Anita Christiaens en Joris De Witte uit Mechelen zetten een grote stap toen ze in 2015 afscheid namen van België, hun familie en hun baan om een duikcentrum te beginnen in de Canarische Eilanden: Scuba Sur Diving Gran Canaria. Een heerlijk familiebedrijf waar veiligheid voorop staat.

Hoe begon het allemaal?

Na enkele introductieduiken in 2013 besloten we ons eerste duikbrevet te behalen. Dit was zo’n openbaring dat we er negen maanden later al 200 duiken op hadden zitten! Het besluit om hier iets mee te doen, bleef dan ook niet lang uit: in 2014 werd Joris instructeur en konden we ons gezamenlijke leven over een andere boeg gooien met het opstarten van een eigen duikcentrum: Scuba Sur Gran Canaria. 

Waarom een duikschool op Gran Canaria?

We wisten al snel dat we iets binnen Europa wilden doen. Het voordeel van de Canarische Eilanden is dat je hier het hele jaar door kan duiken en dat we niet direct seizoensgebonden zijn. Ook in de wintermaanden is onder water heel wat te ontdekken. Gran Canaria is bovendien perfect gelegen: 4 uur vliegen van overal in Europa. Het is verder de ideale locatie voor een korte duikvakantie in de wintermaanden. 

In welk gebied kunnen we jullie vinden?

Wanneer mensen Gran Canaria googelen, krijgen ze vooral informatie van Las Palmas, in het noorden. Maar Gran Canaria is een eiland van grote verschillen. De zeestroom en de heersende wind gaan van noord naar zuid. In het zuiden worden we door het bergmassief beschermd tegen de wind en liggen we in de luwte wat betreft de zeestroom. Het resultaat is dat het zuiden veel hogere temperaturen kent, met verschillen van 10 tot 15 graden warmer dan Las Palmas. Scuba Sur ligt in het uiterste zuiden van het eiland, bij een Time Share Resort met een eigen haven. 

Anderen lezen ook:  Wonderful Dive: kleinste boutique hotel in El Quseir voor een relaxte duikvakantie

Welke faciliteiten hebben jullie?

Scuba Sur biedt alles aan wat de duiker nodig heeft. Naast verhuur van duikmateriaal is er toegang tot toiletten, was- en spoelgelegenheid, gratis internet en niet te vergeten: een prachtige locatie. Onze boot ligt pal naast de duikschool – lekker makkelijk! Op het eiland zijn tal van mogelijkheden om te overnachten. Zelf hebben we een appartement waar 3 tot 4 personen kunnen verblijven. 

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

Voornamelijk bootduiken. Met onze boot bereiken we zo’n 30 duikstekken. De keuze van de duikstekken wordt bepaald door de kwalificaties en de ervaring van de duikers aan boord. Iedereen moet immers van het duiken kunnen genieten. We duiken op 8 meter, maar ook op 35 meter. Voor de niet-duikers biedt Scuba Sur Gran Canaria naast de opleidingen van SSI en PADI ook introductieduiken en snorkeltrips aan. 

Wat was je mooiste ontmoeting onder water? 

Dat hangt in Gran Canaria sterk af van het seizoen. Van midden november tot eind februari is het haaienseizoen. De engelhaaien trekken dan dicht naar de kust om hun baby’s op de wereld te zetten. Deze dieren observeren is een fantastische ervaring. Tussen maart en juli zijn er naaktslakjes en grote aantallen roggen (pijlstaart-, vlinder-, adelaars- en sidderroggen). In de zomermaanden kom je sepia’s en inktvissen tegen. Constanten zijn de grote scholen snappers en sardines, trompetvissen en sergeant-majoorvissen. 

Hoe ziet jullie huisrif eruit?

Onze vaste duikstek is Bahia Lila, vijf minuten uit de haven. De verscheidenheid van de duikstek geeft voldoening aan ervaren duikers, maar is ook geschikt voor mensen die net kennismaken met de duiksport. Voor de ervaren duiker zijn een lange overhangende muur, arches, een swim-trough en vele anemonen te ontdekken. Voor de beginner biedt de stek voldoende bescherming en veiligheid. 

Anderen lezen ook:  Onderwaterfotografie: 10 compositie regels, deel 2

Wat zijn jullie populairste duikplekken?

Pasito Blanco is een natuurlijk rif van 19 meter diep met een prachtig onderwaterlandschap en een rijk onderwaterleven. Je ziet er onder meer veel murenes en anemonen, maar ook roggen en haaien. Arguineguin Reef is van vulkanische oorsprong. Net boven de zanderige boden zijn tal van overhangende rotsen en diepe kloven waar het zeeleven zich graag in verbergt. Net boven het rif zitten grote scholen snappers, trompetvissen, barracuda’s, rifvissen en octopussen. Artificial Reef ten slotte is een kunstmatig rif op maximaal 22 meter dat bestaat uit 82 betonblokken, gegroepeerd in 5 afzonderlijke eenheden. Onder de blokken, in de zanderige bodem, vind je engelhaaien, sidderroggen, pijlstaartroggen en veel andere zeedieren. 

Wat maakt jullie uniek in vergelijking met andere duikscholen op het eiland?

Scuba Sur Diving Gran Canaria is één van de weinige duikscholen die klanten begeleidt in het Nederlands en Frans. Verder is onze organisatie kleinschalig, hebben we een gepersonaliseerde aanpak en houden we veiligheid hoog in het vaandel. Onze ligging direct in de haven biedt onze duikers zonder veel logistieke poespas de mogelijkheid onmiddellijk aan boord te stappen. 

www.scubasur.net