Met deze set zou je van je smartphone een betaalbare alles-in-één duikcomputer én onderwatercamera kunnen maken. Compleet met logboek inclusief gesynchroniseerde foto’s. Het klinkt in ieder geval erg goed. Marco Heesbeen test het Diveroid UniversalPro smartphone onderwaterhuis.

Tekst en foto’s: Marco Heesbeen

De set bestaat uit twee producten. De Diveroid Mini bluetooth module en de UniversalPro- onderwaterhuis. De Diveroid Mini is een kleine 4 cm ronde module, bevat een dieptemeter, temperatuursensor en communiceert middels bluetooth met de smartphone die in de behuizing zit.

De Diveroid Mini heeft één grote knop aan de voorzijde en een vaste beugel waarmee hij aan het onderwaterhuis wordt bevestigd. De Diveroid Mini is voorzien van een interne batterij, goed voor maar liefst 500 duiken.

De batterij is niet door de gebruiker zelf te vervangen, daarvoor moet hij naar de dealer. Het voordeel is dat er dus geen O-ring of sluiting is die onderhoud of aandacht van de gebruiker nodig heeft.

Onderwaterhuis

Het UniversalPro- onderwaterhuis is een kunststof behuizing, geschikt tot 60 meter diepte en passend voor vrijwel alle moderne smartphones zoals de Apple iPhone 7 tot en met de iPhone 11Pro Max en de Samsung Galaxy S7 tot en met de Galaxy S10+.

In principe is iedere Smartphone geschikt die aan de volgende vereisten voldoet, hoogte: 138.1-162.8 mm, breedte: 67-81.2 mm en dikte: 7-9 mm.

Ook dient het besturingssysteem van de Android hoger dan 6.0 te zijn of iOS vanaf versie 11.x. Voor de zekerheid kun je de app installeren om te verifiëren dat deze inderdaad compatibel is met jouw smartphone. In de behuizing zit een houder aan de onderkant, aan de zijkant en een verende houder aan de bovenkant.

De houder aan de zijkant kan op drie posities worden vastgeschroefd. Als je een wat kleinere smartphone hebt, kun je deze houder wat naar links plaatsen zodat de camera meer centraal in de behuizing komt te zitten.

Het onderwaterhuis heeft een groot venster van Gorilla Glass aan de voorzijde, zodat de camera van de smartphone vrij beeld heeft.

De achterzijde is volledig transparant met een apart vormgegeven deel aan de linkerzijde. Daar wordt de duikcomputer-informatie getoond.

Op de rechterzijde zitten drie bedieningsknoppen. Ze zijn lekker groot en op ruime afstand van elkaar, dus ook met handschoenen makkelijk te bedienen. De behuizing is voorzien van een dubbele O-ring voor extra zekerheid en de draaisluiting is voorzien van een veiligheidsschuif om onbedoeld openen te voorkomen.

Anderen lezen ook:  Suunto lanceert nieuwe elegante ontwerpvarianten van de Suunto D4i Novo duikcomputer

Opvallend is dat het onderwaterhuis ook een speciaal koelsysteem heeft. Vijf ronde koelplaatjes voeren de warmte in de behuizing af naar het water, zodat de behuizing koel blijft en ook condensatie wordt voorkomen.

De onderzijde is voorzien van drie schroefgaten met Engelse draad (geen statiefdraad zoals gebruikelijk) voor de bevestiging van een bodemplaat (tray) waarvan er eentje al in gebruik is voor de bevestiging van de Diveroid-module. Aan de bovenkant bevindt zich nog een coldshoe voor het bevestigen van een kleine videolamp of accessoire.

Diveroid

Tijdens een duik gebruik ik een klein lampje. Dat zorgt direct voor extra kleur en contrast.

De praktijk

Als eerste installeer ik de Diveroid 2 app via de Google Play Store. In de app moet ik de Diveroid Mini module registreren. De app meldt dat je de telefoon in Airplane Mode moet zetten en daarna Bluetooth moet inschakelen.

Vervolgens selecteer ik het type onderwaterhuis: UniversalPro en registreer ik deze ook met het serienummer wat vermeld staat aan de binnenzijde van de behuizing. Onder ‘Scuba Diving’ zijn er verder nog instelmogelijkheden voor nitroxpercentage, zoet of zout water, je conditie en eenheden (m/ft).  Tot slot kun je de high-res mode instellen. Ik heb een Samsung Galaxy S10 smartphone en kan kiezen voor 4K en twee beeldhoeken: Ultra Wide of Wide.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor Freediving waar je nog wat andere instelmogelijkheden krijgt. Ik houd het even bij Scuba Diving. Ik haal mijn telefoon uit het hoesje. De vast opgeplakte screenprotectors laat ik zitten. Ik beweeg de verende houder omhoog, schuif mijn telefoon tegen de twee andere houders en laat de verende houder terugzakken. De smartphone zit keurig vast in de juiste positie. Ik druk in de app op start en druk vervolgens op de knop van de Diveroid Mini. De Diveroid module wordt direct gevonden en de app telt af van 3 naar 1.

Duiken maar! De app start op in de duikcomputermodus waarin een kompas, de diepte en de temperatuur worden getoond. In deze stand verbruikt je telefoon de minste energie. Met een druk op de bovenste knop, activeer ik de camerastand.

