Een reis naar de droombestemming Malediven is niet goedkoop. Maar mijn duikavontuur van een week was een topervaring met haaien, manta’s en walvishaaien. Dus als je het enigszins kunt doen… Gaan!

Tekst en foto’s: Jolanda de Hooge

Genieten

Ons jacht, MV Emperor Leo, volgt de route Best of Maldives waarbij we verschillende atollen aandoen. Allemaal hebben ze iets anders te bieden. Tijdens onze eerste briefing krijgt iedereen een rifhaak. Ik ben standaard een tegenstander van alles wat het rif kan schaden, maar deze haken zijn op veel duikplekken op de Malediven onmisbaar. Bovendien zijn er alleen maar kale rotsen bij de rifranden waar we een uurtje later aanhaken, om al wapperend in de stroming haaien voorbij te zien zwemmen. Tientallen grijze en zwartpuntrifhaaien zwemmen rustig heen en weer langs het rif, alsof er voor hen geen stroming bestaat. Wauw, wat een gave beesten! Als we nog enkele minuten van onze decotijd af zitten, maken we de haken los. We worden door de stroming over het rif geblazen, waarna we opstijgen naar vijf meter voor onze veiligheidsstop. Zuid-Ari Atol, waar we op dag twee naartoe varen, heeft een aantal cleaning stations. Daar komen manta’s naartoe om de parasieten van hun lijf te laten snoepen door poetsvissen. Als we bij het poetsstation aankomen en onze haken vastzetten, komt er een groep manta’s voorbij die net als een zwerm vogels in formatie lijken te vliegen. Ik tel er veertien! Als vliegende ruimteschepen met hun vorm van stealth bommenwerpers zweven ze over en om ons heen, waarbij ze kennelijk genieten van onze luchtbellen die hun buiken kietelen. We maken zelfs het unieke moment mee van de paringsdaad van twee manta’s!

Nemo gevonden

Poetsstation

Bijna-botsing

Bij de zuidpunt van het Zuid-Ari Atol komen regelmatig walvishaaien langs in het ondiepere gedeelte. Eerst wordt er eentje gespot vanaf de boot en wij zakken snel het water in met snorkeluitrusting en camera’s. De walvishaai die wij zien, vindt het kennelijk wat te druk, hij duikt een meter of acht onder me door richting de diepte. Daarna maken we een duik in de hoop er nog eentje tegen te komen. Onze tijd zit er al bijna op, als ik plotseling luid getik op een tank hoor. Onze gids en ik kijken elkaar aan en vrijwel gelijk zwemmen we op snelheid in de richting vanwaar het getik komt. Ik kijk naar het ondiepere gedeelte en zie daar het prachtig gevlekte, enorme beest gracieus en rustig recht op mij af zwemmen! Ik blijf stil hangen en de walvishaai komt nog steeds recht op me af. Zou hij vlak voor me afbuigen en om mij heen zwenken, of..? Ik bedenk dat zijn ogen aan de zijkanten zitten en hij me misschien niet eens kan zien, dus op het laatste moment zwem ik met een krachtige slag naar rechts. Hij passeert me op 50 centimeter afstand en ik kijk recht in zijn ene oog, waarna hij in de diepte verdwijnt.  Wat een ontroerend moment!

Nachtduik

Gracieus

Jammer dat ik de avond ervoor mijn camera-instelling heb gewijzigd, waardoor ik geen goede foto’s kan maken. Maar de ervaring is wat telt en die staat op mijn netvlies. En zo kunnen we na drie dagen duiken al alle grote beesten afstrepen van ons wensenlijstje, waarvoor je naar de Malediven gaat. Haaien – check, manta’s – check, walvishaai – check! We maken ook nog duiken met mooie koralen, macrospul en een wrak, dus afwisseling genoeg. Tel daar nog de nachtduik tussen de verpleegsterhaaien bij op en de week is perfect.

Ook macrospul

Bekijk ook: Rivierduiken Zwitse

Anderen lezen ook:  Todi: The Ultimate Diving Experience

rland

 

 

 

 

Malediven duiken lezersreis 2019

Malediven duiken lezersreis 2019