Vorig jaar mocht Pim Valk de Divevolk SeaTouch 4 Pro eens uitgebreid onder de loep nemen. Toch miste hij een aantal dingen. Sinds kort is er een complete kit beschikbaar om de behuizing te upgraden. Wat Pim ervan vindt? Hij test het in Hurghada, Egypte. 

Voor de lezers die nog geen idee hebben waar het over gaat, de SeaTouch is een behuizing van zeer stevig polycarbonaat waarin je je smartphone kunt stoppen om deze onder water te kunnen gebruiken. In of aan deze behuizing zitten, behalve het klepje en schroeven, geen bewegende delen. Er is geen aanvullende functionaliteit op of aan. Er zit geen elektronica in, en ook geen batterijen, niks van dat al. Dat maakt hem bedrijfszeker en simpel in de bediening. Voor de meeste, momenteel gangbare telefoons (ook de wat oudere modellen) is een kunststof frame beschikbaar waar jouw telefoon in past. Zowel boven als onder water gaat het gebruik probleemloos en de resultaten vielen mij toen beslist niet tegen. Natuurlijk moet gezegd worden dat die voornamelijk door de camera en fotograaf worden bepaald. De behuizing voegt hieraan niet veel toe. Die maakt het alleen mogelijk. 

Gemis

Vorig jaar miste ik wel een aantal zaken bij de kit. Zo was er bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een statief of tray te monteren. Waardoor je dus ook geen externe videolamp kon aansluiten. Hierdoor werden de mogelijkheden, zeker in wat dieper water, flink beperkt. Ik miste ook een mogelijkheid om Een rood- of paarsfilter te monteren. En meer van dat soort zaken. Geen onoverkomelijke bezwaren, maar het had de effectiviteit en gebruikerservaring flink kunnen verhogen. Op de Duikvaker van februari 2023 kwam ik in contact met de importeur van de SeaTouch en hij vertelde mij dat er vrij recent, diverse accessoires zijn ontwikkeld voor de SeaTouch, die volgens hem perfect aansluiten bij de gemiste opties. Aan mij kwam dan ook het vriendelijke verzoek of ik ook de accessoire set eens wilde proberen. Tijdens mijn duikvakantie naar Egypte kon ik dat prima doen had ik bedacht. De set wordt netjes op tijd geleverd en ik kan dan ook gelijk volledig los gaan.  

Perfect vanaf 5 meter

Als eerste ga ik de SeaTouch proberen met montage op de tray. Dat zorgt al voor een betere stabiliteit tijdens het fotograferen en filmen (want ja, dat kan natuurlijk allemaal). En ik neem ook het roodfilter maar mee om eens het effect ervan te kunnen testen. En nu ik toch bezig ben, monteer ik ook maar gelijk mijn kleine videolamp met (maar) 1.000 lumen. Niet veel, maar voor dit gebruik perfect. Al direct merk ik dat het fotograferen met de tray betere resultaten geeft. En het filmen gaat wellicht nóg beter. Het ligt heerlijk stabiel en ik vind het een aanrader. Dan draai ik het roodfilter voor de lens. De houder zelf klem je op de behuizing en deze dient ook als montagehulp op de tray (foto-filterhouder) De klem heeft ook een filterhouder en kun je naar behoefte voor de lens draaien. Of niet. Een roodfilter geeft namelijk de eerste meters onder water een te “rood” beeld. En dat wil je natuurlijk niet. Pas vanaf zo’n 5 meter werkt het perfect. Tot zo’n 10 meter zou ik zeggen. Dan helpt alleen maar externe verlichting. Voor gemiddelde duiken zonder filter en zonder lamp kom je met saaie plaatjes boven.  

Met lamp en met filter

Close-up lens

Daarna is de close-uplens aan de beurt. Hiermee kun je wel erg dicht op je onderwerp komen. Dat geeft een zekere meerwaarde. Alleen het (ontbreken van) voldoende licht is dan wel een dingetje. Een lamp zou ik dan zeker wel aanraden. De sensor van de smartphone loopt dan wel tegen zijn beperkingen aan qua licht en dus sluitertijd. Ik vond het ook lastig om dan scherp te stellen. Dat doe je namelijk door op het gelpad te drukken op de plek die je wilt focussen. En daarna moet je op de ontspanbutton van je app duwen. En omdat er wat vertraging in zit, is de kans op een verschoven of bewogen foto wel groot. Vervolgens test ik de groothoek lens. Die voegde voor mijn camera achteraf gezien niet heel veel toe omdat deze standaard al een aardige groothoekinstelling heeft. Maar zeker voor toestellen die dat niet hebben is dit een interessante optie om te overwegen. Je komt dichtbij het onderwerp en kan  beeldvullende opnames maken. Ook nuttig bij bijvoorbeeld wrakfotografie.  

Met de close-up lens kun je erg dicht op je onderwerp komen.

Lekker experimenteren

Erg benieuwd ben ik naar het gebruik van de half/half dome. Die kun je eigenlijk alleen maar boven water gebruiken. De montage ervan lukt alleen maar op een kale behuizing, dus zonder alle andere toeters en bellen. Is hij eenmaal gemonteerd, dan laat je de camera rustig en voor de helft in het water zakken en kun je naar hartenlust experimenteren. Ben je met een tray onderweg, dan kun je deze tijdens de duik met een boltsnap aan je vest monteren. Maar neem je alleen de behuizing mee, dan kun je deze in de neopreenhoes stoppen en die aan je vest clippen. Voordeel is dan dat de gelpad (dit blijft toch het kwetsbaarste gedeelte van de behuizing) goed beschermd is. 

