.

Het Aziatische land vindt dat het eten van walvis deel uitmaakt van de lokale cultuur. Ook in Noorwegen en IJsland wordt op de zeezoogdieren gejaagd.

Bron: HLN

Bekijk ook: Walvissen tellen vanuit de ruimte

Anderen lezen ook:  Zeeslakken lossen letterlijk op als aarde verder opwarmt