Wanneer je gaat kijken hoeveel vinnen er zijn, kan je nog weleens gaan twijfelen wat nu voor jou de juiste is. Daarom leek het ons een leuk idee om eens te kijken welk type vin nu bij welk type duiker past. Ons DUIKEN Test Team dook de duiktoren van Enschede in en probeerde vele soorten vinnen uit. Het verslag én hun ervaringen!

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: Carola van Duikeren

Dat is nog eens een mooie insteek; welke vin past nu eigenlijk bij mij? Vandaag zijn vijf duikers aanwezig, van beginnend tot ervaren recreatief, van onderwaterfotograaf tot technisch. Maar welke vinnen moeten we dan testen? Zoals we weten, zijn er enorm veel merken en soorten! Uiteindelijk kijken we naar onze collega PADI Media die merkneutraal ScubaLab merkenvergelijkingen doet. Er is één merk dat voor alle vinnen een ScubaLab award heeft ontvangen. Daarom hebben we gekozen om Tusa-vinnen testen. Alle merken hebben vergelijkbare vinnen en wij kijken naar het soort vin dat het beste past bij het type duiker. Hierdoor kan je in hetzelfde prijssegment bij een ander merk vin kijken wat bij jou het beste past! 

Hoe zijn duikvinnen ontstaan?  

Dit begon al heel vroeg, Leonardo da Vinci Italië (1500), Giovanni Alfonso Borelli Spanje – (1608), Benjamin Franklin – Verenigde Staten (1700) gebruikten hout aan hun voeten om vooruit te komen onder water. De Fransman Louis de Corlieu was de eerste met gepatenteerde vinnen in 1933. Direct daarna kwam de Amerikaan Owen Churchill met een rubberen zwemvin. De eerste volledige voetvin kwam van de Italiaan Luigi Ferraro uit 1948 met de Rondine van Cressi en Kazuo Tabata bracht in 1952 duikvinnen van Tusa op de markt. Daarna volgde George Beuchat in 1964 met de Jetfins. In de jaren 80 en 90 zijn veel vinnen populair geworden die nog steeds worden gebruikt. Alleen de ontwikkeling van vinnen hebben niet stil gestaan.  


Dit zijn ze!

De test voeren we uit bij Diveworld in Enschede. Alle faciliteiten zijn aanwezig en je kan hier eenvoudig het water in en uit. Ook zijn we niet afhankelijk van het weer. De perfecte testlocatie dus! We mogen alle vinnen bekijken, bijzonder om te zien hoeveel ze soms van elkaar verschillen. Daar heb ik eigenlijk nooit zo op gelet. De zes vinnen die we mogen testen zijn in zeven kleuren te koop, behalve de Travel Right vin, die is in 2 kleuren beschikbaar. De verkoopprijs is de gemiddelde online gevonden prijs. De instap vin Imprex Duo, die niet al te duur is en beschikt over basis vin-eigenschappen. Vervolgens komt daarna de iets duurdere Solla vin, maar nog steeds betaalbaar met een betere voortstuwing. De iets duurdere klasse is de Hyflex Switch, deze beschikt over speciale voortstuwingseigenschappen. Met als laatste van de klassieke duikvin, de Hyflex Switch Pro. Deze heeft alles zoals de vorige, maar dan met een stuggere vin. Vervolgens zijn er twee afwijkende vinnen; de Hyflex Zoom oftewel de splitvin met propeller techniek en de Travel Right vin, licht en klein om makkelijk mee te nemen in de bagage.  

Welke past bij mij? 

