Een duikcomputer is een van de belangrijkste onderdelen van je duikuitrusting. Maar je moet wel weten hoe die werkt. Gebruik ook nooit een duikcomputer van iemand anders die de dag ervoor nog heeft gedoken. Dat is onze lezeres Lydia inmiddels wel duidelijk.

Mijn man Paul, onze twee jaar oude dochter en ik waren vorig jaar zomer op Fiji. Paul (Rescue Diver met 130 duiken) heeft al een paar dagen achter elkaar op rij gedoken terwijl ik voor onze dochter zorg. Nu is het tijd voor mij om enkele duiken te maken.

Ik (OWD, 14 duiken) heb geen eigen uitrusting. Daarom leent Paul mij zijn duikcomputer (fout 1). De rest van het materiaal krijg ik van het duikcentrum. Paul heeft me de signalen en bediening van de duikcomputer kort uitgelegd, zodat ik weet waar ik de duiktijd, diepte en resterende nultijd moet aflezen (fout 2).

Het lijkt allemaal simpel

Eerst maak ik een korte checkduik om de vaardigheden even te oefenen die ik ken van mijn OWD-cursus. Alles gaat prima. Dan is het tijd voor twee duiken vanaf de boot. De eerste duik verloopt zonder incidenten en ik geniet van de prachtige koralen en kleurrijke vissen.

Vanwege mijn duikervaring heb ik een gids voor mezelf. Na een uur aan de oppervlakte gaan we weer het water in voor de tweede duik. Dan gebeurt het: de maximale diepte is 18 meter, duiktijd iets minder dan een uur.

Op de duikcomputer verschijnen verschillende getallen waarvan ik niet weet wat ze betekenen. Het wordt me pas later duidelijk dat het informatie is over de decotijd. Maar omdat het de eerste keer is dat ik met deze duikcomputer duik, kan ik op dat moment niets met de informatie en wil ik ook de gids er niet naar vragen (fout 3).

Anderen lezen ook:  Ruinerwold, extreem leuk in eigen land!

Dus we zwemmen verder en genieten van de vele kleurrijke vissen. Kort daarna geeft de gids mij te kennen dat we de duik gaan beëindigen. Ik stem toe en we stijgen langzaam op tot vijf meter voor onze veiligheidsstop. De computer geeft nog steeds de decotijd aan. Maar ik besteed er verder geen aandacht aan en na de veiligheidsstop van drie minuten, komen we aan de oppervlakte.

duikcomputer

Foutmodus duikcomputer

De computer piept de hele tijd en staat inmiddels in de “foutmodus”. De gids en schipper zijn alert en vragen me wat er aan de hand is. Ik zeg dat de computer waarschijnlijk rekening heeft gehouden met de stikstofverzadiging van Paul, dus geen probleem. Aanvankelijk zijn ze gerustgesteld, maar op de terugweg naar het duikcentrum vragen ze me een paar keer of alles in orde is. Dat is wel het geval. Ik voel me niet anders dan normaal.

Terug bij het duikcentrum ga ik mijn duikuitrusting spoelen, vul ik mijn logboek in en alles gaat verder prima. Ongeveer twee uur later in het hotel krijg ik hoofdpijn, word ik duizelig en voel ik me behoorlijk misselijk. Paul en de kleine hebben net een dutje gedaan, dus ik zeg er niets over. Ik krijg ook een slecht gevoel omdat de duikcomputer van Paul alleen error (fout 4) laat zien.

Decompressieziekte?

Ik ga op de bank liggen en denk aan de vorige duik. Misschien heb ik toch iets verkeerds gedaan? En de misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn, komen die door decompressieziekte? Ik val in slaap. Wanneer mijn dochter me ongeveer 90 minuten later wakker maakt, zijn de misselijkheid en duizeligheid verdwenen en is de hoofdpijn bijna weg. Ik denk dat ik die dag veel geluk heb gehad.

Anderen lezen ook:  Duikplanning en waarom die zo belangrijk is

Voor mijn volgende vakantie koop ik mijn eigen duikcomputer en bestudeer deze zorgvuldig om vertrouwd te raken met alle functies en displays. Inmiddels heb ik mijn OWD gehaald en duik ik sinds het incident steeds heel conservatief. Altijd en alleen met mijn eigen computer. Ik houd altijd mijn duikcomputer in de gaten, vooral de nultijd!

Foutanalyse

Fout 1:

Elk goed duikcentrum heeft duikcomputers voor de verhuur in hun assortiment. Dus had Lydia deze beter ook kunnen huren. Als alternatief had ze de computer van  haar man, indien deze de optie had, kunnen resetten.

Fout 2:

Als je voor het eerst met een nieuwe computer duikt, moet je de handleiding met bedieningsinstructies (die meestal ook online beschikbaar is) minstens één keer goed doornemen om bedieningsfouten te voorkomen en te snappen wat er op het display wordt getoond.

duikcomputer

Fout 3:

Ook voor dit soort situaties is de duikgids je vraagbaak! Hij had Lydia kunnen kalmeren omdat hij ook met een duikcomputer dook en daarnaast met haar eerste duik was meegegaan. Zo had hij geweten dat er voor Lydia geen decostop nodig was.

Fout 4:

Als je je na het duiken niet goed voelt, moet je dit altijd aan anderen melden!

In dit geval had het nare gevoel na haar twee duiken zeer waarschijnlijk te maken met uitdroging, de ongewone activiteit en de boottocht.

duikcomputer

Lezen, nog eens lezen en testen

Als je duikcomputer onder water piept, is er iets mis. En je kunt dan niet even de handleiding erbij pakken om na te kijken wat dit nu ook alweer betekent. Wanneer je een nieuwe duikcomputer hebt, lees dan nauwkeurig de handleiding en test een aantal keer de knoppen uit.

Anderen lezen ook:  Onderweg naar Frankrijk

Ook als je lang niet gedoken hebt met je duikcomputer, is het raadzaam de gebruiksaanwijzing nog eens na te lezen. Voor beginners is het echt aan te raden een eigen duikcomputer te kopen. Op de markt zijn eenvoudige en makkelijk bedienbare modellen te koop. Hoe minder functies, hoe gemakkelijker in het gebruik.

Gernot Hörnle , Professional Scuba Schools (PSS)

Alle foto‘s: Wolfgang Pölzer