Na twee weken rondreizen op Lombok en Flores, met onder andere vulkaan beklimmingen en een prachtige boottocht om ons te verplaatsen richting Komodo, begon de week waar ik al jaren van droom: duiken in het Komodo Nationaal park!

 

Tekst en foto’s: Sandra van den Broek

 

Vijf dagen duiken in het Komodo National Park met de duikclub ‘Blue Marlin Komodo’ vanuit Labuan Bajo, origineel een klein vissersdorpje, op Flores.  Vaak worden er rond Komodo livaboards gedaan en daar is het ook het meest bekend om, maar duiken vanuit Labuan Bajo geeft ook bijna alle mogelijkheden. Heeft in ieder geval mijn verwachtingen overtroffen!

 

 

Mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

 

Bij Komodo zie je alles binnen één duik!

Als fanatieke duiker heb ik al op veel plekken op de wereld gedoken. Van de Nederlandse  koude wateren tot de tropische wateren in de Cariben en Azië.  Ik geniet overal om onder water te zijn en waardeer ik elke vis, hoe normaal ook. Normaal was ik dus al door het dolle heen als ik tijdens een duik een enkele schildpad of haai zag. Bij Komodo zie je alles binnen één duik!

 

Tropisch blauwe water

Als je over Komodo vliegt valt het gelijk op: alle eilanden en het tropisch blauwe water eromheen. Het bijzondere van het Komodo Nationaal Park is de locatie. Het ligt gepositioneerd tussen Sumbawa en Flores, met daartussen de straat van Sape en van Lintah. In het midden van de straat van Sape daalt de bodem tot bijna 300 meter diepte. De vele eilanden en relatief ondiepe zeeën zorgen voor snelle stroming, vooral wanneer het vloedwater van de Stille Oceaan in het noorden doorstroomt naar de Indische Oceaan in het zuiden. Uit de diepte omhoog gebrachte voedingsstoffen en plankton houden deze wateren rijk en goed gevoed, wat resulteerd in zeer diverse habitats als Mangrove bossen, zeegrasvelden en ongerepte koraalriffen. Niets is meer waar!

Anderen lezen ook:  Zeenaaktslakken, vlinders van de zee

 

Komodo 

Een duik bij duikstek turtle-soup leverde inderdaad tientallen schilpadden op!

 

Turtle en manta soep

Lokale bijnamen voor duikstekken waar we naartoe zijn geweest zijn turtle soup en manta soup. Een duik bij turtle-soup, officiele naam: Siaba Besar, leverde inderdaad tientallen schilpadden op, maar daarnaast ook veel macro leven in het zand. We kwamen ghost pipefish, cuddlefish en black tips tegen. Voor iedereen wat wils!

Manta’s die rond het cleaning station cirkelen.

 

En ook manta soup deed zijn naam eer aan. Er waren twee duikstekken met cleaning stations, en waar dus de kans het grootst is om Manta’s te zien. Duikstek Mawan, ook wel Manta point, had een mooi rif met gezond koraal, maar daarnaast ook vijf manta’s die rond het cleaning station aan het cirkelen waren. Heel anders was Karang Makassar: als je het water in gaat lijkt het een kale vlakte zonder koraal, maar de grote hoeveelheden manta’s die langs komen zeilen maken alles goed. Zes manta’s die onder je langs zweven  tijdens de safety stop is toch echt ongelooflijk! En vergeet niet, ook bij andere duikstekken kwamen er regelmatig, samen met heel wat rif haaien, manta’s langs.

 

 

Batu Bolong heeft mijn hart gestolen.

 

Rots met gat

De duikplek die wel mijn hart heeft gestolen is Batu Bolong, rots met gat. Aan de oppervlakte komen we aan bij een kleine rots. Onder water blijkt deze rots door te lopen tot wel 70 m diepte. De rots ligt midden in de straat van Lintah, en is daardoor omringt door sterke stromingen. Door deze locatie en topografie is het rif nog onaangetast. Haaien, reusachtige hoeveelheden vis en een rif in top conditie maakten dit wel de mooiste duikstek waar ik ooit ben geweest! Niet onverwacht bleek deze plek ook wel tot de top duikplekken van de wereld te behoren.

Anderen lezen ook:  Van ademnood naar noodopstijging

 

 

Sepia time in Komodo!

 

Baby rifhaaien

Wat de oceaan onder Komodo nog meer herbergt werd nog duidelijker gemaakt door de dolfijnen, walvissen en zelfs een dugong die we vanaf de boot konden zien.  Wanneer we een kleine wandeling over Sabolon maken, een klein eilandje dicht bij Komodo, konden we vanaf de pier baby rif haaien zien zwemmen tussen het koraal.

Een plek op de wereld, waar alles nog zo intact is en het onderwater leven floreert, is voor mij redelijk uitzonderlijk en zo ongelooflijk mooi om te zien!

Komodo 

Het Komodo Nationaal Park wordt gelukkig beschermd.

 

Info

Het Komodo Nationaal Park wordt gelukkig beschermd. Jammergenoeg zijn er nog heel veel plekken op de wereld waar dit nog niet zo is. Wel zie je steeds meer lokale iniatieven; bijvoorbeeld manta onderzoek. Ook in Komodo, met als doel betere conservatie van deze geweldige beesten marinemegafaunafoundation.org. Mijn foto’s zal ik natuurlijk uploaden naar de wereldwijde Manta database:www.mantamatcher.org