Kroatië is met de auto heel goed bereikbaar en wat een schitterend land! Sabrina Belloni en Franco Banfi zijn echte Kroatië-kenners en delen hun persoonlijke top tien duikplekken: voor zowel beginners als professionele duikers!

De glasheldere Adriatische Zee presenteert zich in de mooiste blauwtinten, veelbelovend en verleidelijk. Een strook land verdeeld in kleine eilandjes, met rotsachtige stranden, steile kliffen en verborgen meren. De diversiteit aan landschappen en ecosystemen, die tot de meest intacte en ongerepte in Europa behoren, maken Kroatië tot een droomvakantiebestemming.

En niet te vergeten; vooral in de coronaperiode is het een ideale reisbestemming die gemakkelijk te bereiken is per camper of auto. Kroatië heeft talloze duikplekken, van onderwaterruggen tot steile wanden, van vlakke riffen tot rechtopstaande karstgrotten. Iedereen voelt zich hier thuis of je nu een beginner of ervaren duiker bent. Er valt veel te ontdekken onder het kalme, blauwe vlak.

De Adriatische Zee heeft een intacte flora en fauna en biedt door zijn geologische structuur kreeften, zeepaling, octopus en vele andere marine soorten het perfecte thuis. Het noordelijke deel van de Kroatische Adriatische Zee wordt het meest bezocht door duikers vanwege het ondiepe water en de weelderige vegetatie.

Terwijl het centrale en zuidelijke deel dieper en transparanter water biedt, evenals spectaculaire onderwaterformaties zoals grotten en onderwaterkathedralen.

Kvarnergolf

DUIKSEK MALI CUTIN

Kroatië

Diepte: 7 tot 50 meter

Niveau: ervaren duikers

Type: steile wand

Duikcentrum: Top Dive in Losinj, top-dive.hr

Accommodatie: vakantiewoningen, hotels en pensions

Om te duiken op het eiland Mali Cutin heb je een duikcentrum met een vergunning nodig omdat dit gebied wordt beschermd. De boot gaat voor anker aan de noordkant van het eiland, er is een klein plateau van ongeveer 8 meter breed. Vanaf hier strekt een steile helling zich uit tot een diepte van 50 meter.

De onderwaterwereld is rijk aan flora en fauna. Het meest oogverblindend zijn de knalrode gorgonen, die op zo‘n 28 meter diepte te vinden zijn. Iets dieper, op meer dan 30 meter, verschijnen de prachtige gele gorgonen.

Scholen met vissen, zoals grote tandbaars, blijven oversteken. In de talrijke spleten leven inktvissen, anemonen, zeenaaktslakken, mosselen, garnalen, zee-egels en zeeduivel. Deze duikstek is echt een must tijdens een rondreis door Kroatië!

Istrië

DUIKSTEK BUMBIŠTE

Kroatië

Diepte: 8 tot 33 meter

Niveau: beginner tot ervaren

Type: steile wand, bootduik

Duikcentrum: Scuba Libre in Premantura, www.scuba-libre.net

Accommodatie: keus uit appartementen, campings en pensions.

Je kunt het beste contact opnemen met het duikcentrum Scuba Libre. Dit centrum helpt je graag met de bemiddeling en biedt speciale pakketten aan. Het is een gevarieerde duikplek met een lange en interessante wand die geschikt is voor alle ervaringsniveaus. Op een diepte van 18 meter vormt de zeebodem een kleine koepel bedekt met sponzen en bryozoën.

Anderen lezen ook:  Op zoetwatersafari in Oostenrijk

Als je de muur blijft volgen, vind je talloze onderwaterscheuren, gaten en rotsen vol leven en kleuren.

De rijkdom en verscheidenheid aan zeeleven hier in dit vlakke gebied is verrassend: algen, sponzen, kwallen, zee-egels, zeepaardjes, kokerwormen, garnalen en krabben wachten om ontdekt te worden. Pauwlipvis, monniksvis, grote schorpioenvissen en de zeldzame merellipvis verfraaien deze toch al prachtige duiklocatie.

Dalmatië, Zadar, Dugi Otok

DUIKSTEK VELI GARMENJAK

Kroatië

Diepte: 12 tot 55 meter

Niveau: ervaren en technische duikers

Type: steile wand, bootduik

Duikcentrum: Kornati Diving Center in Sali op het eiland Dugi Otok,

www.kornati-diving.com

Accommodatie: appartementen, pensions en kleine hotels

Hier kun je het beste contact opnemen met het Kornati Duikcentrum. Zij helpen je graag met bemiddeling en speciale pakketten. Voor de zuidwestelijke punt van het eiland Dugi Otok in het natuurpark Telašica ligt een duiklocatie die tot de mooiste van Kroatië behoort.

