Enorme scholen vissen en kleurrijke gorgonen… Daarvoor hoef je echt niet ver te reizen! Op slechts twee uur vliegen bevind je je onder water in een adembenemend sprookjesbos. Waar dit is? De Medes Eilanden in Spanje! Carlo Vreugde en Patrick Kranenbroek reizen af naar de Costa Brava en nemen ons mee naar dit Europese pareltje voor duikers. 

Het zicht is niet best. Ik zie amper wat. Maar in dit geval komt dat niet door het water, maar door alle vissen die voor mijn masker zwemmen! We zijn nog maar net afgedaald bij duikstek Pedra de Déu’ en het is een drukte van jewelste – welteverstaan met vissen dus… Wanneer ik enigszins weer wat vrijheid voor mijn masker krijg, kan ik wel 20 meter ver kijken! Wauw! Dit is gaaf! We dalen nog wat verder af en ik zie prachtig gekleurde gorgonen die als statige waaiers het rif sieren. Ik zie iets in mijn ooghoek bewegen… Wat is dat? Ik draai me om en zie een grote bol sardientjes. Ze blijven uiterst nauwkeurig in formatie zwemmen. En ik zie ook al waarom, want in een flits schiet er een roofvis voorbij. Die heeft wel zin in een paar verse sardines… En deze roofvis is niet de enige die trek heeft. Een grote tandbaas stevent recht op de school af. Ik weet niet wat ik meemaak, steeds weer draai ik mijn hoofd van links naar rechts om maar niets te missen. Maar het gebeurt allemaal zo snel! De sardines zijn inmiddels bestempeld als ‘bait ball’ en worden nu van alle kanten aangevallen. Ik zie diverse zeebrasems, grote tandbaarzen, Middellandse Zee barracuda’s, en plotseling zie ik over de zeebodem ook een grote murene toesnellen. Dit allemaal terwijl de tandbaarzen mij om mijn oren vliegen. Binnen twee minuten is dit gehele tafereel afgelopen. Dit is een ongelofelijk moment en dat al tijdens onze eerste duik!  

 Al 30 jaar beschermd 

Het is heerlijk toeven aan de Costa Brava in het schilderachtige L’Estartit. Bijzonder aan dit gebied is het Montgrí-natuurpark dat is opgericht in 2010.  Dit bestaat uit het imposante Montgrí-gebergte, de Medes-eilandenarchipel met zijn ecologisch waardevolle zeebodem, en de wetlands gevormd door de rivier de Ter die uitmond in de baai van Pals. De Medes Eilanden zijn meer dan 30 jaar beschermd en dat is te zien. Hier leven honderden verschillende vissoorten. Het gebied is erkend als een van de prachtigste natuurparken in Catalonië door National Geographic.   

Anderen lezen ook:  Siddhartha Oceanfront Resort & Spa: een heerlijk verblijf aan de oceaan op Bali

All-in-one duikformule 

Deze week verblijven we bij Hotel Les Illes. Het bestaat al sinds 1957 en heeft als enige de unieke all-in-one duikformule sinds 1982. Het hotel wordt gerund door Genis Dalmau. Hotel Les Illes ligt direct aan de baai van Estartit.  Als je de weg oversteekt sta je aan het water. De haven waar de duikboten en prachtige jachten aanmeren is ongeveer 8 minuten lopen en  op 5 minuten wandelafstand vind je een breed strand. Langs de boulevard liggen vele restaurants met buitenterras.

De hotelkamers van Hotel Les Illes zijn standaard, maar goed onderhouden en schoon. Er is dagelijkse schoonmaakservice. Het restaurant verzorgt een uitgebreid ontbijtbuffet en tijdens de lunch en het avondeten is er een koud buffet, warm buffet en een dessertbuffet. Water en wijn zijn inbegrepen. In de bar van het hotel kunnen cocktails, wijn, bier, sterke dranken en frisdrank genuttigd worden.

De kok van Hotel Les Illes snijdt de Sereno ham vers af

Ook het duikcentrum is geweldig. Het heeft alles tot in detail afgestemd op duikers met hun all-in-one formule. Vanaf het moment dat je aankomt, staat gemak voorop. Geen gesjouw met duikspullen, want alles past moeiteloos in een flexibele draagtas die je eenvoudig in het busje van het duikcentrum plaatst. Een korte wandeling van 8 minuten brengt je naar de boot. Daar is ook het vulstation, beheerd door de deskundige Gustavo, die moeiteloos 25 flessen tegelijk vult, tot wel 500 flessen per dag! Zo hoef je slechts een klein stukje met je fles te sjouwen. De behulpzame crew, onder leiding van Carlos, de vriendelijke duikmanager, staat altijd klaar om te assisteren.

