Na 10 jaar keert de Inia geoffrensis, beter bekend als de roze rivierdolfijn uit de Amazone, terug op de Rode Lijst van de IUCN. Deze keer, onder de categorie ‘bedreigd’.

Eerder stond deze soort op de Rode Lijst als ‘kwetsbaar’. Vanwege een gebrek aan gegevens was de roze rivierdolfijn weer van de lijst verdwenen. De jarenlange inspanningen van de Omacha Foundation, WWF en andere natuurorganisaties hebben ervoor gezorgd dat in de laatste update van de Rode Lijst de dolfijn in de categorie ‘bedreigd’ is ingedeeld. Meerdere expedities in de Amazone en satelliettracking hebben bijgedragen aan deze nieuwe analyse van de populatie van deze rivierdolfijn uit Zuid-Amerika.

Status belangrijk voor beschermingsplan

Saulo Usma, zoetwaterspecialist van WWF-Colombia: “Deze nieuwe indeling op de Rode Lijst is enorm belangrijk voor de bescherming van de rivierdolfijn. Het is een internationale oproep aan alle regeringen in de regio om samen te werken en prioriteit te geven aan de nationale actieplannen om de rivierdolfijn te beschermen.” Peru gaf onlangs nog akkoord op een beschermingsplan voor deze bedreigde dieren. Met het besluit van Peru hebben nu alle Amazone-landen een actieplan voor de bescherming van rivierdolfijnen.

Eerder dit jaar zijn er voor het eerst rivierdolfijnen in de Amazone getagt. Er is nog te weinig bekend over deze dieren. In de Amazone staan rivierdolfijnen aan de top van de voedselketen. Dat maakt de rivierdolfijn een goede indicator om te kijken hoe het met de Amazonenatuur gaat. Gaat het goed met hen, dan gaat het meestal ook goed met de andere dieren in het gebied. Daarnaast is verder onderzoek belangrijk voor betere bescherming van de dieren. De informatie die uit het volgen van de dolfijnen komt, wordt in het plan gebruikt.

Anderen lezen ook:  Een zeldzame Kemps zeeschildpad aangespoeld op het strand van Zoutelande.

Bron: WNF

Bekijk ook: Gebruik een duikvlag