Altijd al Master Scuba Diver willen worden, maar vind je vijf specialties volgen te duur of te veel werk? PADI 5* Dive Center Lucky Divers in Rotterdam heeft een uniek concept bedacht met het Dutch Diver Program: een compleet pakket voor een hele scherpe prijs! Kies zelf de specialties en maak samen met het duikcentrum een mooi plan. Hoe het werkt in de praktijk? Juliët Visser (32) en Niels Kruyt (33) vertellen.
Eerst even een beetje achtergrond… Sinds wanneer duiken jullie?
Niels had als kind al eens een duik gemaakt in Egypte, maar onze gezamenlijke onderwateravonturen begonnen toen we op wereldreis waren in 2011. We hadden nog een week in Australië te gaan, voordat we van Cairns naar Nieuw-Zeeland zouden vliegen. Bij een toeristenbureau in Airlie Beach boden ze ons een scherpe last-minute aanbieding aan voor de laatste plekken van de PADI Open Water Cursus met een liveaboard op het Great Barrier Reef. We konden het nét redden en besloten dat te doen. De volgende dag lagen we in het zwembad. We hadden na Australië nog Nieuw-Zeeland, Fiji en Hawaii in het vooruitzicht, en we dachten dat een PADI certificering ook daar van pas zou kunnen komen. In de tien jaar na Australië hebben we op mooie plekken gedoken in het buitenland. Zoals Kaapverdië, de Filipijnen en op Bonaire. We naderen op dit moment allebei de 100 duiken.
Hoe kennen jullie Lucky Divers?
Bij onze oriëntatie op duikverenigingen in Nederland, ontdekten we dat er min of meer aan het eind van onze straat een duikvereniging zit: Lucky Divers. De duikshop is klein maar fijn en wordt gerund door gepassioneerde duikers. Het is ook handig dat we onze uitrusting daar kunnen laten onderhouden. Onze instructeur Bianca is een ervaren duiker. Bij het plannen van onze duiken is ze heel flexibel, ze heeft er altijd zin in en blijft altijd heel rustig.
Waarom besloten jullie om het Dutch Diver Program (DDP) te gaan volgen?
Het DDP was voor ons de volgende logische stap na AOW. Het is binnen het recreatief duiken de volgende stap om een completere duiker te worden. Duiken is een extreme sport, waar de nodige risico’s mee gemoeid zijn. Maar met ervaring en door cursussen te doen, kun je daar steeds beter mee omgaan en voel je je zekerder onder water.
Het Dutch Diver Program is een samengesteld pakket waarbij je minstens vijf specialties dient te doen. Welke hebben jullie gekozen?
Wij kozen voor specialties die om vaardigheden gaan die ons een completere duiker maken en meer duikplezier geven. Dat werden dus de specialties Navigatie, Enriched Air Diver (nitrox) en Peak Performance Buoyancy. Om onszelf of andere duikers in noodsituaties te kunnen redden, hebben we ook Emergency First Response Diver en Rescue Diver gevolgd. Als laatste kozen we voor de specialty Wrakduiken, want dit vinden we nog best een spannende duikervaring. In die specialty komen enorm veel duikvaardigheden samen.
Waar vinden de specialties plaats?
Op verschillende duikplekken. We hebben gedoken in de Zevenhuizerplas, de Vinkeveense Plassen en voor de Wrakduik specialty gaan we nog naar Le Serpent.
Hebben jullie veel geleerd bij de Navigatie specialty?
Voor ons waren de duiken in de Zevenhuizerplas en de Vinkeveense Plassen de eerste in Nederland. Zeker de navigatieduiken in de Zevenhuizerplas, in koud en troebel water, waren voor ons een hele leerzame ervaring. We weten nu hoe te vertrouwen op het kompas en onze weg te vinden zonder al te veel hulp van natuurlijke navigatie.
Hoe was de Peak Performance Buoyancy?
Controle hebben over je drijfvermogen (buoyancy) is misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor een duiker. Naarmate je deze skill beter beheerst, wordt duiken steeds leuker. Je gaat zuiniger met je lucht om, verstoort de onderwaterwereld minder en omdat je rustiger duikt kun je ook meer van je duik genieten. Dit was voor ons dan ook echt de reden om voor deze specialty te kiezen. Het belangrijkste wat we geleerd hebben is dat het loont om over je eigen materiaal te beschikken.
