Op Bonaire is STINAPA bezig met camera-onderzoek naar de haaiengemeenschappen om het eiland. Door het gebruik van zogenaamde BRUVs (Baited Remote Underwater Video) wordt er gekeken welke haaiensoorten er precies rondzwemmen en wat er gezegd kan worden over hun relatieve voorkomen op de verschillende plekken.

 

De camerabeelden van het onderzoek leveren soms bijzondere taferelen op, zoals een gedurfde concurrentiestrijd om het aas voor de camera tussen een haai en twee hongerige kreeften. Op de video is te zien hoe twee kreeften bezig zijn om het aas uit de aaszak te krijgen, wanneer zij worden gestoord door een nieuwsgierige verpleegsterhaai die wordt aangetrokken tot de geur.

De eerste reactie van de kreeften is om de inhoud van de zak te verdedigen tegen de haai, maar al snel beseffen ze dat zij niet op kunnen boksen tegen de veel grotere vis en zij geven zich snel over. Bijzondere beelden van de natuurlijke dynamiek in het ecosysteem onderwater. Het hele filmpje is te bekijken op het Vimeo-kanaal van STINAPA: www.vimeo.com/stinapa

Anderen lezen ook:  Heilige Graal voor onderwaterfotografen