De meeste duiken worden gemaakt vanaf een boot… De gemiddelde duiker zal zich eenmaal aan boord moeten aanpassen aan beperkte ruimtes, zwaaiende ladders en onstabiele duikmaterialen.

Deze verraderlijke omgeving is bevorderlijk voor ongeplande bewegingen, in verlegenheid gebracht worden en boze gezichten. Het doel van dit artikel is om te kijken naar gebieden waar je in verlegenheid gebracht kunt worden en suggesties te doen over hoe dit te voorkomen. Harmonie en orde aan boord zorgen voor comfort, de basis voor veiligheid.

Schoenen, aan of uit op de boot?

Schoenen zijn aan boord een van de voornaamste oorzaken van spanning tussen de bemanning en duikers. Gewoonlijk loop je aan boord op blote voeten rond, daar het niet leuk is om een nat oppervlak te bevuilen met iets dat onoverkoombaar aan je voetzolen zal blijven plakken. Daarnaast loop je de kans dat sommige schoenen dure, teakhouten dekken, delicaat schilderwerk, lelijke antislipmatten beschadigen en last but not least de kostbare voeten van andere mensen.

Iedere boot heeft zijn eigen regels over waar schoenen uitgedaan en opgeborgen kunnen worden. Als jouw bemanning dit niet duidelijk aangeeft zullen ze dat waarschijnlijk doen door te gaan schreeuwen, dus is het een goed idee om daar op voorhand naar te vragen. Duikschoenen zijn  natuurlijk in het hele natte deel toegestaan, d.w.z. het deel dat in contact komt met water. Op sommige boten kan naar het met duikschoenen aan benedendeks gaan een plotselinge onweersbui veroorzaken…

Plaatsnemen aan boord

Boten vullen zich net als bussen en vliegtuigen: de zitplaatsen achterin worden het eerst ingenomen, daarna de plaatsen die er het dichtst bij zijn. De plekken het dichtst bij waar je het water in en uit gaat blijven over voor de minder ervarene, de mensen die fysiek minder kunnen en voor divemasters.

Hoe zit dat bij zodiacs? As ze een ladder hebben, moet de persoon die de meeste moeite heeft daar gaan zitten. De boeg van de zodiac is een plek gereserveerd voor duikers die nog geen last hebben van verschoven ruggenwervels.

boot

Uitrusting

Iedere duiker kent de wetten betreffende lijnen en touwen: ‘Als het in de knoop kan raken, raakt het ook in de knoop’. Uitrustingen hebben de tegenovergestelde neiging: zij hebben de neiging om los te raken. Loodblokken en duikflessen komen in aanvaring met de vijfde vinger, computers en andere dure uitrustingsstukken. Die gebeurtenis leidt vrijwel altijd tot schreeuwen, tranen en soms verwondingen. Op zijn best wordt de stemming aan boord verstoord.

Anderen lezen ook:  Bonaire Mist Jou, nieuwe ontwikkelingen op het eiland

Het is daarom een goed idee om deze verwenste duikflessen vast te maken en de loodgordels op de onderste plank op te bergen. Loodgordels hebben de nare gewoonte om allemaal op elkaar te lijken en zijn dol op het wisselen van eigenaar. Er is nooit een goede reden voor het laten slingeren van uitrustingsstukken in een verraderlijke omgeving.

Je spullen op orde houden bevordert de goede sfeer aan boord en maakt nare verdachtmakingen onschadelijk. Een computer laten slingeren vergroot de kans dat iemand anders gaat duiken volgens jouw reststikstof.

Zwemkleding wisselen

Zwemkleding die de hele dag gedragen is, kan oncomfortabel worden, maar publiekelijk omkleden kan aanleiding zijn tot scherpe reacties. Slechts geselecteerde etnische groepen zullen er onverschillig onder blijven: Scandinaviërs, Duitsers, Zwitsers, Nederlanders, Spanjaarden, Japanners en Papoea’s. Maar bij alle anderen zou het beter kunnen zijn om de handelingen te verbergen met behulp van een sarong, badjas en handdoeken.

Droge zone vs natte zone

Het hele gebied  onderdeks, en in vele gevallen zelfs het zonnedek of bovendek worden bijna altijd gezien als droge plekken die je niet nat moet betreden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen afhankelijk van het klimaat en het type boot. Zelfs daar waar het is toegestaan naar binnen te gaan met het badpak nog steeds nat, is het altijd goed om een handdoek neer te leggen om de dierbare, plastic kussen te beschermen tegen lelijke vlekken en kreukels.

boot

Drinkwater en spoelwater

De geschiedenis leert ons dat vermijden van delen van flessen en glazen een beleefdheidshandeling is die een stevige, wetenschappelijke basis heeft. Herinner je waar je je glas gelaten hebt. Als je het etiket van de fles afscheurt om hem te kunnen herkennen, weet dat dan 90% van de duikers hetzelfde doen. Beter is om je naam erop te schrijven.

Zoet water, terwijl je op zee bent, is net zo kostbaar als in de woestijn. Op zijn best kost het een heleboel energie om het te produceren. Ongeacht hoe veel je voor de duik hebt betaald is het vermijden van lange douches na iedere duik een teken van respect voor het milieu en voor de anderen aan boord. Feit: de huid van een duiker is zoutbestendig!