Ook hebben jullie de Emergency First Response Diver gedaan. Hoe was dat?
Een ongeluk zit ook bij duiken in een klein hoekje. Eigenlijk zou daarom elke duiker deze specialty moeten doen. Je leert basis eerstehulpvaardigheden en improviseren met de middelen waarover je op een boot beschikt. Je oefent ook met reanimatie en het toedienen van zuurstof. De belangrijkste les is natuurlijk dat je in geval van nood eerst diep adem moet halen, de tijd moet nemen om de situatie te beoordelen en in moet schatten of je veilig hulp kunt verlenen.
Jullie volgen het met z’n tweeën, of zijn er nog meer cursisten?
Wij volgen de theorie en de praktijk van het DDP met zijn tweeën. Alleen de praktijkdag voor de Rescue Diver cursus werd zo georganiseerd dat meerdere duikers getoetst konden worden.
Wat zijn de voordelen volgens jullie van het DDP programma?
Het DDP programma biedt ons de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen in iets uitdagender duikomstandigheden dan we van het buitenland gewend zijn. De uitgebreide training met vijf specialties en reddingsvaardigheden zijn een waardevolle aanvulling op onze recreatieve duikervaringen.
Hoelang duurt jullie DDP?
In de zomer van 2021 zijn we gestart met de verschillende specialties. We zijn in de winter gestopt, en hebben het in mei 2022 weer opgepakt. We zullen in juni de laatste theorie doen en de duiken maken voor de Wrakduik specialty.
Rescue Diver hebben jullie inmiddels ook afgerond?
Je maakt het liever nooit mee, maar onder water kan het misgaan. In de Rescue Diver cursus leer je onder andere wat je kunt doen als een duiker vermoeid, in paniek of zelfs bewusteloos is. Tijdens het examen dienden de verschillende scenario’s zich onvoorspelbaar aan, zoals een noodsituatie ook in het echt onverwachts optreedt. We hebben vooral geleerd hoe belangrijk, maar ook uitdagend, het is om snel te handelen en daarbij niet zelf in problemen te raken.
Zouden jullie de DDP aanraden? En waarom zouden mensen dit juist bij Lucky Divers moeten volgen?
We zouden het DDP zeker aanbevelen! Lucky Divers biedt een zeer voordelige prijs voor een uitgebreid programma om een zelfverzekerde en vaardige duiker te worden. Duiken in Nederland vonden we letterlijk en figuurlijk verfrissend. Wij hebben vooral de flexibiliteit bij het inplannen van de theorie- en praktijksessies gewaardeerd. Ook was het fijn om op verschillende plekken te duiken die onze instructeur goed kent. Zij koos de locatie uit die geschikt is om bepaalde vaardigheden in praktijk te brengen. Ten slotte was Bianca heel geduldig en kundig, waardoor we op een rustige en veilige manier mochten leren.
Wat willen jullie na de DDP gaan doen?
We zullen in september per enkele reis vertrekken naar Mexico. We gaan eerst in Playa del Carmen een intensieve cursus Spaans volgen, maar er zal vast in de weekenden voldoende tijd overblijven om te duiken bij Cozumel en in verschillende cenotes. Vervolgens zijn we van plan verder te reizen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika, waarbij duiken in Belize, Honduras, Costa Rica en de Galapagos eilanden hoog op onze verlanglijst staan. Misschien zetten we onderweg onze training voort met een opleiding tot divemaster!
Meer weten?
Het Dutch Diver Program is een samengesteld pakket waarbij deelnemers, na het volgen van de cursussen in het pakket, het Master Scuba Diver brevet behalen. Voor het Master Scuba Diver brevet moet je een PADI Rescue Diver zijn met minstens vijf specialties. Lucky Divers biedt dat in één mooi pakket aan.
Voordelen DDP bij Lucky Divers:
- Verschillende instapmogelijkheden vanaf Open Water Diver
- Specialties vrij te kiezen
- In maandelijkse termijnen betalen
- Geen extra bijkomende kosten
- Programma zeer flexibel in te vullen
- Duidelijk prorgramma en doel