Voor de Zeeuwse kust is een garnalensoort ontdekt die nog nooit eerder in Nederlandse wateren is waargenomen. Bij een windmolenpark in de Noordzee vonden onderzoekers een oranje pistoolgarnaal.

Deze locatie maakt deel uit van een natuurversterkingsproject dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van oesters. Hiervoor worden zogenaamde oestertafels geplaatst aan de voet van windturbines. Deze tafels raken na verloop van tijd begroeid met diverse diersoorten. Periodiek wordt een deel van deze begroeiing afgeschraapt voor onderzoek, en in een recente monstername werd de oranje pistoolgarnaal ontdekt.

Oorspronkelijk komt de soort voor in het westelijke en centrale deel van Het Kanaal. De oranje pistoolgarnaal verplaatst zich nu naar het noorden. Onderzoekers zeggen dat, net als bij veel andere kreeftachtige soorten, het leefgebied verschuift door klimaatverandering. De oranje pistoolgarnaal werd één keer eerder in de Noordzee gevonden, in 2007 in Engelse wateren bij de monding van de rivier de Theems. In Nederlandse wateren is hij nu voor het eerst aangetroffen.

Knalgeluid

Dit oranje, kreeftachtige diertje wordt 3,5 centimeter lang. Zoals bij alle pistoolgarnalen is de ene schaar veel groter dan de andere. Met een snelle beweging van deze grote schaar – een van de snelste bewegingen in het dierenrijk – kunnen ze een knalgeluid produceren dat tot op een kilometer afstand hoorbaar is. Hieraan dankt de pistoolgarnaal zijn naam.

Bron voor de tekst en foto: NOS.nl

Anderen lezen ook:  Onderwaterfotografie in Zeeland