Klaarmaken maar! In alle rust maken we onze duiksets gereed en in alle rust kleden we ons om in de ruime kleedkamers. De mooie instap naar het water heeft een groot platform waar Jolijn van Ommeren ons elke keer de nieuwe testvin aangeeft. Dat is nog eens handig! Diveworld geeft ons een unieke omgeving waarin we in wetsuit en droogpak alle vinnen kunnen testen. Met goed zicht proberen we alles uit, van snel en rustig vinnen tot en met alle slagen en snelheden over een vaste afstand. Op onze wetnotes maken we aantekeningen over de ervaringen. Tijdens de heerlijk lunch van Diveworld, kroketten of frikandellen en broodjes kip en ham& kaas, zijn we weer gereed voor de volgende ronde. In totaal worden er diverse onderdelen van de vin beoordeeld: de pasvorm, het stuwvermogen, comfort, de overgang van de voet naar de vin, de belasting van het lichaam, het rendement van de energie die je in het vinnen stopt, de balans van de vin, het uiterlijk en als laatste de prijs- prestatieverhouding. Het is opmerkelijk hoe duikvinnen kunnen verschillen als je deze achterelkaar test. Alle ervaringen hebben we overzichtelijk op een rijtje gezet. Succes met de keuze van jouw nieuwe vin!

Anderen lezen ook:  Onderhoud: duikuitrusting spoelen en schoonmaken


De testers

1. De beginnende duiker
Een duiker die zojuist een duikbrevet heeft gehaald en begint met de eerste duiken. Hiervoor is Carola van Duikeren als testduiker ingezet. Zij heeft net 40 duiken in haar logboek genoteerd.

2. De recreatieve duiker
Een duiker die wat ervaring heeft en ook gezien kan worden als een sportieve duiker. Dit is Peter Koolen die meer dan 200 duiken op zijn naam heeft en houdt van een spannende duik.

3. De onderwaterfotograaf
Toch een aparte indeling voor de ‘fotograafduiker’ die voornamelijk stilligt voor het te fotograferen onderwerp. Dit zijn Patrick Kranenbroek en Nancy van Olffen. Beiden zijn ook redelijk ervaren en hebben meer dan 300 duiken genoteerd.

4. De diehard duiker
Deze gaat voor de uitdaging en heeft bovengemiddeld meer duiken genoteerd. Dit zijn Arthur Klaphake en Carlo Vreugde.  

Imprex Duo


De Imprex Duo heeft een gebogen vinbladontwerp gepatenteerd bij Tusa. De Imprex Duo vin bestaat uit een tweedelig materiaal-ontwerp voor betere performance en een versterkte zijkant voor betere stabiliteit en meer voortstuwingskracht. Deze vin koop je voor € 79.

Dit vonden onze testers
Beginnende duiker: Ik kreeg de vin gemakkelijk aan en de pasvorm is goed. Ik vond hem niet heel comfortabel omdat hij best stug is, waardoor ik kramp in mijn voet kreeg. Om vooruit te komen moest ik meer kracht zetten wat ik belastend vond voor mijn lichaam. Het kost dus meer energie om mee vooruit te komen. Een prima vin, maar niet voor mij. 
Recreatieve duiker: De vinpocket gaat in zijn geheel goed om mijn voet heen. Hij heeft een lichte voortstuwing en is prima voor rustig water. De Imprex Duo ziet er goed uit voor zijn prijs, maar voor mij niet geschikt.
Onderwaterfotograaf: De pasvorm is goed, maat L sluit goed aan op mijn laars van maat 45. De vin is redelijk stug met de kikvors-slag krijg ik een goed stuwvermogen. In vergelijking met andere vinnen is deze zwaarder, en kost meer energie. Een goed betaalbare vin waarmee je prima mee vooruit kan met duiken.
Diehard duiker: Een fijne vin, niets mis mee. Deze heeft zeker een van de betere voortstuwingen in vergelijking met de andere vinnen. Ik kan het niet precies uitleggen, maar het is een heerlijke vin. Het is een prima startersvin. Het is de goedkoopste, maar zeker niet de slechtste. Sterker nog, dit is een van mijn toppers.   

SF-22 Solla

De SF-22 Solla combineert de jarenlange ervaring in vinnenontwerp van TUSA met de nieuwste geavanceerde materialen en hydrodynamische innovaties. Een volledig nieuw ontwerp, de Solla heeft verschillende unieke kenmerken die zorgen voor superieure voortstuwing, snelheid en wendbaarheid. Deze vin koop je voor € 109.

