Een heel andere kijk op de onderwaterwereld, dat krijg je met de INON UFL-M150 ZM80 Micro Fisheye Lens. Dit type lens is bekend onder diverse namen: insectenooglens, Bug Eye Lens en – met name zijn lange broertje de INON UFL-MR130 EFS60 – Pinokkio-lens. Hij produceert unieke beelden.

Tekst en foto’s: Marco Heesbeen

Het is een macrolens en tegelijkertijd ook een fisheye-lens! De minimale scherpstelafstand is 0 cm. Je kunt super dichtbij opnamen maken, net als met een macrolens. Het grote verschil is echter dat je een enorme grote beeldhoek hebt van maar liefst 150 graden, zodat je toch het hele onderwerp en zelfs de achtergrond in beeld krijgt. Deze unieke eigenschappen zorgen voor indrukwekkende foto’s die gewoon ‘anders’ zijn.

Optimale prestatie

De UFL-M150 ZM80 is een natte voorzetlens die op de poort van het onderwaterhuis geschroefd kan worden. De lens is piepklein met een diameter van 39,7mm en een lengte van 36,8mm. Hij weegt slechts 66 gram en heeft een 27mm schroefdraad- aansluiting. INON heeft diverse verloopringen in het assortiment om de lens op verschillende onderwaterhuizen te kunnen bevestigen. De meest gangbare is de 67mm adapter. Een hele lange schroefdraad met vergrendelingsring maakt het mogelijk om de lens naar voren of achteren te draaien zodat hij perfect kan worden gepositioneerd op het betreffende onderwaterhuis. Ook in combinatie met een flipadapter of een bajonetvatting kun je de lens dus zo afstellen dat de afstand tot de poort nihil is. Dan presteert de lens namelijk optimaal.

Marco Heesbeen testte op Tenerife de Inon micro fisheye-lens.

De lens is ontworpen voor gebruik met een cameralens met een brandpuntafstand van ongeveer 80mm (op 35mm formaat). Bij de meeste compactcamera’s en systeemcamera’s met standaardlenzen moet je dus inzoomen tot je rond de 80mm uitkomt. Onvoldoende inzoomen resulteert in sterke vignettering (donkere randen). Geschikte camera’s zijn bijvoorbeeld de Olympus Tough TG-serie (TG-6, 5, etc.), de Sony RX-100 serie en de Olympus PEN en OM-D modellen met 14-42 of 12-50 objectieven. De lens is uitsluitend ontworpen voor onder water. Als je hem toch op land gebruikt, kom je er direct achter dat scherpstellen dan helemaal niet mogelijk is.

Anderen lezen ook:  Duiken in Nederland met een wetsuit of semidroogpak?

Meer scherptediepte

Als je super dichtbij foto’s maakt, is de scherptediepte van deze combinatie minimaal. INON raadt dan ook aan om een klein diafragma te gebruiken. De eerst duik die ik ermee maakte had ik, eigenwijs, toch een relatief groot diafragma gekozen. Onder water zag het er allemaal prima uit. Thuis op een groot scherm (wie kent de teleurstelling niet) werd duidelijk dat het advies van INON niet uit de lucht gegrepen is.

De daarop volgende duik met deze lens heb ik stapsgewijs met telkens kleinere diafragma-opnamen gemaakt om te kijken wanneer de scherptediepte voldoende wordt. Met een Olympus OM-D met 14-42 lens is de scherpte vanaf f/10 in de meeste gevallen voldoende om een scherpe foto te kunnen maken. Tijdens het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie op Tenerife besloot ik om de groothoekfoto met model te maken met de INON UFL-M150 lens. Een kleurrijke zeeappel groot op de voorgrond, het model schuin erboven en de twee boten aan de bovenzijde.

Als je onderwerp op de voorgrond niet vlak is maar rond, heb je nog meer scherptediepte nodig. Bij de zeeappel heb ik daarom gekozen voor f/20. Het water was helder en de zon scheen volop. Met een korte sluitertijd van 1/320 (bij ISO 400) had ik de gewenste donkerblauwe achtergrond zonder uitgebeten zon.

Onbewerkt! Olympus E-M1 Mk II met 14-42EZ in Nauticam behuizing en INON Z-330 flitser met Flip Snoot Pro. Diafragma: f20. Sluitertijd: 1/320. ISO: 400.

Makkelijk overschakelen

De INON UFL-M150 ZM80 Onderwater Micro Fisheye Lens is een heel leuke lens die unieke beelden oplevert. Het is een combinatie van Super Macro en Fisheye. De superkleine afmetingen maken het mogelijk om foto’s te maken op plaatsen waar je anders bijna niet bij kunt. Het is een waterdichte voorzetlens en hij kan onder water eenvoudig geplaatst en verwijderd worden. Je bent dus erg flexibel en kunt gemakkelijk overschakelen naar een andere lens, afhankelijk van het onderwerp of omstandigheden. De minimale scherptediepte is iets waar je goed rekening mee moet houden. Fotograferen met een open diafragma is niet mogelijk en zorgt voor onscherpe beelden. Als je, zoals INON adviseert, werkt met een klein diafragma, kun je met deze lens heel mooie opnamen maken.

Anderen lezen ook:  Getest, de nieuwe Suunto EON Steel Black

Past het niet?

Eigenaren van een Canon DSLR camera met EF-S 60mm macrolens kunnen kijken naar de grote (lange) broer van de UFL-M150; de INON UFL-MR130 EFS60 Underwater Micro Semi-Fisheye Relay Lens. Nauticam is bezig met de ontwikkeling van een high-end variant van deze lens, speciaal voor fullframe camera’s. Fotografen met andere spiegelreflexsystemen moeten dus nog even geduld hebben.

UFL-M150 ZM80

UFL-M150 ZM80

Volledig compatibel met INON S-TTL Auto mode

Geen verlies van AF en helderheid

Compatibele camera’s:  o.a. Olympus Tough TG-6, TG-5, TG-4, Canon Powershot S120, Panasonic FT4,  Sony RX100 serie en ook de Olympus PEN en OM-D micro 4/3 camera’s met 14-42 of 12-50 objectief

Prijs: € 235

Kijk voor meer info op www.onderwaterhuis.nl

Bekijk ook: Haal alles uit je Olympus Tough TG-5