Vanwege de diepte en soms opkomende stromingen, raden we deze duikstek aan voor meer ervaren of technische duikers. De boot gaat voor anker in een baai in het zuidoostelijke deel van Veli Garmenjak. Je springt in het water, duikt naar beneden en zwemt langs de muur, die zakt naar een opmerkelijke 55 meter.

Overhangen, kleinere grotten en spleten bieden het onderwaterleven een perfect thuis. Hier kun je gorgonen, sponzen, schorpioenvissen, lipvissen in lichte outfits en veel verschillende soorten brasem observeren.

Een biologische zeldzaamheid leeft op 24 meter diepte: hier hebben duikers de zeldzame vleesetende diepzeesponzen van de soort Asbestopluma hypogea ontdekt.

Dalmatië, regio Sibenik

DUIKSTEK KAMENAR

Kroatië

Diepte: 7 tot 60 meter

Niveau: beginners tot ervaren

Type: bootduik

Duikcentrum: Najada-duiken in Murter, www.najada.com

Accommodatie: mooie appartementen op loopafstand van het duikcentrum

Deze duikplek heet Kamenar en dat betekent ‘stenen heuvel’. De piek van deze plek ligt vlak bij de eilanden Kornat Veli en Zut.

Het ondiepe verhoogt zich van 70 meter en stijgt tot zeven meter naar de oppervlakte. Zachte koralen, sponzen en gorgonen veranderen de muur in een magisch onderwaterbos. In het ondiepe water leven inktvissen en kreeften, terwijl zeeduivel tegen de muur danst. In het bereik van 30 meter vind je rode gorgonen en schorpioenvissen. In de holen leven krabben, kreeften en zeepaling.

Dalmatië, Smokvica Island

DUIKSTEK SMOKVICA

Common Cuttlefish, (Sepia officinalis), in shallow water in front beach Croatia, Adriatic Sea, Mediterranean

Diepte: 3 tot 30 meter

Niveau: ideaal voor beginners

Type: steile wand, bootduik

Duikcentrum: Pongo Diving Center in Primošten, www.pongo.hr

Accommodatie: van campings tot hotels en appartementen

Een eenvoudige en mooie duikstek die geschikt is voor beginners tot ervaren duikers en op slechts een paar minuten afstand van het duikcentrum. Smokvica Island ligt op 300 meter van de stad Primošten.

Anderen lezen ook:  Basking shark: Schotse reuzen

De duikstek is per boot bereikbaar en de duik begint altijd langs de ankerlijn langs de muur. Het verkennen van de steile wand is leuk en ideaal voor beginners, omdat er nauwelijks stromingen zijn en de vloer bedekt is met zand. De muur is bezaaid met gaten, kleine spleten en grotten, een ideale leefomgeving voor kreeften, kabeljauw en brasem.

De muur zelf is bedekt met sponzen in contrasterende kleuren. Tip: kijk hier zeker voor kleine slakken! Er kan ook iets groters naar deze duikstek komen: we hebben hier al een hele familie van haringkoningen ontmoet. Schorpioenvissen, octopus en langoesten vind je eigenlijk altijd.

Dalmatië, Split, Hvar

DUIKSTEK KAMPANEL

Kroatie

Diepte: 5 tot 60 meter

Niveau: gevorderden

Type: steile wand, bootduik

Duikcentrum: Hvar Divers in Vrboska, www.hvardivers.com

Accommodatie: kleine hotels tot appartementen

Deze klassieke, blauwe duikplek is vanaf het oppervlak niet zichtbaar. Vodnjak is een klein eiland aan de westkant van de Paklinski-archipel met verschillende duikplekken.

De bekendste is Kampanel (klokkentoren) omdat het de vorm heeft van een kerktoren. Rode gorgonen glanzen op de muren. Tussendoor zoeken kabeljauw- en schorpioenvissen een schuilplaats.

De grootste rode gorgonen bevinden zich langs de kleine tunnel op een diepte van ongeveer 35 meter. Let op: er kan hier een sterke stroming zijn!

Dalmatië, regio Split, Vis

DUIKSTEK STUPISTE SIKA

Diepte: 10 tot 50 meter

Niveau: ervaren

Type: bootduik

Duikcentrum: Manta Diving Center in Komiša, www.crodive.info

Accommodatie: klein hotel en appartementen.

Stupiste in en Stupiste out zijn twee verschillende duikplekken in hetzelfde gebied, die per boot slechts enkele kilometers verwijderd zijn van de haven van Komiša. Hier zorgt de voedselrijke stroom voor een ongelooflijke variëteit aan soorten.

Een van de grootste gorgonenkolonies op het eiland Vis ligt op de buitenste top van Stupiste Out. In het onderste deel van de steile wand vind je de kostbare koralen Corallium rubrum, die helaas zeldzaam zijn geworden in de Middellandse Zee.