Dit vonden onze testers
Beginnende duiker: Als beginnende duiker zit deze vin in maat S (38-39) perfect, maar is wat stug, vergt meer kracht om vooruit te komen en kan soms kramp veroorzaken. De grip is goed, maar het duiken vergt meer inspanning door de stugheid. De vin is lichter, dus meer slagen nodig om vooruit te komen, maar wel goed in balans. De kleurrijke vin met 7 tinten voelt kwalitatief aan en heeft een redelijke prijs.
Recreatieve duiker: De Solla heeft een uitstekende pasvorm, ik heb maat 42-43 en gebruikte maat L. Het stuwvermogen is uitstekend, ik ga snel vooruit met enkele slagen. De vin is zeer prettig op alle vlakken. Werkt optimaal, zeer efficiënt en je merkt niet dat je deze vin aan je voet hebt. 
Onderwaterfotograaf: Goede pasvorm, alleen dit model valt iets groter uit. Normaal heb ik een M en nu een S. Het blad is stug, ik moest daarom meer kracht zetten. Belasting is goed, ik ben een stugge vin gewend. Minder relaxed als de duurdere vin. Voor een beginnende duiker prima.
Diehard duiker: Makkelijk om aan te doen. Ik voel niet veel verschil met de Imprex Duo, maar deze is wel iets duurder. Voldoende voorstuwing, maar niet zoals de duurdere vinnen.

Anderen lezen ook:  Mares: en stretch!

Hyflex Switch


De Hyflex Switch is voorzien van het PuRiMaX “Polyurethaan Blade System”. Het blad van polyurethaan zorgt voor een snelle reactie op elke beweging van de duiker. De unieke Vortex Generator vermindert effectief de waterweerstand door de vinslag. Deze vin koop je voor € 189.

Dit vonden onze testers
Beginnende duiker: Makkelijk aan te trekken door bungee met een goede pasvorm. Weinig kracht nodig om vooruit te komen doordat de vin licht van gewicht is. Schoen zit goed in de vin. Waardoor het mooi om mijn voet zit en er geen speling is. Kost weinig energie om met deze vin vooruit te komen. Dit werkt heel fijn voor mij. De prestaties die tegenover de prijs staan is zeer positief voor mij, ik zou deze vin zo kopen.
Recreatieve duiker: De Hyflex Switch zit lekker en de bungee is heerlijk. Een kwestie van over je hiel trekken en hij zit goed! Vin zwemt echt heerlijk. Veel minder stug, ik glij door het water. Ik ben minder moe na deze duik dan met de andere vinnen. Wel een duurdere vin, maar het rendement is ernaar. Als je veel duikt, is dit het zeker waard.
Onderwaterfotograaf: Een prima pasvorm en de bungee maakt het aantrekken een genot. Er is weinig druk op de knieën doordat het blad flexibel is en niet te vlak blijft. De vinnen zijn heerlijk flexibel en je merkt niet dat je ze aan hebt.
Diehard duiker: Een fijne vin waarvan de hielband bungee super is. Stuwing is goed, maar je ervaart verschil in weerstand in opwaartse en neerwaartse slag. De positie van de voet is top. Deze vin voelt als een verlengstuk van mijn voet.

Hyflex Switch Pro


De HyFlex Switch Pro biedt een 20% stijvere bladsamenstelling voor de gevorderde duiker. Deze vin is ook voorzien van het PuRiMaX “Polyurethaan Blade System”. Het blad van polyurethaan zorgt voor een snelle reactie op elke beweging van de duiker. De unieke Vortex Generator vermindert effectief de waterweerstand door de vinslag. Deze vin koop je voor € 199.

