In het Marsdiep tussen Texel en Den Helder is vrijdag een groep dolfijnen gezien. Het zijn tien tot twintig dolfijnen van verschillende leeftijden. De tuimelaars werden vanochtend vroeg voor het eerst gespot voor de kust van Camperduin. Gedurende de dag zijn ze verder naar het noorden gezwommen. Tuimelaars komen van nature voor in de Noordzee, maar in het Nederlandse deel worden ze tegenwoordig nog maar af en toe gezien.

Groep dolfijnen zeldzaam in Nederlandse deel Noordzee

Tuimelaars leven in alle wereldzeeën, behalve in de poolzeeën. Vroeger waren tuimelaars de meest voorkomende dolfijnen in de Noordzee, maar ze werden zeldzaam in de tweede helft van de vorige eeuw. In tegenstelling tot de Schotse en Engelse kust worden tuimelaars in de Nederlandse Noordzee vanaf de jaren ’60 nog maar zelden gezien.

groep dolfijnen

Foto: Greet Ham

Marsdiep

In de jaren dertig van de vorige eeuw leefde er zelfs een groep van 40 tuimelaars in het Marsdiep. Ze verdwenen met het afsluiten van de Zuiderzee. In augustus en september 2004 werden langs de Noord-Hollandse kust en in het Marsdiep bij Texel ineens weer twee groepen tuimelaars gezien. Waarschijnlijk bestond de tweede groep uit wel meer dan honderd dieren! Dat was een sensationele waarneming, want het was toen al 50 jaar geleden dat er tuimelaars in het Marsdiep waren gezien.

Vis

Tuimelaars jagen meestal in groepen op scholen vis. Voor de kust zwemmen momenteel veel vissen als haring en sprot, dus misschien blijven de tuimelaars nog een tijdje.

Foto opening: Mardik Leopold

Bron: Ecomare

Bekijk ook: Mijn duikavontuur in Portugal

Anderen lezen ook:  De eerste keer Egypte