Bij een traditionele jacht op de Faeröer-eilanden zijn honderden Grienden, een soort dolfijnen, in een fjord gedreven en gedood. Dat melden lokale media. Volgens de Faeröerse radiozender KVF zijn meer dan 1400 dieren afgeslacht.

Daarmee is opnieuw het debat geopend over Grindadráp, Faeröers voor griendenjacht. De traditionele vorm van visserij wordt al eeuwenlang beoefend op de eilanden in het noorden van de Atlantische Oceaan. Die eilanden maken deel uit van het Deense koninkrijk maar zijn grotendeels autonoom.

Jacht op grienden

Zelfs de voormalige voorzitter van de Faeröerse vereniging voor de griendenjacht zei tegen de KVF dat het doden van zo’n groot aantal grienden buitensporig was.

De huidige voorzitter van de verenigding vreest dat de reputatie van de Faeröer-eilanden besmeurd wordt. Het is tijd om te bekijken of de jacht op dolfijnen moet toegestaan blijven, zei hij aan het nieuwssite In.fo.

dolfijnen

Foto: Uladzimir Navumenka / Shutterstock.com

Vikingtijdperk

Grindadráp dateert uit het Vikingtijdperk. De dieren worden met schepen en boten naar een baai gedreven, daar geslacht en het vlees wordt vervolgens onder de deelnemers verdeeld. Voornamelijk grienden worden gedood, maar soms ook dolfijnen.

Volgens tellingen van de Faeröer zijn in 2020 in totaal 576 grienden en 35 witflankdolfijnen gedood, wat betekent dat het aantal van meer dan 1400 gedode dolfijnen uitzonderlijk hoog is.

Leadfoto: KasperFiil / Shutterstock.com Bron: HLN

Ook interessant voor jou:

Documentaire: dolfijnentrainster vertelt haar verhaal

Dolfijnen leren elkaar jachttechnieken, gebruiken schelpen om vis te vangen

Anderen lezen ook:  Duurzaam duiken: vijf tips