Anderen lezen ook:  Bonaire is geweldig en het teamgevoel bij Dive Friends Bonaire ook! 

De duikcomputer blijft duidelijk afleesbaar aan de linkerzijde in beeld als overlay over het camerabeeld. Het scherm van een smartphone is super groot. Veel groter dan ik van mijn camera gewend ben. Erg prettig. Elk van de drie knoppen heeft twee functies die je activeert door kort of lang indrukken. Met de bovenste knop kan ik de verschillende camera-standen kiezen. In mijn geval vijf keuzes: groothoek, visportret, zoom, high-res en selfie-mode.

Diveroid

De app start op in de duikcomputermodus waarin een kompas, de diepte en de temperatuur worden getoond.

Groothoeklens

De Samsung S10 heeft meerdere camera’s en ik merk dat de app daadwerkelijk de groothoeklens gebruikt als ik kies voor groothoek. Visportret en high-res gebruiken de middelste en zoom geeft een digitaal vergroot beeld, eveneens van de middelste lens. De bovenste telelens van mijn S10 wordt blijkbaar niet gebruikt.

De selfie-mode activeert de camera aan de achterzijde wat onder water erg leuke en unieke beelden oplevert. Dit heb ik nog niet eerder zo gezien. Erg leuk om jezelf zo in de omgeving te kunnen fotograferen of filmen. Met een korte druk op de middelste knop maak je een foto. Door deze wat langer in te drukken, start je een video-opname.

Met de onderste knop kun je opnieuw scherpstellen, maar dat heb ik in de praktijk niet nodig gehad. Een lange druk op de onderste knop activeert het kleurcorrectieprogramma.

Voor onze Nederlandse wateren vind ik de kleurcorrectie vaak niet optimaal. De beelden worden wat onnatuurlijk en voor mijn gevoel te oranje. Waarschijnlijk is deze geoptimaliseerd voor blauw water. Bij sommige opnamen pakt het echter wel heel fraai uit. Je kunt deze correctie ook naderhand in het logboek uitvoeren zodat je kunt kiezen of je hem wel of niet wilt gebruiken.

Diveroid

Het onderwaterhuis heeft een groot venster van Gorilla Glass aan de voorzijde.

Na de duik

De kwaliteit van de foto’s en video’s is erg goed, zeker als je wat ondieper duikt en er nog voldoende licht is. Scherpstellen gaat vlot en probleemloos. Ook het maken van video’s gaat prima. Als je dieper duikt, worden de opnamen groen, zoals je het als duiker ook ziet.

Anderen lezen ook:  Fata Aquana is Camaro Premium Dealer

Als onderwaterfotograaf krijg ik dan wel de behoefte aan extra licht. Ik heb tijdens een duik ook een klein lampje erbij gebruikt. Dat zorgt direct voor extra kleur en contrast. Na de duik moet je de app afsluiten met de speciale knop in de app zelf. Dan pas wordt de duik opgeslagen.

Het logboek is erg overzichtelijk en echt een toegevoegde waarde voor dit systeem. Je kiest een duik en de app toont je gelijk het complete duikprofiel, inclusief de locatie, duiktijd, temperatuur en maximale diepte. Als je vervolgens ergens een punt aanklikt in je duikprofiel, zie je automatisch de foto’s en video’s die je op dat moment tijdens je duik gemaakt hebt.

Dat bedoelt Diveroid dus met het gesynchroniseerde fotologboek. Hier kun je foto’s als favoriet aanmerken of juist verwijderen. Als je enthousiast bent over je opnamen kun je ze met een druk op de exportknop exporteren naar de galerij van je smartphone. Ook kun je je ‘Story’ met een druk op de knop delen op Facebook of Instagram.

De app werkt stabiel en als je de energiebesparende duikmodus gebruikt als je niet fotografeert, dan gaat de batterij van de smartphone opvallend lang mee en kun je er meerdere duiken mee maken.

Conclusie

De Diveroid Mini met UniversalPro-behuizing maakt van je smartphone een prima onderwatercamera met een goede beeldkwaliteit, een unieke selfie-mode en een extra grote monitor.

De app werkt fijn en stabiel en de logboekfunctie met de gesynchroniseerde foto’s en video’s is echt heel erg leuk. De kleurcorrectiefunctie geeft in Nederlandse wateren niet altijd optimaal resultaat, dus een kleine videolamp bevestigd op de coldshoe is een waardevolle accessoire als je ook op diepte graag meer kleur en contrast terug wilt zien in je opnamen.

Voor enthousiaste duikers die geen grote camera mee onder water mee willen nemen, is dit een geweldig leuk product waar hele fraaie beelden mee te maken zijn. De duikcomputerfunctie is niet bedoeld als vervanging voor een reguliere duikcomputer, maar zorgt wel voor een prachtige registratie van je duikprofiel.

Diveroid

De achterzijde van het onderwaterhuis is volledig transparant.

Facts Diveroid Mini met UniversalPro-behuizing

– drie knoppen bediening

– automatische kleurcorrectie

– diepte, duiktijd en kompas af te lezen

– automatische registratie in digitaal logboek inclusief gemaakte foto’s

– dubbele O-ring

– koellichaam tegen beslaan

– tot 40 meter diepte

Prijs: € 429

www.onderwaterhuis.nl