Het aantal ongevallen met duikers binnen Nederland is relatief laag, maar het kan nog veiliger. De meeste ongevallen zijn te relateren aan de conditie van de duiker. Door een tijdige gezondheidskeuring kan het risico op een ongeval verder worden gereduceerd. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en diverse landelijke duikorganisatie willen met deze campagne duikers bewust maken van hun conditie.

Gezondheidskeuring voor nog meer plezier

De KNRM krijgt 5 tot 8 maal per jaar een melding voor een duiker in nood. Helaas kan er niet altijd tijdig hulp geboden worden. Vaak is de duiker in diep water onwel geworden en is tijdige opstijging niet mogelijk geweest.

Duikers die aangesloten zijn bij landelijke verenigingen laten zich meestal om de 5 jaar keuren. Na het 50e levensjaar wordt aanbevolen om dit jaarlijks te doen. Hoewel er altijd risico’s blijven bestaan, helpt een tijdige keuring om beter in te schatten wat de aanvaardbare risico’s zijn bij het duiken. De keuring helpt de duiker om binnen de eigen grenzen maximaal te genieten van het duiken. De campagne “Check je hart!” adviseert om niet te gokken met je conditie. Via www.knrm.nl is meer informatie te vinden over de campagne.

Duikerspasje KNRM

Laat je tijdig herinneren aan een duikmedische keuring. Vraag het KNRM pasje aan met sleutelkaart en noteer de laatste keuringsdatum. Het pasje past in een portefeuille, de sleutelkaart heeft het formaat 30 x 55 mm. Het pasje kan GRATIS worden aangevraagd via www.knrm.nl.

KNRM werkt met vrijwilligers en is afhankelijk van donaties

De KNRM is al sinds 1824 een onafhankelijke professionele reddingorganisatie. De vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar om onder alle weersomstandigheden uit te rukken. Vanuit 45 reddingstation met ongeveer 80 reddingboten. Dankzij donateurs kan de KNRM kosteloos hulp bieden. De KNRM is een goed doel, zonder overheidssubsidie. Steun ook het werk van de KNRM.

Anderen lezen ook:  De leukste feiten over zeepaardjes 

Bekijk ook:

Nieuwe versie gratis app KNRM Helpt