Aan de vlakkere kant van deze plek vind je schorpioenvissen, zeeduivel, verschillende soorten brasem en veel kreeftachtigen. De muur van de binnentop, die voornamelijk bezaaid is met geel hoornkoraal (Eunicella cavolinii), is ook prachtig. Zeeanemonen (Parazoanthus axinellae) en waaiers van de zachte koraalsoort Paramuricea clavata zitten in de schaduwrijke gebieden. Deze duikstek is zeer geschikt voor onderwaterfotografen.

Dalmatië, Dubrovnik, Korcula

DUIKSTEK ZAKLOPATICA ZID

Kroatie

Diepte: 5 tot 40 meter

Niveau: ideaal voor beginners

Type: bootduik

Duikcentrum: Croatia Divers in Vela Luka, www.croatiadivers.com

Accommodatie: kleine hotels en appartementen

Deze duikstek bevindt zich aan de zuidkust van het eiland Korcula. Het is een soort platform met zanderige, slibachtige en rotsachtige zeebodem. Overdag zijn er schorpioenvissen en lipvissen.

Onze aanbeveling is om hier een nachtduik te maken, want alleen dan vind je het hoogtepunt: de sprookjesachtige bessenanemoon (Alicia Mirabilis). Hij is overdag onopvallend, alleen in het donker strekt hij zijn lange tentakels uit en laat het zijn volle schoonheid zien.

Anderen lezen ook:  Vrouwen en duiken: gezondheidsoverwegingen

Dalmatië, Dubrovnik, Lastovo

DUIKSTEK STRUGA POINT

Diepte: 10 tot 60 meter

Niveau: gevorderde duikers

Type: steile wand, bootduik

Duikcentrum: Duikcentrum Ankora in Lastovo, www.lastovo-diving-ankora.com

Accommodatie: geen hotels, alleen pensions; het duikcentrum biedt speciale overnachtingsarrangementen aan.

Deze duikplek ligt niet ver van de vuurtoren van Cape Struga op het eiland Lastovo. De steile kliffen boven water lijken onder water door te lopen. De steile wand zakt naar een diepte van ruim 60 meter.

Genoeg ruimte voor een kleurrijke en diverse gemeenschap van zeeleven. De talrijke spleten en grotten worden ingenomen door sponzen, koralen, krabben en kreeften. Gaffelkabeljauw geeft de voorkeur aan de schaduwrijke delen van de steile wand. Felrode en felgele seafans doen het goed in de lagere regionen.

Voor technische duikers is er op ongeveer 40 meter een prachtige grot om te verkennen. De echte sterren op deze plek zijn de bruine groupers. Voor de steile muur maken zwermen dubbel gestreepte, geit- en spitse brasems hun rondes. Echt een fantastische duikstek!

Dalmatië, Dubrovnik, Cavtat

Duikstek Amforište

Kroatie

Diepte: 20 tot 25 meter

Niveau: voor iedereen die goed kan trimmen

Type: bootduik

Duikcentrum: Epidaurum Diving in Cavtat, www.epidaurum.com

Accommodatie: grote keuze aan hotels en pensions

Cavtat is een klein dorpje op een bosrijk schiereiland tussen twee baaien, 17 kilometer ten zuiden van Dubrovnik. Op deze onopvallende plek, is een van de grootste amfora-sites in Kroatië! Hier zijn ongeveer 600 amforen te zien, ze bevinden zich onder een metalen kooi, goed beschermd tegen plundering. Lange tijd werd er wijn en olie in bewaard, nu vormen ze de thuisbasis van kreeften, murenen, schorpioenvissen en zeepalingen.

Met eigen vervoer

Kroatië is natuurlijk ook per vliegtuig te bereiken, maar het grote voordeel is de nabijheid van Duitsland. Met de auto of camper reizen is ideaal. De wegen zijn uitstekend, er is een ruime keuze aan eenvoudige tot luxe campings en je kunt ter plaatse mobiel blijven. De beste reistijd is september en oktober.

De zee is nog warm en de grote toeristenmenigte is weer verdwenen. In tegenstelling tot andere mediterrane bestemmingen, brengen mensen in Kroatië hun vakantie voornamelijk door in pensions of vakantiewoningen. Natuurlijk zijn er ook leuke hotels, maar de keuze is beperkt.

Onze tip: als je een duikregio hebt gekozen, neem dan contact op met het duikcentrum en vraag daar naar accommodatie-opties. Voor duikers zijn er vaak bijzonder aantrekkelijke combinatie-aanbiedingen!

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de special DUIKEN op de Canarische Eilanden

Bij Euro Divers Lanzarote zit je goed voor engelhaaien