Het is Wereld Walvis Dag! Walvissen zijn niet alleen indrukwekkende dieren, ze zijn ook belangrijk voor ons. Ze zorgen voor een gezonde zee, helpen tegen klimaatverandering en alleen al door naar ze te kijken, wordt er flink geld met walvissen verdiend. Laten wij iets voor ze terugdoen: de plasticvervuiling stoppen. Want ook deze grote, vriendelijke reuzen kunnen doodgaan door al dat plastic.

Walvissen helpen ons de klimaatcrisis te bestrijden. De gemiddelde walvis neemt namelijk tijdens zijn leven dezelfde hoeveelheid koolstof op als wel duizend bomen.

Daarnaast zorgen hun uitwerpselen voor een snellere groei van plankton. En dat plankton geeft zuurstof af en neemt CO2 op. Naar schatting veertig procent van al het uitgestoten CO2 wordt door plankton opgenomen.

Grootverdieners

Walvissen dragen financieel flink bij. Mensen reizen graag naar goede walvislocaties om de dieren te bewonderen en te fotograferen. Zo wordt er in de toeristische sector met het spotten van walvissen wereldwijd twee miljard dollar omgezet.

Meer dan elf miljoen ton

Walvissen zijn bijzonder en worden gewaardeerd, maar wij brengen ze in de problemen met onze plasticvervuiling. Plastic afval vervuilt alle uithoeken van de oceaan, bedreigt het zeeleven en komt zelfs terecht in ons voedsel.

Van onze plaatselijke stranden tot afgelegen tropische eilanden en de poolgebieden, plastic verstikt onze oceanen en doodt dieren. Het is het meest zichtbare voorbeeld van menselijke impact op onze zeeën. Momenteel stroomt elk jaar meer dan elf miljoen ton plastic de oceaan in.

Help jij mee voor een plasticvrije zee?

Teken de petitie!

Walvis met duiker (Bron: Brian J. Skerry)

Plastic inslikken

Wereldwijd is bekend dat meer dan 240 diersoorten, waaronder walvissen, plastic hebben ingeslikt, wat kan leiden tot inwendig letsel en de dood.

Anderen lezen ook:  Duiken met zandtijgerhaaien in Zuid-Afrika Umkomaas

Een recente studie heeft uitgewezen dat flexibele plastics, zoals plastic zakken en verpakkingen, verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de sterfgevallen bij zeedieren.

En walvissen zijn niet de enige diersoorten die schade ondervinden van plasticafval. Ook dolfijnen, zeeschildpadden, zeevogels en vissen ontkomen er niet aan.

Verstrikt in plastic

Eén van de meest schadelijke soorten plasticvervuiling op zee is achtergelaten, verloren of weggegooid vistuig, ook wel ‘Ghost Gear‘ genoemd.

Ongeveer tien procent van de wereldwijde plasticvervuiling in de oceaan bestaat uit deze spooknetten: visnetten en touw op basis van plastic.

Elk jaar raken driehonderdduizend walvissen, dolfijnen en bruinvissen verstrikt in verloren of afgedankte netten en sterven een langzame en pijnlijke dood door verstikking, verhongering of uitputting.

Wereldwijde oplossingen

Met een wereldwijd plasticverdrag kunnen we het lekken van plastic in onze oceanen in 2030 stoppen. Elk land maakt deel uit van deze plasticcrisis en elk land moet deel uitmaken van de oplossing. En als overheden zich aansluiten bij het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) kunnen de beste manieren om verlies van vistuig te voorkomen, worden geïmplementeerd. GGGI is een wereldwijde sectoroverschrijdende alliantie van honderd organisaties, waaronder WWF.

Meer dan twee miljoen mensen in actie

Het goede nieuws is dat wereldwijd inmiddels meer dan twee miljoen mensen de petitie van WWF hebben getekend voor een internationaal plasticverdrag.

Om walvissen nu te helpen en te behouden voor toekomstige generaties, moeten we voorkomen dat plastic in de oceaan terechtkomt.

Help jij de walvis met een plasticvrije zee? Teken vandaag de petitie! Dank je wel!

Anderen lezen ook:  Expeditie vindt USS Juneau terug, schip met legendarisch verhaal over vijf broers

Tekst:Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds

Foto’s:Franco Banfi, naturepl.com; Brian J. Skerry, National Geographic Stock

Film:WWF