Snorkelen met mobula’s op de Azoren als je 10 jaar bent… Met 21 graden is het water daar behoorlijk fris voor een kind, daarom vraag ik aan Scubapro welk pak ze adviseren. We krijgen de Scubapro Rebel opgestuurd en mijn zoon Luuk test hem meerdere dagen… Iedere keer mét mobula’s!

Een camping in Duitsland, of Zeeland… Vroeger trokken we met het hele gezin eropuit met de caravan. Ik vond het heerlijk. Nu ik zelf moeder ben, ga ik toch op iets andere vakanties. Sinds ik voor DUIKEN werk, ben ik verslaafd geraakt aan de onderwaterwereld en heb mijn zoon hierin allicht (een beetje) in ‘meegesleurd’. Hij kan eigenlijk ook niet anders, gezien mijn enthousiasme over alles wat met de oceaan te maken heeft en ik hem vaak volstop met weetjes en feitjes. Dat vindt hij overigens heel leuk hoor, zijn favoriete zeedier is de hamerhaai en hij wil ook heel graag leren duiken. Begin dit jaar stel ik hem de keus: waar wil je naartoe op vakantie? Curaçao (was altijd veruit favoriet, niet om de schildpadden, maar jawel, de struisvogelfarm…), roadtrip Spanje óf naar de Azoren. Waar je kan snorkelen met mobula’s en misschien walvishaaien. Ik voeg daaraan toe: “Maar daar zijn geen glijbanen, veel winkeltjes en al helemaal geen struisvogels.” Maar voordat ik deze laatste zin kan afmaken, roept hij al enthousiast dat hij naar de Azoren wil. Het water is daar alleen wel een stuk kouder dan op Curaçao, daar gaat hij het niet redden met enkel een rash guard. Met 21 graden is het toch wel heel belangrijk dat hij een goed pak heeft als we enige tijd stil in het water liggen, wat daar zeker het geval zal zijn. Na advies ingewonnen te hebben bij Scubapro, komen we uit bij de 6 mm Rebel. Een prachtig wetsuit, dat kids uiteraard ook voor duiken kunnen gebruiken. Ik bestel er direct boots bij. Met zijn maat 37 kan hij de Scubapro Go vinnen ook al aan, maat small. Hij vindt de blauwe kleur helemaal te gek.

Luuk snorkelend tussen de mobula’s

Onder protest


Wanneer het wetsuit bezorgd is, moet hij het uiteraard even passen. Tja. Niet alleen kinderen hijsen zich niet graag in een wetsuit om het ‘even’ te passen… Gelukkig hebben zowel de pijpen als mouwen lange ritsen, waardoor hij de Rebel makkelijk over zijn voeten en armen krijgt. Uiteraard gaat het vergezeld met het nodige gesteun en gekreun: “Moet dit echt, mama? Het is toch mijn maat?” Het is zeker zijn maat, alleen de mouwen en pijpen zijn nog wel te lang. Maar die kunnen we omrollen. Ook het dichtritsen van de diagonale YKK-rits op de rug, gaat eenvoudig. De Rebel ziet er heel mooi uit; Het materiaal van het pak is gemaakt van X-Foam, een niet-giftige neopreensoort die voldoet aan de zeer strenge testeisen voor PAK (Polycyclische Aromatische Waterstoffen). Deze Rebel bestaat uit drie dikten neopreen voor optimale thermische bescherming van de lichaamskern en voor flexibiliteit rond benen en armen. Kortom, veel bewegingsvrijheid! Het wetsuit sluit perfect aan, hij is er klaar voor! “Mag het nu uit?” vraagt hij direct. Tuurlijk schat, en de wetsuit met vinnen en boots, gaan gelijk in de koffer.

De mouwen hebben lange ritsen, waardoor je het pak makkelijker aan kan trekken.

Jaloers

Eenmaal op Santa Maria, het kleinste eiland van de Azoren, mogen we dag twee
gelijk mee met de boot van Santa Maria Dive Expeditions, runned by Pico Sport. Zoals jullie al in mijn reisreportage hebben gelezen, heb je eigenlijk altijd mobula-garantie bij duikspot Ambrósio. We hebben een eigen krat met spullen en Luuk trekt op het voordek zijn pak aan. Ik heb hem ook nylon sokken gegeven, mét walvishaaienprint (voor good luck) dan krijgt hij de Rebel nog beter aan. Het is die dag best warm, 25 graden. Ik rits het pak dicht en hij laat het ritsje bij zijn nek nog even open. Dat is wel zo fijn als je nog even moet wachten (op mij). “Mam, ik zweet me kapot! Is dit pak wel nodig?” Met een rood hoofd kijkt Luuk me aan. Ik ben nog geen twee minuten bezig en al klaar… Lachend kijk ik hem aan en zeg dat hij daar zo wel op terug zal komen. We kunnen, en ik spring als eerste met een commandosprong het water in. Luuk rits zijn kraag dicht en volgt zodra ik hem het sein geef. Ik heb een 5 mm huurpak aan, en voel het koude water via mijn kraag naar binnen stromen. Laat het maar snel opwarmen! Luuk lacht wanneer hij in het water ligt. “Dit is heerlijk, mama!” Dat snap ik. Hij heeft bij zijn polsen en enkels een extra neopreen seal, waardoor water minder kans krijgt. Ook de pluche binnenvoering zorgt voor lekkere thermische bescherming. Ik ben eigenlijk wel een beetje jaloers… Mijn gehuurde 5 mm is prima hoor, maar de wetsuit van Luuk biedt toch wel wat meer comfort.

Anderen lezen ook:  Zeldzame beelden van met leven bezaaide bodem Zuidpoolzee vastgelegd door Greenpeace onderzeeër

 

Lekker en Leuk

We zwemmen naar de boei toe, waar we ons vasthouden aan een touw die divemaster Jana bevestigd heeft. We hangen net goed en wel, of de eerste mobula’s komen al aan zwemmen! Ze dansen en tuimelen door elkaar heen, waarna eentje recht op Luuk af stevent. Als hij zijn hand zou uitsteken, kan hij hem aanraken! Wauw. We liggen een half uur stil in het water, bungelend aan het touw, maar Luuk heeft het geen moment koud. Ik wel… Dus ik hoop dat hij zo zegt dat hij het water uit wil! We gaan vier dagen mee met de boot en alle keren zien we de mobula’s. Helaas geen walvishaaien. Geen enkele keer heb ik hem horen klagen dat hij het koud heeft gehad. Zoals het kids van deze leeftijd betaamt, komt er vrij weinig uit als ik vraag wat hij van de Scubapro Rebel vindt: “Leuk.” En hoe hij zit: “Lekker.” Aan wie hij het zou aanraden: “Iedereen die van snorkelen met mobula’s houdt.” Dat, zeg maar… De Scubapro Rebel kan nog lekker even mee, wie weet kunnen we eens een keer kijken naar het Bubble Maker Program…

 

 

Facts Rebel

Dikte: 6/5 mm
Materiaal: X-foam met pluche binnenvoering

Rugrits: diagonale YKK
Seals: extra neopreen seal bij polsen en enkels
Ritsen: bij kraag, extra lange ritsen bij polsen en enkels

Maatvoering: S 128 cm, M 140 cm, L  152 cm en XL 164 cm
Prijs: € 215
www.scubapro.eu

Onder andere verkrijgbaar bij SubLub & Duikcentrum de Beldert

Anderen lezen ook:  Getest: duikcomputer TUSA TC-1