De Malediven zijn een tropisch onderwaterparadijs. Tijdens een duik bij deze eilanden spot je onder andere gekleurde vissen, prachtig koraal en grote zeedieren als walvishaaien en manta’s. Onderwatercamera’s raken haast oververhit van alle prachtige foto’s die je daar kan schieten. Maar hoe zorg je er nu voor dat je jouw duikervaring goed op beeld overbrengt? Daniel geeft je tips om zelf ook prachtige onderwaterfoto’s te maken!

Tekst en foto’s: Daniel Versteeg

 

Zorg voor goede belichting

Malediven zacht koraal wit

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/200, diafragma f/6.3

De Malediven hebben een grote diversiteit aan harde en zachte koralen. Tijdens onze liveaboard maakten we een prachtige duik langs velden met kleurig zachtkoraal. In mijn ooghoek zag ik een grote pluk wit zachtkoraal hangen. Heel bijzonder om te zien, want het meeste koraal had een oranje, roze of rode tint. Het witte koraal werkte als een groot reflectiescherm, waardoor het me veel moeite kostte om de flitsstand en kracht te regelen. Nadat ik mezelf voorzichtig gepositioneerd had en mijn camera goed had ingesteld, gebaarde ik naar Judith om ernaast te hangen. Ze had deze reis een wit Scubapro 3mm duikpak aan en deze matcht qua kleur perfect met het koraal.

Om deze foto te kunnen maken heb ik mijn flitsers dicht tegen mijn behuizing aan gezet. Hierdoor kon ik Judith’s ogen ook mee belichten. Als de flitsers teveel naar buiten zouden staan, valt de schaduw van het masker op haar ogen.

 

Wanneer je tegen de zon in fotografeert

Malediven Manta

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/250, diafragma f10

Gedurende de liveaboard maak je al snel 4 duiken per dag en de kans dat je manta’s ziet is in de Malediven heel groot. Aan boord van het schip krijgt iedereen een rifhaak tot zijn beschikking, waarmee je jezelf in de volle stroming kan vastzetten aan een stuk rots op de bodem. Zo gezegd, zo gedaan. Wij haken onszelf vast aan een rots en blazen een klein beetje lucht in ons vest. Zo kunnen we zonder moeite genieten van de vlucht van de manta’s op deze duik. Moeiteloos glijden zij door het water! Schitterend om te zien.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur in Zuid-Afrika

De diepte op deze duik was niet zo groot en aangezien we met een rifhaak verbonden waren aan de bodem betekent dit dat ik vaak tegen de zon in moet fotograferen. Mijn ISO kon ik dus makkelijk op 200 laten.  De snelste sluitertijd die ik met mijn flitser aankan is 1/250. Om de zon dan niet al teveel de overhand te geven moest ik mijn diafragma hoger zetten naar f10. Ook mijn flitsers moest nu vol aan de bak. De gekozen flitskracht moest ik een stuk hoger instellen.

 

Werk met lagen in je onderwaterfoto’s

Malediven zeeschildpad

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/160, diafragma f/7.1

Op een van de duiken zagen we een schildpad zwemmen die zich niet zoveel van ons als groep aantrok. Hij was op zoek naar eten en scharrende rond op het rif. Ik nam de tijd op mijn foto op te zetten en zag een mooie rode anemoon met een clownvisje erin. Een van de makkelijkste tips die ik kan geven is om op gelijke hoogte met het visje je foto te maken. Fotografeer dus niet teveel van boven naar beneden.  Ik zet de instellingen van mijn camera goed en zie de schildpad aankomen. Nu nog wachten op het goede moment tot alles mooi in beeld is en de ontspanknop indrukken.

In veel van mijn foto’s probeer ik te werken met lagen.  Laag 1 is hier de anemoon, laag 2 is de schildpad en laag 3 is het rif op de achtergrond. Door deze lagen creëer je een gevoel van diepte.

 

Zoek de juiste positie

Malediven koraal

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/125, diafragma f/4.5

Tijdens deze duik zwommen we langs een grote wand en een soort van overhang.  Op de bodem stonden allemaal grote waaierkoralen die nog compleet gaaf waren. Helaas zie ik maar al te vaak dat duikers deze met hun vinnen kapot maken en dat ze er niet zo mooi bij staan.  Deze zagen er dus nog wel perfect uit. Ik begin met het instellen van mijn achtergrond en daarna de kracht en positie van mijn flitsers. Gelukkig was er niet al te veel zweefvuil in het water waardoor deze niet opgelicht werden.  Zodra de instellingen perfect zijn, gebaar ik naar Judith dat ze in het blauwe water mag gaan hangen. Nu heeft Judith veel ervaring in het model hangen, maar zij kan nooit zien op welke positie ik haar exact wil hebben. Met handgebaren kan ik haar dit duidelijk maken en al snel hangt ze op de goede plek.