Dit vonden onze testers
Beginnende duiker: Een mooie pasvorm en de bungee is heerlijk. Ook deze vin heeft weinig moeite nodig om goed vooruit te komen. Ik weet niet of ik hier wat extra geld voor zou neerleggen. De normale Switch voelt voor mij net zo goed.
Recreatieve duiker: Deze vin is wat stugger, maar geeft daardoor wel een goed stuwvermogen. De hyflex Switch Pro geeft geen belasting op mijn lichaam, ik zwem hiermee het langst rond. Hij ziet er mooi uit, goed te herkennen onder water voor je buddy.
Onderwaterfotograaf: Ik dacht dat deze soepelere zou zijn dan de Switch, maar dat is niet zo. Hij zwemt net iets zwaarder, waardoor ik wat minder soepel door het water ga en de belasting iets hoger is. Ten opzichte van de Switch is hij iets duurder, terwijl ik de Switch comfortabeler vind.
Diehard duiker: Mijn voet schuift niet in deze vin. Hij valt iets groter uit, normaal heb ik maat L en nu de M getest. Zeer veel stuwing, want deze vin is wel wat stugger dan de Switch. Mijn voet blijft in de natuurlijke positie, dat is heel fijn. 

Anderen lezen ook:  Metalsub XRE1250-R, uitbreiding van de familie

Hyflex Zoom


De Splitvin Hyflex Zoom zorgt voor een lage weerstand door het gebruik van Propeller Technology en Angled Blade Design voor ultieme prestaties. Hij is verstelbaar tot 5 maten om comfort te garanderen en is verwisselbaar met verschillende vinbladen. Deze vin koop je voor € 169.

Dit vonden onze testers
Beginnende duiker: Een prima vin voor in rustig water, maar ik weet niet als er stroming staat hoe hij dan presteert. De Hyflex Zoom heeft een soepel blad, je beweegt heerlijk onder water. Ik ervaar totaal geen belasting op mijn lichaam.
Recreatieve duiker: Zit goed met de afstelbare bungee. Het stuwvermogen is aardig, maar niet optimaal. De vin buigt voor mij net iets te veel door. Hij is heel comfortabel, ik merk niks van de vin, alles gaat heel soepel. Deze is minder omdat je meer slagen moet maken door de slappere vin. Zeker in stroming lijkt me dit vermoeiend.
Onderwaterfotograaf: Heerlijk soepele vin, het is heel licht met zwemmen. Ik weet niet hoe dit in de stroming zal gaan. In stilstaand water is er nauwelijks belasting. Als er geen stroming is, dan is het de prijs zeer zeker waard. 

Diehard duiker: Ook deze valt wat groter, normaal heb ik een L ,nu een M. De voet schuift niet en is goed omsloten door de voetpocket. Alleen bij de juiste slag is de Hyflex Zoom goed. Een grote vinslag werkt niet in de stroming, daarentegen werkt de kleine vinslag wel. 

Travel Right


Lichtgewicht en ideaal voor reizigers. Het compacte design is zacht en zijn bedoeld om gedragen te worden met blote voeten. Met bungees voor snel aan- en uittrekken van de vin. Deze vin koop je voor € 89.

Dit vonden onze testers
Beginnende duiker: Een goede pasvorm als je een neopreen sokje gebruikt. Het stuwvermogen is indrukwekkend voor zo’n kleine vin. De Travel Right is stug, maar door het kleine formaat merk je hier wat minder van. 

Recreatieve duiker: Ik zwem hier zo mee weg. Deze vinnen geven een goede voortstuwing. Je zwemt redelijk snel, ook handig voor snorkelaars. Je moet wel neopreen sokken gebruiken. Ik heb geen belasting ervaren, dit zwemt relaxed. Ik ben wel stugge vinnen gewend, deze zijn ook stug, maar klein van formaat. Dan valt het minder op. Het zijn pittige vinnen, niet te groot en toch krachtig.
Onderwaterfotograaf: Deze kleine vin heeft voor mij te weinig stuwvermogen. Het kost me dan ook veel energie om vooruit te komen. Je hebt echt neopreen sokken nodig. Voor op reis en snorkelen is dit geen dure vin, maar ik zou ‘m zelf niet kopen.
Diehard duiker: Met deze vin is er meer stuwing nodig dan ik had verwacht voor zijn afmetingen. De bungee is top en sluit goed om je voet aan. Als je voet goed in de voetpocket zit dan is deze optimaal. 

Ik heb zonder sokken met een kleinere maat gezwommen en dit is oké te noemen. Bij gebruik van een sok is dit zeker zijn geld waard als je op reis gaat.