Veiligheid staat hoog in het vaandel, met een grondige briefing voor elke duik en een duidelijke uitleg van de duikkaart. Na het duiken is het een fluitje van een cent. Alles verdwijnt net zo makkelijk in de draagtas en gaat terug op de boot. Je loopt terug naar de basis, hangt je wetsuit in het drooghok of laat het op de boot, kleedt je om op je gemak op je kamer. Daarna geniet je  van een heerlijke lunch, is er tijd voor ontspanning en loop je weer naar de boot om alles gereed te maken voor de tweede duik van de dag. De dag sluit je af met een smakelijk driegangenbuffet, variërend in keuze en inclusief speciale avondgerechten, zoals de verrukkelijke Spaanse Serano ham. Het eten is niet alleen heerlijk, maar het personeel is ook uiterst vriendelijk. Les Illes is niet alleen ideaal voor gezinnen, maar ook voor groepsreizen. Wat helemaal ideaal is, is dat het avondeten ook al vanaf 19.30 kan. De Spanjaarden eten zelf laat, vaak 21.00 uur en ook de restaurants openen vaak later. Fantastisch dat er zoveel is ingespeeld op de toeristische duiker! Dit alles maakt Hotel Les Illes uniek in L’Estartit.  

Anderen lezen ook:  All West Apartments, binnen enkele passen in de zee

 Overal tandbaarzen 

De tweede duik is volgens de kapitein en divemaster zijn favoriete duikstek, namelijk ‘Ferranelles’. Hij noemt dit ook wel ‘zijn’ aquarium. Na een sprong van het achterdek navigeren we naar een drop-off en dalen rustig verder af naar 30 meter waar de mooie blauwe gorgonen in beeld komen. Wow, wat gaaf! Het water is een prima temperatuur van 21 graden. We zien over de gehele rotswand veel vis en het lijkt inderdaad net of we in een aquarium zijn. Twee murenen die vlak naast elkaar zitten kijken ons scherp aan: “Dit is onze plek en zwem maar snel lekker door!” Dat doen we ook en vervolgens belanden we in grote scholen vis, zoals de goudgestreepte zeebrasems.

Dit is de onderwaterwereld van de Middellandse Zee op zijn best, en dat op nog geen twee uur vliegen! De duikstek wordt nog mooier, want door de riante scholen vis zwemmen grote tandbaarzen heen. Onze ogen worden nog groter, want daar in het diepe blauw is een groep van wel 20 grote tandbaarzen te zien. Dit overtreft zelfs de eerste duik en het  toont maar weer aan hoe veelzijdig de onderwaterwereld hier in L’Estartit is. Iedereen kan genieten van het zeereservaat en dat komt door de maximale duiktijd van 1 uur. Op deze manier kunnen er vier bootduiken per dag worden uitgevoerd. 

Boot van Hotel en diving center Les lles vertrekt

Bij de volgende duik blijven we een beetje treuzelen aan boord. Alle Italiaanse, Franse en Nederlandse duikers gaan te water. We nemen de tijd en als laatste gaan wij kopje onder. De reden is dat we iedereen voor laten gaan zodat we bij deze  duikstek, Pota Del Llop, alles mooi kunnen vastleggen van de wandduik. Het is niet zo maar een wand, het is een gehele rotswand vol met grote gekleurde gorgonen. Dit begint met kleine exemplaren al bij 20 meter en gaat door tot 40 meter diep. Patrick en ik kijken onze ogen uit van die mooi gekleurde gorgonen, zoveel op die gehele wand!

Anderen lezen ook:  Haaien waargenomen in Spaanse wateren

We zien de andere duikers 10 meter boven ons rondkijken. Ineens wijst Patrick met zijn hand naar links, daar is een hele grote murene langs de wand te zien! Hij zit net met zijn kop tussen het koraal en vlak voor een gele gorgoon. Zo fraai is het dat zijn gehele gekronkelde lichaam langs de wand ligt en dat is voor mijn videocamera een mooie opname.

Verder komen hele scholen zeebrasems in beeld en een aantal zeeraven. Na de oppervlakte-interval duiken we op Carall Bernat dat bestaat uit kleine inhammen en grotten met tandbaarzen die verstoppertje spelen. Ze komen dan via een andere opening weer tevoorschijn. Het is gewoon lachwekkend hoe ze met ons spelen! De onderwaterlampen schijnen verder in de grot en het licht wordt rood, dit komt door het roodkoraal wat bovenaan in de grot zit, dat is echt genieten. We zwemmen weer rustig terug naar de boot en laten de Italiaanse duikers eerst op de boot klimmen. Daarna gaan we samen met een grote glimlach aan boord, want via onze opnames kunnen we deze fraaie belevenis met iedereen delen.

Verblijf & duiken Les Illes Hotel & Diving 

Les Illes Hotel & Diving bestaat sinds 1957 en heeft als enige de unieke All-in-one duikformule sinds 1982. Ze
hebben goede kamers van alle gemakken voorzien en volpension is mogelijk. Alle kamers hebben een eigen badkamer en airconditioning. Het duikcentrum bevindt zich in het hotel waar je ook alle verhuurapparatuur vindt. Perslucht en nitrox is aanwezig bij het vulstation tegenover de boten. De duikspullen mogen tussendoor op de boot blijven. Ook is er een verwarmd drooghok met aparte spoelbakken en vervoer duikspullen vanaf het hotel naar de boot is geregeld. Het is ongeveer 8 minuten lopen naar de boot. Huurmateriaal is in alle maten aanwezig, zelfs voor tieners. Je kan SSI-cursussen volgen vanaf beginner tot specialties. Als eerste in Europa kan je hier de recreatieve rebreather van Mares, de Horizon, uitproberen (wel aangeven voordat je boekt).