Een sportief, compact duikhorloge dat je ook casual kunt dragen én bijna ‘goedkoop’ te noemen is: dat is de Smart Air van Mares. Hij ziet er heel eenvoudig uit, maar hoe is hij in gebruik en wat kan hij allemaal?

Hier is de Smart Air met zender! Aad van der Meulen van Mares drukt me de nieuwe duikcomputer in de handen en voordat ik het weet, is hij weg. Ik heb geen handleiding gekregen, maar die heb ik al snel online gevonden. In het Nederlands zelfs! Het 22-pagina tellende digitale bestand ziet er niet heel aanlokkelijk uit, dus ik besluit om eerst zelf maar eens te kijken hoe de Smart Air werkt. En de bediening met slechts twee knoppen blijkt heel simpel te zijn! Het is niet voor niets dat deze Smart Air wordt aangeraden aan beginnende duikers. Alle noodzakelijke gegevens die je tijdens de duik nodig hebt, staan in het beginscherm zodra je hem in de dive mode zet. Er is geen overkill aan informatie, het is precies goed. De computer is erg gestroomlijnd door de twee knoppen, maar ik merk wel dat het soms even duurt voordat je in een bepaald menu bent. Niet erg als je de Smart Air beter kent, maar het is wel even zoeken soms.

Mares Smart Air

Smart Air, doet zijn werk goed

Op de Bahama’s test ik de duikcomputer uitgebreid. Ik kan niets anders zeggen dat hij goed zijn werk doet: tijd, diepte, no-deco én het aantal bar is in een oogopslag af te lezen van het uiterst heldere scherm. De zender voor de luchtintegratie is eenvoudig te pairen en ik vind het ideaal dat ik niet steeds naar mijn manometer hoef te grijpen om te zien hoeveel bar ik nog heb. Met behulp van de optionele clip en de USB-kabel sluit je de Smart Air aan op een pc of Mac en download je je duiken naar je computer. Hij slaat 95 uur duiken op, dus genoeg tijd om al je duiken goed uit te lezen. Doordat we alleen maar duiken, eten, slapen en dat weer herhalen, komt mijn iPhone de hut niet uit. Dan is het zeker ideaal dat de Smart Air ook casual heel fijn is om te dragen, zodat ik wel steeds de tijd bij me heb. Aan boord van onze liveaboard spreek ik een andere gebruiker van de Smart Air. Hij is erg tevreden over zijn duikcomputer, maar vertelt dat de batterij niet 2 tot 3 jaar meegaat zoals Mares beweert, maar 1 of 2 keer per jaar vervangen moet worden. Hij gebruikt de duikcomputer ook casual, en de backlight features zorgen er dan voor dat de batterij sneller leegloopt. Het vervangen blijkt niet zo eenvoudig te zijn omdat de seals lastig zijn om correct terug te plaatsen. Het is dan ook beter om het door een expert te laten doen. Ook met handschoenen is de Smart Air niet te bedienen, de knoppen zijn dan simpelweg te klein. Maar hij is als tropisch duiker helemaal content met ‘zijn’ Smart Air en heeft niet meer nodig.

Anderen lezen ook:  Duurzame zwemboei

Na twee weken schitterende duiken kan ik concluderen dat dit duikhorloge een mooi instapmodel is voor tropisch water. Perfect voor de vakantieduiker, de kersverse OWD-duiker of de duiker met een kleinere portemonnee. Ervaren duikers kunnen beter even verder kijken voor een wat uitgebreider model.

Mares Smart Air

+ perfect instapmodel

+ superscherp en helder display

+ zeer betaalbaar

+ lucht geïntegreerd

+ grafische en nummerieke weergave flesdruk

+ meerdere gassen

– navigeren door menu’s duurt soms lang

– niet geschikt met gebruik van handschoenen

Prijs: € 299

www.mares.com

Tekst: Judith Rietveld Foto: Daniel Versteeg

Bekijk ook: Opvolger Icon HD: de Mares Genius