Thalassa Dive & Wellbeing Resort Manado is ontstaan ten gevolge van de pandemie. Het was in 2021 niet meer mogelijk om de huur op te brengen van de oude vertrouwde plek en er werd gekozen voor een doorstart.

Duiken Magazine gaat in gesprek met Simone Gerritsen, eigenares van Thalassa Dive & Wellbeing Resorts Indonesia. Zij vertelt hoe Thalassa stapsgewijs opgebouwd is.

De eerste stap was het bouwen en openen van een duikcentrum in augustus ’21. Op deze manier konden we een klein beetje inkomsten genereren door DSD en fundives aan te bieden voor lokale gasten of expats.  

Stap 2 was ons restaurant. We zijn hier in Manado vrij bekend geworden door onze home-made pizza en vers bereidde Italiaanse gerechten. De pizza-avonden waren pre-COVID erg populair bij onze gasten, en dus kwam het logische gevolg om die aan te bieden aan de locals tijdens de lockdown periode. Nu hadden we ons eigen restaurant bij de Manadonezen bekend gemaakt. Tegenwoordig serveren wij aan onze gasten heerlijk internationaal en Indonesisch eten. 

De laatste stap was het openen van het resort zelf. Indonesië opende in april 2022 weer haar deuren voor internationale reizigers, en wij konden daar perfect op aansluiten met ons fonkelnieuw resort. We hebben er een prachtige plek van weten te maken: met bungalows onder de schaduw en veel groen en natuur. Tussen de rotstuinen en het geluid van de vogels waan je je bijna in Ubud/Bali en het maakt Manado uniek!

In Manado bieden we 5 bungalows met dubbel of twin bedden. De bungalows kijken uit over onze rotstuinen en komen met zowel een aparte zithoek en een terras. We hebben ook 2 villa’s en die zijn zeer ruim van opzet, met 2 slaapkamers en aparte badkamers. Met een riante living area is dit perfect voor gezinnen of kleine groepen. Tot slot beschikken we ook over 2 kleinere single kamers. Deze hebben we bovenop een van onze water reservoirs gebouwd, dus je zit hoog en droog, beetje als een boomhut. De bungalows en villa’s hebben een minibar, inloopberging en koelkast. 

Anderen lezen ook:  Dive Into Lembeh / Dive Into Raja Ampat 

Sinds 2017 hebben we ook een resort op Lembeh, het eilandje dat ook wel de Muck-Diving Capital of the World genoemd wordt. Hier hebben we meer een boutique resort met bungalows die allemaal uitkijken op de zee. Het is kleinschaliger van opzet en is gelegen in een rustige baai tussen palmbomen. In Lembeh beschikken we over 9 dubbel en twin bungalows met zeezicht en prive terras. 3 Single Deluxe kamers maken de accommodatie compleet. Deze zijn ondergebracht onder 1 dak met een gedeeld terras. Alle kamers hebben een minibar/koelkast en inloopberging. 

Ons eigen duikcentrum is in het dorpje Bahowo. Vanaf hier kunnen de duikers zo de jetty op en de boot instappen.

Manado: 

  • chloorvrij zwembad 
  • restaurant met pizzabar 
  • café met pool tafel & darts
  • souvenirshop 
  • spa met massages 
  • zen-tuintje met zithoek 
  • ruimte voor events en feestjes 
  • camera ruimte met air-conditioning 
  • duikcentrum op 5 minuten van resort 

Lembeh: 

  • zwembad 
  • restaurant & cafe 
  • on-site duikcentrum 
  • camera ruimte met air-conditioning 
  • nitrox op aanvraag 
  • pizza bar 
  • restaurant met zeezicht 

Het Bunaken Nationaal Park is een beschermd natuurgebied dat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Met 2000 vissoorten en bijna 400 soorten koraal is het hier een feest voor iedere duiker: de koraalwanden van Bunaken en de omliggende eilanden storten zich 200 meter de diepte in en zijn zeer rijk begroeid. Je duikt er tussen grote scholen rifvis en het aantal grote schildpadden is soms niet bij te houden. 

Anderen lezen ook:  “In het Barat National Park vind je duikstekken die echt adembenemend zijn”

Op Lembeh hebben we natuurlijk de Muck Diving Captital of the World. Voornamelijk interssant voor macro-fotografen biedt de Lembeh Strait een bizar grote diversiteit. De hoeveelheden aan nudibranchs is bijna niet te overzien, maar dat geldt ook voor de octopussen en vele soorten garnaaltjes. Er leeft zo veel op de zandbodems, sommige duikers willen zelfs letterlijk de zelfde duikstek blijven duiken. Het verveelt nooit. 

En last maar zeker niet least is er de fantastisch mooie Bangka archipel. Dit kleine groepje eilanden ten noorden van Noord Sulawesi ligt gunstig omdat er zeestromen bijeen komen, waardoor er veel voedsel aangevoerd wordt voor de fauna. Wat betreft de topografie kun je denken aan bijna geometrische basalt rotsformaties, die als traptreden de bodem vormen. Hier komen veel scholen vis samen, zoals gele snappers. Ook zijn er regelmatig rifhaaien en inktvissen te vinden, alsook de giant frogfish.  

Maar ook voor niet-duikers is Noord Sulawesi echt nog een onontdekt paradijs. Vogelaars, wandelaars, foodies, en iedereen die van cultuur snuiven houdt komt hier ruimschoots aan z’n trekken. Ver weg van het drukke Bali, is Noord Sulawesi nog onderontwikkeld qua toerisme, en dat uit zich in de warmte van de mensen. Je vindt hier geen tourist traps die je geld willen aftroggelen — mensen zijn oprecht enthousiast om je te zien en te spreken. Het is gewoonweg aandoenlijk. Dit in combinatie met de groene natuur en het heerlijke klimaat is dit gebied absoluut de moeite waard om te bezoeken, of je nu duikt of niet. Met vluchten vanuit Singapore (4 maal per week) is het ook goed toegankelijk! 

Anderen lezen ook:  Vaar de mooiste routes in Raja Ampat en Komodo met de liveaboard van Scuba Republic Indonesia

We concentreren zeer op de ontwikkeling van lokaal talent, en we proberen altijd minderbedeelden te helpen. Dit doen we onder andere door samenwerking met een middelbare beroepsschool, sinds 2007 actief in de omgeving. Het gemiddelde opleidingsniveau en inkomen ligt in Noord Sulawesi uiteraard laag, maar we zijn inmiddels al jarenlang in staat om kinderen een kans te geven op een carriëre in het (duik) toerisme. De meeste kids komen terecht in de hotelbusiness, of gaan te werk als duikgids. De echte doorzetters worden Divemaster of zelfs Instructeur. Via deze weg hebben we inmiddels honderden kinderen geholpen, en veel duikgidsen werken in resorts all over Indonesië. 

De Nederlandse Stichting Kehidupan Anda draagt enorm veel bij aan ons succes: zij zorgen voor de cash flow en beheren de sponsorschappen van ouders in het westen.  

Een tweede factor ligt in ons motto: “…where guests leave as friends!” — en dat maken we telkens weer waar. We houden er van om niet alleen onze gasten te verwennen en al het moois te laten zien dat Noord Sulawesi te bieden heeft, maar ook om een hechte relatie op te bouwen met mensen. Dit resulteert dikwijls in tranen bij vertrek, maar dit maakt het weerzien van repeater-gasten des te leuker! 

www.thalassamanado.com