Voor mij ligt de Sea&Sea DX-6G Pro. Deze set bestaat uit de waterdichte camera met een externe behuizing, een grondplaatsysteem waarop de camera stevig vastzit, een groothoekconversielens met een vergroting van 0,6 en een YS-03 TTL-flitser die op een slanke flexibele arm is gemonteerd. De eerste indruk die ik van de DX-6G heb is: wat een stoer ding!
Tekst en foto’s: Daniel Versteeg
De manier waarop hij vormgegeven is geeft al aan dat hij tegen een stootje kan. De camera zelf is waterproof tot 14 meter diepte, schokbestendig (bestand tegen een val van 1,6 meter) en kan een druk van 100 kg weerstaan. Sea&Sea is al jaren een fenomeen in de onderwaterfotografie en op en top made in Japan.
De behuizing is geschikt tot 55 meter diepte en als je per ongeluk een keer wat water in je behuizing krijgt, dan is het een geruststellende gedachte dat je camera niet zomaar als verloren beschouwd hoeft te worden want deze is zelf ook waterdicht!
Lekker licht
Als de camera in de behuizing zit, is de set zo goed als neutraal in het water en makkelijk aan je vest vast te maken. De ergonomie van de behuizing is perfect. Alle knoppen zijn voorzien van dezelfde logo’s als op de camera, waardoor de bediening duidelijk is. Ook de positie van de knoppen komt overeen met die op de camera. Veel duikers gebruiken namelijk de camera ook boven water. Net zo makkelijk dus!
Het sluitmechanisme van de camera voelt stevig aan en laat zich met een duidelijke klik afsluiten. De complete set weegt – zelfs met flitser en groothoeklens – net iets meer dan een kilo. Nog steeds een schijntje van de set die ik altijd mee moet slepen op vakantie. Voor de fotograaf die meer mee wil in zijn handbagage dan zijn camera en toebehoren, is dit een hele mooie oplossing.
Minimale ruis
De camera is voorzien van een 28mm lens met 5x optische zoom en 7x digitale zoom. De beeldsensor op deze camera is een 1/2.3” CMOS met 16 megapixel. Niet de allergrootste sensor, maar ook zeker niet de kleinste. Bij het lezen van de specificaties denk ik nog: 16 megapixel, is dat wel voldoende? Maar na de duik kan ik je vertellen dat dit zeker niet tegenvalt. Er zitten veel details in de foto’s en de ruis is echt minimaal. Voor een camera van dit formaat zijn de resolutie en fotokwaliteit echt indrukwekkend.
Helaas staat de camera geen RAW-beelden toe, maar voor 90% van de onderwaterfotografen is dit geen probleem. Wat mij in het bijzonder opvalt, is de manier waarop de autofocus zijn werk doet. Zelfs met het vaak wat donkere Nederlandse water kan ik vaak het goede focuspunt vinden. Wil je echt de beste opzet, dan is een focuslamp altijd aan te raden. De behuizing is voorzien van een cold shoe waarop je deze lamp monteert.
Video’s maken
Ik heb ook nog even de videofunctie gebruikt. Nu ben ik zelf meer een fotograaf dan een videograaf, maar ook hier is de camera meer dan duidelijk. Op de achterzijde zie je een grote rode knop met de tekst REC erop.
De Full HD video kan zich helaas niet meten met de 4K-functies die andere camerasystemen aan kunnen bieden. Aan de andere kant heb ik zelf ook een camera met een 4K- functie die ik helemaal niet gebruik. Al mijn video’s speel ik af op een telefoon of mijn tv, waarbij Full HD meer dan voldoende is.
Mooie lichtverspreiding
Een zeer indrukwekkende functie is de macrofunctie. Iedere DX-6G wordt geleverd met een diffuser voor zijn interne flitser. Deze diffuser heb je soms ook echt nodig omdat de camera zelfs scherpstelt op een afstand van 1 centimeter voor de lens. Het licht van de diffuser wordt dan mooi verspreid. Uiteraard heb ik ook nog eens de TTL (Through The Lens) flitser. Deze flitser meet door de lens de hoeveelheid licht die nodig is en de flitser past zijn flitskracht hier zelf automatisch op aan.
De camera is voorzien van een accu waar je makkelijk twee duiken mee kunt maken. Als dat nog niet voldoende is en je meerdere duiken per dag maakt, dan kan je de accu wisselen; iets wat voor mij op een vakantie een must is.
Zeemeerminnen
Zoals iedere camera is de DX-6G voorzien van allerlei preset functies. Een van de mooiste vind ik wel de mermaid modus. In deze modus maakt de camera automatisch twee foto’s, eentje met flitser en een zonder flitser. Je kunt dan achteraf beslissen welke foto jou het meeste aanstaat.De pro-set waar ik mee heb gedoken heb, heeft als groot voordeel de natte groothoekvoorzetlens.
Eigenlijk best wel een fijne gedachte om tijdens je duik zowel macro als groothoek te kunnen gebruiken. Een klein jaar geleden had ik namelijk een keer op mijn eigen camera een macrolens zitten en je raadt het al, wat zwemt er langs? Een walvishaai. Met deze groothoeklens, die de onderwaterbeeldhoek naar 94 graden brengt, had ik hem wel scherp in beeld gekregen!
Afspelen
Na iedere duik kan je heel makkelijk de filmpjes en foto’s tonen op iedere televisie. De camera is namelijk voorzien van een HDMI-aansluiting, waardoor het een fluitje van een cent is om zelfs nog aan boord je ‘catch of the day’ terug te zien.
Of je nu een beginnende duiker of een gevorderde duiker bent, deze camera is een zeer robuuste en praktische point-and-shoot camera. Bij mij gaat hij zeker mee in de koffer naar m’n volgende duikbestemming!
DX-6G Pro Set
Camera DX-6G
Onderwaterbehuizing DX-6G
Macro ring diffuser
USB-oplaadkabel
Oplaadbare accu
Sea&Sea YS-03 flitser
Camera montage grondplaat
Flexibele flitserarm
Fiber optical cable
WCL06 SS groothoekconversie- lens 0,6x
Prijs DX-6G Basic: € 599
Prijs DX-6G Pro: € 1399
Website: seaensea.nl