Gelegen tussen Luzon en de Visayas ligt het onbekende eiland Romblon verborgen. ’Net zoiets als Anilao, maar dan zonder de drukte’, is wat een Maleisische vriend ons had verteld. Een oase van rust waar het duiktoerisme net begint. Je moet wel een beetje goede ogen hebben, want alles onder water is piepklein!

 

Tekst en foto’s: Tom en Sylvia Mulder

 

«Hebben jullie een bucketlist?» Het is één van de eerste vragen die bij het inschrijven wordt gesteld. Nou nee, we zijn hier drie weken en laten ons altijd graag verrassen met wat het blauw ons te bieden heeft. Maar gedurende ons verblijf komen Koreanen, Japanners en Hong Kong Chinezen voor slechts enkele dagen langs met jawel, een bucketlist. Romblon is namelijk een van de weinige plaatsen waar je met zekerheid de pas in 2012 beschreven Melibe colemani kan zien. De heilige graal als het gaat om naaktslakken.

Gelukkig worden deze fotojunkies op een aparte boot gezet en blijven we bespaard van uren bij hetzelfde object. Nog meer verzoeken van de Chinezen? Zeker, ook de diverse soorten van de butterfly slug en het broertje van de Colemani, de Melibe engeli, vinden gretig aftrek op de genoemde lijstjes. Gelukkig is er met vier soorten pygmeezeepaardjes, meer dan vierhonderd verschillende soorten naaktslakken en een diversiteit aan kreeften en krabjes genoeg te zien voor de macroduikers onder ons.

 

Zachtkoraalkreeftje

 

Harige hengelaarsvis

 

Stekelig zeepaardje

 

We duiken bij Anchor Bay op een groot koraalblok vol met glasvisjes, de bijhorende jagende vissen en een gorgoon met gele Denise pygmeezeepaardjes. Op de terugweg van dit dieper gelegen (30 meter) blok vinden we op de ondiepe blokken regelmatig Severnsi en Pontohi pygmeezeepaardjes. De koraalwanden bij Bonbon Beach wisselen we af met de zandhellingen bij Logbon eiland vol met bijzondere naaktslakken, hengelaarsvissen en andere bekende critters. Op onze vraag of we ook kunnen muckduiken is het antwoord «Geen probleem».

Anderen lezen ook:  A star is born, nieuwe zeenaaktslak voor Nederland

Een two tank dive bij het verderop gelegen dorp Lunnas wordt gepland. We duiken laat in de middag zodat we aansluitend een nachtduik kunnen maken. Met het vinden van onder andere een hairy frogfish, een geel stekelig zeepaardje en meerdere zaagbladkreeftjes, zijn ook deze duiken zeer geslaagd.

 

Denise

 

Harig garnaaltje

 

Kleiner dan 1 cm

Let op! Er is wel een ‘maar’ aan het duiken in Romblon. Hier behoren de pygmeezeepaardjes tot het grote spul. De eerste dagen laten de gidsen ons de ‘belangrijkste dingen’ zien, daarna begint het pas echt. Op de volgende duiken liggen onze gidsen regelmatig vijf minuten voor een klein koraalstruikje om te speuren. Ze zijn namelijk gespecialiseerd in en gek van supermacro. Al snel zijn we ook besmet.

Bijna iedere duik vinden we wel weer iets wat we nooit eerder hebben gezien. Iets wat we, met beiden meer dan 500 macroduiken in Indonesië en de Filipijnen, niet hadden verwacht. In de weken daarna ontdekken we een bont gezelschap van beestjes kleiner dan 1 centimeter. Naaktslakjes, kreeftjes en krabjes zo klein dat mijn duikbuddy blij is met haar duikloep. Met zoveel nieuws is het maar goed dat er geen duiktijdlimiet is. De meeste duiken zijn 80 tot 100 minuten en dit geeft mij gelukkig de tijd om al dit moois op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij een nachtduik gaat onze gids helemaal uit zijn dak. Mijn buddy snapt niet waarom, en pas na het zien van de foto’s van een doorzichtige baby langarmoctopus, begrijpt ze waarom. De duik op een zandhelling, niet dieper dan 7 meter, is een groot feest. Octopussen in alle soorten en maten, hengelaarsvissen, Bobbitwormen, speciale naaktslakken, sterrenkijkers, zeesterren, groot en klein en een grote verscheidenheid aan schelpdieren. Ongekend, er is zoveel te zien, je komt ogen tekort.

Anderen lezen ook:  Kan je een sidemount training online volgen?

Maar is echt alles dan zo klein? Nee, dat niet. Er is genoeg diversiteit, ook voor de regelmatige macroduikers. We hebben alles gezien wat we in de Filipijnen normaal ook tegenkomen. Maar door deze andere manier van duiken is onze collectie van naaktslakken met zeker 50 nieuwe soorten uitgebreid. Door het intensieve speuren hebben we zelf veel critters gevonden, erg leuk. Toch beter dan achter de gids aan zwemmen en wachten tot je mag kijken. En oh ja, vanaf nu draait mijn buddy, voor het vinden van pygmeepaardjes haar hand niet meer om!

 

Trapania species

 

Pontohi pygmeezeepaardje

 

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!