Op een duiktrip in Sumbawa Besar, Indonesië, beleefde ik een angstig moment toen ik op ongeveer vier meter diepte werd gestoken door een onbekend dier.

Mijn vermoeden ging uit naar een pijlstaartrog of een steenvis. Ik was bezig met het fotograferen van koraalduivels toen ik mezelf op het zand liet zakken en plotseling een scherpe steek in mijn knie voelde. Bloed kwam uit de wond, en hoewel ik om me heen keek, kon ik mijn aanvaller niet zien.

De pijn was ondraaglijk en duizeligheid overviel me, dus ik spoedde me terug naar de boot. Mijn knie leek te sudderen, als een vreemde, blubberende lava. We waren twee uur verwijderd van het vasteland, dus om het gif te neutraliseren, behandelden we de wond met hete kompressen. Eenmaal in het ziekenhuis werd de wond schoongemaakt en kreeg ik een aantal injecties. Echter, tot mijn verbazing begon de wond zich te vergroten, het weefsel stierf gewoon af. De volgende dag was de wond al gegroeid tot ongeveer 2 centimeter, terwijl de oorspronkelijke steek slechts 4 mm was.

Ik keerde terug naar Nederland en zocht hulp bij een specialist in ontstekingen. De behandeling duurde echter nog 1,5 maand voordat de wond eindelijk genezen was. Gedurende die tijd werd het een gat van zo’n 5 centimeter diep en een halve centimeter breed! Het was een beangstigende ervaring, en tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat voor wezen me heeft gestoken tijdens die duik.

Weet u misschien wat het is geweest?

Het antwoord van Menno Gaastra 

Het feit dat je alleen plaatselijke klachten hebt gehad, pleit tegen het verhaal van de steenvis. Het was een pijlstaartrog.  Roggen kunnen niet alleen mechanisch verwondingen toebrengen, een aantal bezitten ook op hun stekel gifklieren. Een ander gegeven is dat alle stekels vol zitten met bacteriën. Deze bacteriën vereisen specifieke antibiotica. Jouw verhaal heb ik tweemaal eerder meegemaakt. Vaak duurt de genezing langer dan bij jou het geval was. De roggen liggen vaak bedekt met zand te wachten op wat er komen gaat. Het fotograferen kost soms zoveel  aandacht dat een goed verborgen rog niet altijd direct opvalt. 

Anderen lezen ook:  Blindedarm verwijderd

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen (redactie@duiken.nl).

(Foto’s Shutterstock)