Anderen lezen ook:  DUIKEN Lezersreis: Liveaboard Egypte 2024; de enige die mag varen over het Elba-rif!  

Voor deze foto was er genoeg licht aanwezig, de zon scheen volop). Ik kon mijn ISO op 200 instellen. Hoe lager de ISO-waarde, hoe scherper de foto wordt.  Mijn diafragma stond op f/4.5 en de sluitertijd stond op 1/125 sec.

 

Neem een duiklamp mee

Malediven wrak duiken

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/60, diafragma f/4.0

Het wrak KUDHIMAA ligt op een maximale diepte van 30 meter. Het dek is te vinden op 20 meter en tijdens de briefing gaf onze gids Gabriel ons aan dat de schroef er heel mooi bij staat. Het wrak staat perfect rechtop in het water. Wij besloten al voor de duik om zo snel mogelijk naar de schroef te gaan om enkele foto’s te maken voordat de andere duikers langs zouden komen. Je ziet op de foto duidelijk dat er veel kleur op de schroef zit. Zonder lamp of flitsers is dit echter niet zien. Zorg er dus voor dat je een duiklamp meeneemt op vakantie.

Je kan aan mijn instellingen zien dat wij wat dieper waren. Het zonlicht dringt hier niet meer zover door en het was iets donkerder om te fotograferen.  Mijn diafragma stond op f/4.0 en mijn sluitertijd stond op 1/60 sec. De lens blijft dus iets langer openstaan en je moet dus echt heel stil kunnen hangen. Ik zou nog een klein beetje langzamer kunnen gaan in de sluitertijd, maar dan kom ik wel op de grens uit. Het hoefde gelukkig niet, maar in dat geval zou ik de ISO kunnen verhogen . Deze stond nu op 200.

Anderen lezen ook:  Veiligheidswaarschuwing duikflessen

 

Flexibel met alleen je behuizing

Malediven walvishaaien

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/320, diafragma f/7.1

Naast alle duiken zijn we ook met de Dhonie (een schip dat meevaart met de liveaboard waarop al je duikspullen staan) op zoek gegaan naar walvishaaien. Het is uiteraard gaaf om deze, terwijl je het niet verwacht, tegen te komen tijdens de duik. Om met deze prachtige dieren te snorkelen is al een genot op zich. Voor deze foto heb ik geen flitsers gebruikt en alleen gebruik gemaakt van natuurlijk licht. Door alleen de behuizing met het snorkelen mee te nemen ben je veel flexibeler en kun je sneller het water in om mee te zwemmen met de walvishaai. Dat is ook wel erg handig, want ze kunnen namelijk best wel hard zwemmen. We hebben zeker genoten van deze prachtige reus!

Aan de oppervlakte heb je licht genoeg van de zon. De sluitertijd voor deze foto kon ik op 1/320 zetten. Het tweede voordeel is ook nog eens dat de beweging van de snorkelaars ook nog eens scherp in beeld komen. Uiteraard kon ik de ISO op de laagste waarde zetten.

 

Scherp stellen in het donker

Malediven nachtduik haaien

Foto: Daniel Versteeg – ISO200, sluitertijd 1/80, diafragma f/7.1

Een van de mooiere duiken deze vakantie was een nachtduik met heel veel verpleegsterhaaien. In de schemer werden wij in een stroomgeul gedropt tussen twee atollen en doken we over het zand in een zachte stroming. Boven ons zagen wij vele tientallen verpleegsterhaaien zwemmen. Hoe donkerder het werd, hoe meer het er werden. Uiteindelijk zie je zonder lampen geen hand voor ogen meer. Nu komt het lastige voor de fotografie. Hoe stel je scherp zonder licht? Een camera heeft altijd een klein beetje licht nodig om scherp te stellen. Ik loste dit op door mijn lamp heel zwakjes richting de haai te richten. Hierdoor kreeg mijn camera genoeg licht en contrast om scherp te stellen. Mijn flitsers namen daarna natuurlijk het werk over en de haai kon goed op de foto gezet worden.

 

Wil je zelf ook een onvergetelijke reis maken naar de Malediven? Ga dan mee met de DUIKEN lezersreis op 28 september 2019! Nog enkele plekken beschikbaar: Schrijf je nu in!

Nog niet overtuigd? Lees dan 20 redenen om voor een liveaboard in de Malediven te kiezen!

Malediven duiken lezersreis 2019