Geen filter, geen lamp. 7 meter

Roodfilter, geen lamp. 7 meter

Roodfilter en lamp. 7 meter

Zet je Face-ID uit

Het gebruik van de SeaTouch blijft simpel. Telefoon in de behuizing en klaar. De enige zorg die je hebt is om, voordat je de telefoon in de case stopt, als je dat hebt, de schermvergrendeling met face-ID uit te zetten want je telefoon gaat je niet herkennen met je duikmasker op. De bediening van je telefoon en apps gaat gewoon op de manier zoals je gewend bent. Via de gelpad, die je telefoon scheidt van de buitenkant, druk je op het icoon van de app die je wilt gebruiken. Je kunt dus ook gebruikmaken van verschillende camera-apps als je bijvoorbeeld meer instelmogelijkheden zoals witbalans of sluitertijd wilt. Maar alle apps zijn te gebruiken, hoewel onder water natuurlijk geen wifi, bluetooth of mobiel netwerk beschikbaar is. De gelpad geeft de beweging en druk van je vinger (ja, ook met handschoenen aan) eenvoudig door aan het scherm van de telefoon en dan kun je de app gebruiken. Het vergt een beetje oefening, maar als je het eenmaal doorhebt, werkt het goed.

Anderen lezen ook:  Onderwaterfotografie in Zeeland

Het enige minpuntje zou kunnen zijn dat er een lichte vertraging zit tussen het indrukken en de daadwerkelijk actie van de app. Daar moet je wel rekening mee houden, anders fotografeer je vooral veel vissenstaarten of heb je halve onderwerpen. Ik heb andere onderwaterbehuizingen getest waarbij de bediening via een “echte” ontspanknop gebeurde. Persoonlijk vond ik dat prettiger. Omdat je feitelijk al je apps kunt gebruiken zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van het spelen van een spelletje tot aan gebruik voor bijvoorbeeld de duikinstructeur die onder water een opname van zijn cursist maakt en gelijk feedback wil kunnen geven als je samen de video al onder water kunt bekijken. Of wat dacht je van het bekijken van een onderwaterkaart die je eerder hebt gefotografeerd of een Fish-ID kaart? 

Geen filter, geen lamp en < 5 meter

Ook boven water ideaal

De SeaTouch kun je natuurlijk ook gebruiken in andere ruwe of natte omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan zeilen, surfen, snorkelen, kajakken of skiën. Alle activiteiten waarbij je extra bescherming voor je telefoon zou willen zonder in te leveren op functionaliteiten. Boven water doen namelijk alle radiofuncties het gewoon door de case heen. Wifi, bluetooth, mobiel netwerk. Bellen of geluid afspelen gaat prima door de behuizing heen. Zelfs draadloos opladen gaat (als je telefoon dat ondersteunt). Toe aan een nieuwe telefoon? Dan hoef je niet de hele case te vervangen maar koop je voor een fractie van de aankoopprijs ervan een nieuw, passend frame. De SeaTouch is verrassend eenvoudig in gebruik, kan tegen een stootje en valt op door de relatief lage aanschafprijs. Er zit geen elektronica in of batterijen en is daardoor failsafe. Ben je een (vakantie)duiker die het leuk vindt om plaatjes onder water te maken?  Met de nieuwe accessoires zijn de mogelijkheden van de SeaTouch enorm uitgebreid en hoef je eigenlijk niet meer met een arsenaal aan apparatuur onder water te gaan.  

Upgrade je Divevolk

  Wat zit er in de doos?  

  • Een tray met twee kogelgewrichten. Hierop kan ik mijn videolamp(en) monteren (a). 
  • Een waterproof statiefje met flexibele poten; die heb ik niet gebruikt want ik zet niks op de zeebodem of op het koraal (b). 
  • Een filterklem die ook een statiefaansluiting heeft waarmee ik de behuizing op de tray kan monteren. Handig! (c) 
  • Een rood- en paarsfilter voor blauw en groen water (d) 
  • Een +8 close-up lens (e) 
  • Een wide-angle (groothoek) lens; netjes in een beschermhoesje(f) 
  • Een dome lens; geschikt om half-half opnames te maken (g) 
  • Een neopreen draag-/beschermhoesje met clip; handig om de SeaTouch veilig op te bergen tijdens of na het duiken (h) 
Anderen lezen ook:  De Oceanic inruilactie van Amilco Benelux B.V.

Plussen en minnen: 

+ Stevige behuizing 

+ Geen bewegende delen behalve het klepje 

+ Geen elektronica 

+ Geen batterijen 

+ Universele behuizing 

+ Aantrekkelijk geprijsd 

+ Ideaal voor de zogenaamde fotograferende duiker

– Geen lekdetectie 

– Gelpad mogelijk kwetsbaar 

– Lichte vertraging bij bediening 

Experimenteren met de half/half dome

 

www.divevolkdiving.com
O.a. verkrijgbaar bij Onderwaterhuis.nl en SubLub.nl