Amilco Benelux is importeur van verschillende duikmaterialen en verkoopt deze aan dealers binnen de Benelux. Het gaat om bekende merken zoals Suunto, Bare, Atomic Aquatics, Stahlsac Zeagle, Ursuit, Oceanic en Hollis. In april neemt het Nederlandse bedrijf bijna al haar dealers mee naar Malta. DUIKEN is erbij!

Tekst: Harriët Plantinga

Waar dit event op Malta allemaal door is ontstaan? Amilco werd uitgenodigd door Huish Outdoors om hun duikbeurs op Malta bij te wonen. Huish Outdoors is een grote speler in de outdoor- en duikindustrie, met een focus op het produceren en verspreiden van hoogwaardige duikuitrustingen. Amilco nodigde op zijn beurt weer een groot aantal dealers uit om mee te gaan. De beurs is een perfecte manier om merkbekendheid te vergroten, relaties met klanten te versterken en ook om feedback te verzamelen over hun producten. Drie dagen lang werden de nieuwste producten gepresenteerd, was er de kans om vragen te stellen en konden er materialen worden getest in het zwembad of in de zee. En het mooiste was wel het delen van onze passie voor duiken.

Bezoek Bare-fabriek

Eén van de topmerken die Amilco voert, is Bare. Bare heeft een lange geschiedenis in de duikindustrie en staat bekend om zijn hoogwaardige, duurzame en innovatieve producten. Naast duikpakken produceert Bare ook andere duik-gerelateerde producten, zoals handschoenen, schoenen, hoodies en accessoires. Bare is in 1972 opgericht in Canada en heeft sinds 1997 ook een fabriek op Malta. De fabriek is gespecialiseerd in het maken van droogpakken en is een belangrijk onderdeel van de Bare-groep. De keuze voor Malta als locatie komt door de centrale ligging in Europa, de gunstige economische omstandigheden en het praktische feit dat er al een fabriek stond die Bare kon overnemen.

Anderen lezen ook:  Sea Turtle Conservation Bonaire beschermt bedreigde zeeschildpadden

In de fabriek werken ongeveer 60 mensen waarvan 45 medewerkers in het productieproces zitten. De werkdag begint om half acht en als ze om drie uur naar huis gaan, zijn er ongeveer 20 droogpakken gemaakt. De meeste medewerkers komen ook van Malta. Wat opvalt is dat veel van de vrouwen prachtige nagels hebben. Het is indrukwekkend om te zien hoe zij met hun lange nagels heel secuur een gedeelte van het droogpak maken. Er zijn twee monteurs aanwezig in de fabriek om alle machines te onderhouden en eventuele reparaties uit te voeren aan de machines. De ontwerper van de Barepakken bevindt zich in Canada, maar brengt regelmatig een bezoekje aan de fabriek om verbeteringen te bespreken. Er komen steeds weer nieuwe materialen op de markt en ze proberen om steeds milieuvriendelijker te worden. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van lijm op waterbasis.

Bare wil een levenslang product maken en heeft daar het proces op aangepast door te kiezen voor de meest geschikte materialen. Als het droogpak klaar is, wordt dit op allerlei manieren grondig getest. Een van de testen is het nabootsen van een duik met een soort van wasmachine. In deze machine zit zout water en het droogpak brengt ongeveer 100 uur door in deze machine. Naar details hoeven we niet te vragen, want die worden niet openbaar gemaakt vanwege concurrentieoverwegingen. Heel begrijpelijk.

