Ik ga nooit meer op een boot! Dit gevoel hebben de meesten van ons wel eens ervaren of je kent wel mededuikers die er zo over denken. De oorzaak is zeeziekte. Een van de vormen van bewegingsziekte.

Het probleem treedt op doordat je ogen en je evenwichtsorgaan andere impulsen krijgen. Je ziet iets anders dan je evenwichtsorgaan zich denkt te voelen. Deze tegenstrijdigheid zorgt ervoor dat je zeeziek wordt. De verschijnselen en kenmerken zijn ons wel bekend. Het begint vaak met duizeligheid, een gevoel van lichamelijk zich niet lekker voelen, vermoeidheid, geeuwen, bleek worden, overgevoeligheid voor geurstoffen, verhoogde speekselproductie, concentratieverlies, gestoorde bewegingen, misselijkheid en overgeven. Tot het 2e levensjaar hebben kinderen er geen last van. Het is het meest uitgesproken rond 10-12 jaar. Daarna word je er langzaam weer minder gevoelig voor. Vrouwen zijn in de regel gevoeliger voor zeeziekte dan mannen.

Overgeven in je automaat
Langzame bewegingen geven eerder klachten dan snelle. Het zogenaamde stampen geeft de meeste klachten (bewegingen rond de dwarsscheepse as). Je kunt ook pas zeeziek worden als je aan wal gaat terwijl je tijdens het varen geen klachten hebt gehad. Een ander moment is als je aan de oppervlakte ligt in de golfslag of net onder het wateroppervlak. Als je dan moet overgeven doe dat onder water met je automaat in. Nadat je overgegeven hebt, krijg je automatisch een reflex om weer in te ademen. Dan is het wel handig dat je een automaat in hebt. Desnoods kun je daarna ademen uit je alternatieve luchtvoorziening.

Blijf in het midden van het schip
Belangrijk is natuurlijk “Wat kun je er aan doen?“. Er zijn vele adviezen en nog meer middeltjes op de markt die claimen goed te werken tegen zeeziekte. Een goed advies is zoveel mogelijk in het midden van het schip te blijven en je ogen gericht net boven de horizon of je ogen gesloten te houden.

Anderen lezen ook:  Duiken, meer dan alleen maar bellen

Medicijnen
Verder zijn er een aantal middelen op de markt die goed kunnen helpen om zeeziekte te voorkomen. Veel van deze middelen geven wel slaperigheid. En zijn daardoor niet geschikt om mee te duiken. Een goed middel is cyclizine. Deze tabletten van 50 mg per stuk zijn vrij te koop bij de apotheek. Je kunt afhankelijk van de klachten 1-3 tabletten per dag nemen. In de meeste gevallen is vaak al 1 tablet per dag voldoende. Neem de pil zeker 1 uur voor je gaat varen in. Probeer eerst een tablet als je niet gaat varen cq duiken om te voelen hoe je lichaam er op reageert. Als dat geen klachten geeft, kun je ermee gaan duiken.