Vorig introduceerde Garmin in navolging op de MK1, MK2, MK3 en G1 horlogemodellen met de Descent X50i haar eerste grootformaat duikcomputer. In de januari-editie berichtten wij daar al over. Wij wisten één van de eerste computers in Nederland in handen te krijgen en in de afgelopen maanden hebben wij de computer uitgebreid kunnen testen in Nederlands water. Hier volgen onze bevindingen.
De X50i wordt geleverd in een solide doosje waar de computer beschermd in bewaard kan worden. De computer is gemaakt van robuust zwart glasvezelversterkte kunststof, heeft een groot touchscreenscherm van saffierglas en is compact en mooi slank. De waterdichte knoppen voor de bediening onder water zijn eveneens degelijk en goed beschermd voor ongewenst gebruik: ze zijn aan de onderzijde van het scherm geplaatst.
De installatie via de Garmin Connect-app is eenvoudig en verloopt soepel. De installatie en de inrichting van de computer zelf loopt via het touchscreen scherm van de computer of via de app op je mobiele telefoon. Het aanpassen van de duikinstellingen, zoals de diverse gassen, het conservatisme, eventuele zenders, alarmen etc. gaan ook allemaal via het scherm of de app. Geen complexe menu’s meer, maar een eenvoudige interface.
Kleurenscherm
Het 3-inch kleurenscherm van de Descent X50i is haarscherp, daarnaast buitengewoon helder en daarmee zowel boven als onder water uitstekend afleesbaar. Afhankelijk van de duikmodus – singlegas, multigas, CCR of gauge – worden één of meerdere aan de betreffende modus aangepaste schermen getoond. Het linker en derde deel van het scherm is gereserveerd voor de belangrijkste duikgegevens zoals nultijd, diepte, duiktijd, tankdruk, saturatieniveau en opstijgsnelheid. In het overige deel van het scherm kun je door andere schermen gaan met onder meer een kompasroos, luchtverbruikgegevens, en zuurstofbelasting. Je gebruikt daarvoor de knoppen aan de onderzijde van de computer. Innovatief, handig en mooi is het scherm met de grafische weergave van niet alleen de tot dan toe gemaakte duik, maar met ook de (minimale) resterende duiktijd inclusief eventuele decompressiestops en gaswissels. Zo heb je duidelijke inzichten en kan je vol vertrouwen realtime beslissingen nemen om veilig te duiken.
De schermen zijn aanpasbaar aan je eigen wensen. Je kunt zelf bepalen welke velden je wilt zien. Ook de functies achter de knoppen zijn aanpasbaar, met onder meer zes snelkoppelingen om belangrijke functies te activeren, zoals het vastzetten van de kompaskoers, van gas wisselen, het starten van een stopwatch of – alweer iets bijzonders – het maken van een schermafdruk met een druk op de knop. Ook kan je je dieptegeschiedenis tijdens een duik bekijken en krijg je meer inzicht in waar je bent geweest en hoe dit je decompressieplan beïnvloedt.
Luchtintegratie
De Descent X50i is, zoals verwacht in dit segment, luchtgeïntegreerd met behulp van de Descent T1 en T2-zenders. Je kunt met de Subwave sonartechnologie meerdere eigen tanks maar ook de tanks van tot maximaal acht buddy’s of cursisten volgen. Met de T2-zender kun je de druk, diepte en afstand van de buddy’s zien. Je kunt zelfs via vooraf gedefinieerde berichten met elkaar communiceren. Het koppelen van de zenders met de computer is kinderlijk eenvoudig via het touchscreen scherm of de app. Wel even je leesbril meenemen om de code op je zender te lezen.
4000 duiklocaties met kaarten Garmin heeft de computer voorzien van een navigatiefunctie voor boven water. In totaal 4000 duikstekken, waaronder ongeveer twintig bekende Belgische en Nederlandse duikstekken zoals de Put van Ekeren, Carrière de Dongelberg (hoewel die stek momenteel helaas gesloten is), Vinkeveen Zandeiland 4, Bergse Diepsluis, Toolenburgerplas, Nionplas, Dreischor en Frans Kokrif zijn in de computer voorgedefinieerd. Je kunt ook eigen duikstekken toevoegen. De X50i laat je de in de omgeving dichtstbijzijnde duikstekken zien en leidt je ernaartoe. Duikers kunnen extra details of informatie aan duikstekken toevoegen.
GPS en grote diepte
Heel handig is de ingebouwde GPS. Volg waar je onder water gaat en aan de oppervlakte komt met geavanceerde satellietconnectiviteit. Als je de ingangscoördinaten wilt markeren, moet de duikactiviteit open zijn om de GPS-antenne te starten. Zorg ervoor dat je hand zich boven water bevindt voordat je de duik start om een GPS-beginlocatie vast te leggen.
Dive-app
Garmin heeft naast de Connect-app voor het volgen van al je andere sportieve activiteiten, een Garmin Dive-app waarin je duikgegevens zoals het duiklogboek, uitrusting, foto’s, aantekeningen en andere duikdetails kunt beheren en delen. De Garmin X50i is een zeer complete en geavanceerde high-end, recreatieve en technische duikcomputer met een aantal unieke functies.
Conclusie
De afgelopen jaren heeft Garmin met hun Descent-modellen een leidende positie opgebouwd op het gebied van de horlogemodel duik- en sportcomputers. Met de nieuwe Garmin Descent X50i doet Garmin nu ook een gooi naar de toppositie bij de grootformaat duikcomputers.
Prijs Garmin Descent X50i: € 1.549,99, T2 zender: € 449,99