Nieuwe materialen testen

Uiteraard ontbreekt een duikdagje niet en mogen we nieuwe materialen testen. Het is altijd superleuk om met de nieuwste producten te water te gaan. Naast de beurs en het duiken, krijgen we ook meerdere presentaties over de nieuwste producten van Huish Outdoors. Aan het eind duizelt het me allemaal wat ze in het assortiment hebben. Eigenaar Amilco Erik Bleiji: “Het was voor ons een bijzondere, maar ook zeer mooie ervaring. Wij hebben het in ieder geval als zeer succesvol ervaren. Het is zelden voorgekomen dat wij zo’n grote groep winkeliers/dealers uit de Benelux en fabrikanten van diverse merken van binnen en buiten Europa konden samenbrengen. De dealers hebben hun kennis en ervaringen die zij hebben met consumenten kunnen overbrengen aan onze fabrikanten. Fabrikanten hebben inzage kunnen geven waar zij mee bezig zijn voor de toekomst. Oftewel, door inzichten samen te delen kun je je samen beter voorbereiden voor de toekomst. Een geslaagde missie!” Alle dealers zijn heel enthousiast over de dagen, het is heel leerzaam en ook heel leuk geweest. Ik sluit me bij hen aan!

Anderen lezen ook:  Met de Bahamas Master naar adembenemende duiklocaties!

De topmerken van Amilco

Atomic Aquatics staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen. Bij iedere keuze die Atomic maakt, zit een verhaal. Wat leuk is om te weten dat de techneuten bij Atomic producten ontwerpen waar zij zelf de meerwaarde van inzien. Pas daarna wordt onderzocht of er ook vraag is naar hetgeen ze bedacht hebben. Een topmodel is de ademautomaatT3. De T3 is gemaakt van titanium; een superlicht, stevig en mooi metaal. De materialen zijn dus van topkwaliteit en die zorgen voor duurzaamheid en betrouwbaarheid bij de soms veeleisende duikomstandigheden.

 

Bare is gespecialiseerd in de productie van duikpakken waaronder wetsuits, droogpakken en onderkleding. De kleding is zo ontworpen dat duikers warm, comfortabel en beschermd zijn tijdens verschillende duikomstandigheden. Hun duikpakken worden wereldwijd gebruikt door zowel recreatieve duikers als professionele duikinstructeurs en technische duikers.
Nieuw in de collectie van Bare zijn de Polar Xtreme full undergarment (een thermische onderlaag) en stretch midlayers. Dit is een kledinglaag die gedragen wordt tussen de basislaag zoals thermisch ondergoed en de buitenste laag, het droogpak. Deze midlayers zijn gemaakt van stretchmateriaal en bieden extra isolatie en comfort.

 

Zeagle heeft een reputatie opgebouwd door zijn innovatieve ontwerpen, duurzame constructie en betrouwbare prestaties, waardoor het een populaire keuze is onder duikers wereldwijd. De US Navy duikt met de Search and Rescue trimvesten van Zeagle.
Een vrij nieuw product is de Zena wing, speciaal ontworpen voor de vrouw. Lees onze review over Wing Zeagle Zena 

Stahlsac is gespecialiseerd in duikbagage en opbergsystemen voor duikers. De tassen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals nylon en polyester, die bestand zijn tegen de ruwe omstandigheden van het duiken. Hun tassen hebben handige opbergvakken, verstelbare riemen en waterbestendige ritsen.
Op Malta maakten we gebruik van de Panama Mesh Backpack. De schouderbanden zijn met schuim gevuld zodat de banden niet in de schouders drukken. Er is een afsluitbare droge zak aanwezig, een slimme handgreep en het trekkoord is supergemakkelijk. De Panama was heel handig om alle duikspullen in te stoppen en mee te nemen van hotelkamer naar de zodiac. Ideaal!

Anderen lezen ook:  Waarom zijn er zoveel duivelsroggen bij de Azoren te vinden?

 

Oceanic is bekend van de onderwaterbehuizing voor de nieuwere generatie iPhones. Ze hebben met Apple samengewerkt om de Oceanic+ App te maken. Met deze app verandert je gsm in een duikcomputer! Je kan je duikplanning invoeren en tijdens de duik is het gemakkelijk foto’s maken omdat de behuizing instinctief te bedienen is. Aan het einde van elke duik heb je niet alleen de foto’s al op je iPhones staan, ook je duikgegevens zijn eenvoudig terug te zien.

Meer informatie over Amilco Benelux B.V.