De nieuwste aanwinst in het assortiment van Tusa, is het duikhorloge Tusa TC-1. Het horloge ziet er heel stijlvol uit, maar voldoet het ook aan de eisen van de duiker? Producttester Pim Valk test de TC-1 in zowel Nederland als Bonaire, waar hij er flink mee duikt. Dat geeft een aardig inzicht in de sterke kanten van dit duikhorloge en wellicht ook waarom je het beter niet zou moeten kopen.

Tekst: Pim Valk

Wat mij persoonlijk direct aan het horloge bevalt, is de eenvoud en vanzelfsprekendheid van het display en het menu en daarmee vooral de bediening. Natuurlijk ga je geen nieuwe duikcomputer gebruiken zonder het manual te lezen, maar voor de bediening en mogelijkheden is dat voor de Tusa TC-1 zeker niet nodig.

Het menu, de opties en het doorlopen van de settings verloopt zo ongelofelijk logisch en simpel, dat je het binnen een paar minuten doorhebt. Ik word hier wel blij van. Geen knoppen met bijvoorbeeld dubbelfuncties zoals je bij andere merken hebt (kort indrukken, langer indrukken, ingedrukt houden, enzovoort).

Het gevaar daarbij is dat je na een tijdje al die functies en volgordes net niet meer scherp hebt, zeker als je niet zo frequent, of alleen tijdens vakanties, duikt. De simpele instelling van de juiste tijdzone of veranderen van het nitroxpercentage kan dan al een hele opgave zijn. Daar zul je bij de TC-1 zeker geen last van hebben. Eigenlijk wijst alles voor zich.

Simpeler kan niet

Bij het opstarten van het horloge kom je in de ‘time’-mode en is dan eigenlijk een gewoon digitaal horloge. Getoond wordt de tijd, datum, dag en batterijstatus. Je kunt instellen hoelang hij in deze mode blijft voordat hij in stand-by gaat. De schermverlichting is met één druk op de knop aan te zetten en de duur hiervan is ook weer eenvoudig in te stellen.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Rogue: Ontwerp je eigen trimvest

De bediening van het menu verloopt via drie knoppen, de middelste heeft de ‘enter’-functie en met de twee andere ‘blader’ je door het menu. Simpeler kan haast niet. De Tusa TC-1 beschikt over alle functies die je van een goede duikcomputer mag verwachten. Hij kent vier duikmodi, waaronder ook freediving, en het nitroxpercentage laat zich snel en ook weer heel simpel aanpassen.

Een waardevolle functie vind ik de drie soorten alarmering voor bijvoorbeeld diepte of duiktijd. Die kan visueel, met audio (piep) of vibraties zijn. En die laatste zijn fijn, want je trekt in een groepje niet direct aandacht als je dat niet wilt, toch zijn de signalen heel goed voelbaar en niet te missen. Zelf ben ik ook erg te spreken over het gemak van uitlezen van de logs en de getoonde informatie.

Leuke aanvulling is dat je duikprofiel ook grafisch wordt weergegeven. Het horloge heeft een timerfunctie en het nut hiervan spreekt voor zich. Handig, maar met een kanttekening; de functie om de tissues te resetten. Verder is nog nuttig om te vermelden dat Tusa gebruikmaakt van het Bühlmann ZHL-16C algoritme en dat zorgt voor het kunnen maken van veilige duiken.

Lange batterijduur

Volgens de fabrikant gaat de oplaadbare Li-ion-accu lang mee. Ik test de Tusa TC-1 volop tijdens mijn duikvakantie op Bonaire. Voor de vakantie heb ik het horloge opgeladen, er vijftien duiken meegemaakt, tussentijds met de instellingen zitten spelen en elke dag de log uitgelezen.

Aan het eind van de vakantie bij thuiskomst is de batterijlading nog ongeveer 1/3. Lang niet slecht dus! Laat je het horloge stand-by in de la liggen, dan zou dat ongeveer drie maanden kunnen zonder tussentijds opladen. Het enige minpunt is dat de computer niet uitgelezen kan worden via de pc, tablet of smartphone.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung presenteert de LEG3ND ademautomaat

Samengevat

De TC-1 is verkrijgbaar in zwart, wat hem een bescheiden stoere look geeft, of wit (offwhite) met een koperkleurige rand, wat hem best elegant maakt. Samengevat is dit duikhorloge echt plezierig in het gebruik en bediening. Tusa heeft gemikt op de (gevorderde) recreatieve gebruiker en de kanttekening is dat hij dus niet (goed) geschikt is voor de meer technische duiker.

Tel daarbij  op de bescheiden prijs van € 299, dan is de conclusie dat Tusa met dit horloge wel eens hoge ogen kan gaan gooien.

Tusa TC-1

Tusa TC-1

Waarom zou je dit horloge willen hebben?

  • Zeer eenvoudig in gebruik
  • Duidelijke menustructuur
  • Alle functies voor recreatief gebruik zijn beschikbaar
  • Vriendelijk geprijsd
  • Stoer of elegant uiterlijk

Je kunt dit horloge beter niet kopen als je:

  • Technische duiken maakt
  • Liever een consolemodel wilt
  • Je duikcomputer via je computer of tablet wilt uitlezen

Prijs: € 299

www.tusa.com

Ook interessant voor jou:

Getest door het DUIKEN-team: Tusa-vinnen

Geleende duikcomputer zorgt voor verwarring