Het wordt al traditie: half mei kunnen de zeepaardjes uit de opvang van Ecomare terug naar zee. Net als vorig jaar namen de duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra deze taak met liefde op zich. Maandagavond hielpen ze de diertjes een eindje op weg. Ze hadden geen zware last aan de zes zeepaardjes die bij Ecomare hadden overwinterd.

Verkleumd

De zes zijn allemaal kortsnuitzeepaardjes, de soort die het meest voorkomt in de Noordzee. Ze waren in de winter aangespoeld, verkleumd en daardoor bewegingloos. Strandwandelaars vonden ze, zagen dat ze nog leefden en brachten ze in zakjes zeewater naar Ecomare. In een wandaquarium in het Zeeaquarium van het centrum hebben ze overwinterd.

Lastige eters

Dierverzorger Jarco Havermans is verantwoordelijk voor het Zeeaquarium bij Ecomare. Hij heeft de zeepaardjes met engelengeduld gevoerd. De visjes kregen heel kleine garnaaltjes, mysis, te eten. Bij sommige duurde het lang voor ze zelf actief gingen eten. Door de mysis met een pincet voor hun neus te houden, stimuleerde Jarco hun eetgedrag. Uiteindelijk gingen ze allemaal eten als de kreeftjes in het water werden gedaan.

In het wier

De zeepaardjes zijn net zo lang bij Ecomare gehouden tot het water in zee voldoende was opgewarmd. Hun soortgenoten die in de Noordzee hebben overwinterd, hebben dat in de diepere delen gedaan, waar het minder koud is. Zeepaardjes verlangen naast een watertemperatuur van minstens 10 graden, ook wier om zich met hun staart aan vast te kunnen houden. Boukje en Reinier hebben ze daarom in een wierveld losgelaten. De visjes maakten meteen er dankbaar gebruik van en grepen zich al snel vast met hun staart.

Anderen lezen ook:  USAT Liberty Wreck

Lees ook:

Zeepaardjes Texel, wat is er met ze gebeurd?

Tientallen zeepaardjes aangespoeld op Texel