Zonnebrandmiddelen

Ze volledig te mijden is een goede daad betreffende je uitrusting – vooral je duikbril – en voor die duikers die niet uit willen glijden op handgrepen, en vooral voor het koraal. Er wordt altijd te weinig over gepraat , maar zonnebrandmiddelen kunnen ware koraalmoordenaars zijn, in staat om meer schade aan te richten dan alleen maar de opwarming van de aarde.

Anderen lezen ook:  Adem in, adem uit, de juiste ademhaling onder water

Een gewetensvolle duiker zou alleen maar goedgekeurde koraalvriendelijke zonnebrandmiddelen moeten gebruiken. De meest populaire oplossing onder veel duikers is om, indien er geen schaduw is, zich te bedekken met hoeden en beschermende kleding.

Maaltijden

Een stijlvolle duiker kan herkend worden door hoe veel hij NIET op zijn bord opschept.

Voorwerpen met een passie voor vliegen

Wind en beweging sporen lichtere voorwerpen aan om te gaan vliegen en in het water te vallen. Lege plastic bekertjes en flessen hebben ook de neiging om vanuit de bodem van de mand op te stijgen. Je vindt ze jammer genoeg nog steeds aan boord van sommige dag- of safariboten, bij duiken waar jouw eigen, persoonlijke waterfles (je zult er zeker eentje hebben) niet de juiste hoeveelheid water kan bieden om je behoorlijk gehydrateerd te houden.

Als dat het geval is kun je, voordat je een plastic fles weggooit, hem samenpersen door op de hals te drukken. Als je dan direct de dop er weer opdraait, zal hij krimpen. Wetsuits die opgehangen worden, doen het beter als de rits dicht is.  De wind, of zee of op een meer, kan heel sterk zijn en dat zonder een waarschuwing.

Passages en manoeuvres

Stop op een boot nooit op een belangrijk punt. En als je dat toch doet, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte overlaat voor een bemanningslid dat voorbij komt rennen.  Zaken, zoals de ankerbehuizing, kikkers, lijnen en op zeilboten masten en lieren moeten vrij gehouden worden van wetsuits, handdoeken en mensen.

Het beste is aan de bemanning te vragen je te laten zien waar je je kunt ophouden zonder in de weg te zitten en waar je je spullen kan ophangen om ze te late drogen. Help tijdens manoeuvres de bemanning niet op eigen initiatief. Vraag voordat je iets gaat doen.

Deuren en patrijspoorten

Het meest typerende – en vervelende – geluid op een boot is iets dat ritmisch staat te klapperen. Deuren, luiken en patrijspoorten moeten dicht blijven of vastgezet worden met haakjes en clipjes. Dat gaat niet alleen om ontspanning: voorvallen van beknelling en zelfs amputatie door een van de genoemde voorwerpen die met kracht dicht vallen komen maar al te vaak voor.

Anderen lezen ook:  Expeditie Doggersbank: Ruimte voor ontdekking

Zeetoiletten

We zijn toe aan het lastigste onderwerp aan boord: het toilet. In 99% van de gevallen zal dat er hetzelfde uitzien als thuis, behalve voor een paar vreemde instrumenten: een handgreep en een  zwengel. Een heleboel duikers vinden het moeilijk om deze twee apparaten goed te gebruiken. De handgreep wordt gebruikt net als een fietspomp, duwen en trekken, maar de belangrijkste functie is die van de zwengel .

Afhankelijk van de plaatsing zal hij met behulp van zeewater legen of pompen. In zulke toiletten kunnen beide functies niet tegelijkertijd plaatsvinden. Zeetoilettten zijn overgevoelig voor wc papier. De “allergische reactie” uit zich door een snelle verstikking. Je ziet het voor je.

Dus kijk goed: er staat altijd een mand met een deksel naast de toiletpot. Het is misschien niet elegant, maar daar moet je je papier in doen. Sommige boten hebben tanks die het afval opvangen, andere hebben dat niet. Het is altijd verstandig om het toilet niet te gebruiken als de boot stil ligt.

boot

Je verplaatsen

Veel duikers, vooral de meer ervarene, ontwikkelen zo’n symbiose met hun uitrusting dat ze vergeten dat ze die dragen. Maar als bewegende duikflessen een menselijk lichaam tegenkomen, doen ze gewoon pijn. Kijk waar je gaat zitten met je duikfles op je rug en vermijd snel draaien of naar voren te buigen met een lang aluminium “wapen” op je schouders.

Als je het water ingaat is het beleefd om je te haasten en uit de weg te gaan. Terug aan boord is het beleefd om niet op de ladder te stoppen als er nog iemand onderweg naar boven is. Rondwandelen wanneer de boot in beweging is met een vloeistof in je handen, vooral als die warm is, is nooit een goed idee.

Ervaren duikers zullen vinden dat deze tips vanzelfsprekend zijn en zullen er zeker nog wat aan toe kunnen voegen. Alle andere suggesties zijn welkom. Het doel is om minder ervaren duikers te helpen bij het verbeteren van hun Bruto Aan Boord Geluk Index.

Maar het beste advies is het laatste. Zoals Douglas Adams,  schrijver van het beroemde Hitchhiker’s Guide (Gids voor Lifters) en enthousiast duiker ooit schreef; “Vergeet je handdoek niet.

Bron: DAN Alert Diver