Een duik maken in de Grevelingen terwijl je niet-duikende familieleden zich vermaken op een klein strandje, duikstek Kijkuitpolder heeft het allemaal.

Tekst en foto’s: Daniel Versteeg

De Kijkuitpolder

Op nog geen kwartier rijden van de drukke duikstekken de Nieuwe Kerkweg en Dreischor is een prachtige duikstek te vinden met een eigen gezicht: de Kijkuitpolder. Aangekomen op de duikstek parkeer ik mijn auto op een klein grasveldje. De ruimte is beperkt, maar er kan toch een auto of zes staan. We maken ons klaar en starten met een fikse beklimming van de dijk. Zonder trap is het gras wel glad en we strompelen rustig omhoog.

Zeeland Kijkuitpolder

Ouderwets de dijk over om bij een mooie instap te komen.

Boven aangekomen worden we beloond met een prachtig uitzicht. Voor ons liggen twee grote eilanden en rechts zien we een mooi zandstrand. Het is er nu verlaten, maar in de zomer kan het wel druk zijn vanwege de camping die aan de andere zijde van de dijk ligt. De instap is makkelijk te doen, maar let wel op dat je niet onderuit gaat op de gladde stenen. Trek je vinnen daarom ook pas aan als je in het water bent. We starten de duik door de strekdam te volgen die grotendeels onder water ligt. Het is niet dieper dan drie meter.

Zeeland Kijkuitpolder

Tijdens een nachtduik proberen sepiola’s zichzelf altijd in het zand te verstoppen.

Grondels kijken ons na

Over de zanderige bodem wandelen enkele strandkrabbetjes en grondels kijken ons na met een wakend oog. We zouden op deze plek prima een hele duik kunnen spenderen, maar we besluiten om door te zwemmen. Het midden van de strekdam ligt grotendeels onder water. Slechts een klein deel steekt boven het water uit. Diep is het niet, we hebben alle tijd. Wederom valt er veel te zien: overal schieten garnalen weg tussen de stenen. Aan het einde van de strekdam staat een grote paal die prachtig begroeid is met mossels. Deze paal markeert de vaargeul dus houd er rekening mee dat er veel boten boven je hoofd kunnen varen als je verder gaat. Vanaf dit punt loopt de bodem af en kun je naar een maximumdiepte van veertien meter. Onder de zes meter verandert het landschap naar voornamelijk zandvlaktes en nog dieper komen de slikvelden in beeld. Op deze zandbodem is het zeker interessant om tijdens een nachtduik op zoek te gaan naar sepiola’s. Dit zijn hele schattige kleine inktvisjes die zich ingraven in het zand; ik heb al leuke nachtduiken met deze diertjes gemaakt!

Zeeland Kijkuitpolder

Vanaf de jaren 80 is deze zakpijp pas in Nederland te vinden.

Anders dan anders

We zwemmen naar rechts uit en houden dus een diepte aan van vijf à zes meter. Wat mij direct opvalt ten opzichte van de andere duikstekken in de Grevelingen, is dat de balans tussen de oesterbanken en het zand mooi verdeeld is. Overal zie ik de mij zo welbekende aasgarnalen in het zand liggen. Ook komen we veel mooie kleine veenbanken tegen die niet veel in de Grevelingen te vinden zijn. Het landschap verandert weer en we ontdekken allemaal stenen. Dit is voor ons het signaal dat we bij de volgende strekdam zijn aangekomen. Als je deze strekdam zou volgen, kom je bij het strand uit.

Zeeland Kijkuitpolder

Gezaagde steurgarnaal: schijn eens met een lamp op deze garnalen. De gele facetten steken dan schitterend af.

Grote oestervelden

We keren om en besluiten om ondiep de tweede helft van de duik op drie meter diepte te maken. We zwemmen over grote oestervelden en met het zonnetje op de achtergrond ga ik met mijn groothoeklens helemaal los. Eenmaal boven kijken mijn buddy en ik elkaar aan met een grote glimlach. De diversiteit in landschap is echt heel fraai! Genieten met een grote G.

Kijkuitpolder Zeeland

Ondiep is het prachtig als de zon schijnt.

Fototip

Om het rif met een zonnetje mooi op de foto te zetten, kun je het beste heel ondiep de foto maken en je camera zo houden dat je van onderaf het rif fotografeert. Vooral bij een ochtendduik werkt dit super omdat de zon dan laag aan de horizon staat. Deze komt dan mooi op de foto in beeld.

Anderen lezen ook:  Red de karetschildpad wel/niet

Lens: Olympus M. Zuiko 8mm F1.8 Diafragma: f/10 ISO: 500 Sluitertijd: 1/160 sec.

Zeeland Kijkuitpolder

Parkeer goed in het gras om de weg vrij te houden.

Duiklocatie Kijkuitpolder 9*

Voorzieningen: Beperkte parkeergelegenheid langs de weg.

Getijde: geen

Stroming: geen

Maximum diepte: 14 meter

Wat is er te zien: Anemonen, garnalen, zeeappels, paling en veenwandjes.

Adres: Zeedijk, Zonnemaire.

Voorzieningenniveau: ★ Flora en Fauna: ★★ Dichtstbijzijnde vulstation: Dolphins Dive Centre in Brouwershaven

*Verwijst naar Duikgids Zeeland, zie www.vipwinkel.nl voor de vernieuwde gids.

Duikgids Zeeland

Bekijk ook: Onderwaterfotografie: 10 compositie regels, deel 2