“Het lijkt wel een korset!” Is mijn eerste reactie, wanneer ik het trimvest Zena Zeagle onder ogen krijg. De buikband is weg, en in de plaats daarvan zit er, nou ja, dus een soort korset in! Hoe dit werkt en hoe het vest zich houdt onder water? Wij testen het uit!  

Tekst: Erik Huigen & Judith Rietveld Foto’s: Raymond Wennekes & Peter Boots

2023 is het jaar van de (her)introductie van een aantal grote duikmerken uit de Verenigde Staten. Oceanic, Atomic en Zeagle worden vanaf april 2023 geïmporteerd, op voorraad gehouden en geleverd door Amilco Sports, de grootste importeur van duikmateriaal in Nederland. Vorige keer bekeken wij de Zeagle Fury QRL en deze keer nemen wij de Zeagle Zena voor vrouwen onder de loep. Ik ga het testmodel ophalen bij Pacific Diving in Reeuwijk, waar Erik Huigen me hartelijk ontvangt. De Zena Zeagle ligt al klaar. Het voorpand is zwart, maar je kan ook voor andere kleuren kiezen. De BCD heeft vijftien kilo drijfvermogen en plaats voor elf kilogram gewicht in de loodpockets. Daarnaast is er plaats voor maximaal zeven kilo trimlood aan de achterzijde in de trimpockets. Het vest heeft vier D-ringen – twee op de schouderbanden en twee op het voorpand naast de rits. Ook beschikt het over één uitvouwbare zak aan de voorzijde op het voorpand. Het vest is uitgevoerd in robuust “ballistic nylon” en weegt in deze uitvoering 2,8 kilogram.  

De Zeagle Zena is geheel ontwikkeld naar de vormen van het vrouwelijk lichaam.

Personal Fit System 

Het vest valt op door het Personal Fit System. Hierbij is geheel gedacht aan de vrouwelijke vormen. De dubbele taille- en heupband van Zena zorgen ervoor dat vrouwen gewicht en drijfvermogen van het vest perfect rond het zwaartepunt van je lichaam wordt geplaatst. De dubbele zijbanden zijn afzonderlijk verstelbaar om op taille en heupen aan te sluiten. Tailleomvang, borstomvang en torsolengte zijn daarmee onafhankelijk van elkaar af te stellen. Ik stel het in naar mijn maten. Dat gaat eenvoudig! Samen met de elastische voorpanelen zorgt dat voor een uitstekende pasvorm en comfort. De Zena Zeagle heeft geen buikband, het vest wordt eenvoudig met een rits gesloten en weer geopend. Het is net een ‘korset’! Wat sexy! In het begin voelt het ietwat gek. Ik ben niet anders gewend dan gewoon een buikband. Maar dit zit wel heel lekker! Geen drukkende banden of gespen op mijn buik of borst. Fantastisch! 

Anderen lezen ook:  Rich Coast Diving Costa Rica te koop

Niet aanzitten!

De rode hendel intrigeert. Wanneer Erik mijn hand ernaar ziet reiken, roept hij hard: “NEE! Niet doen!” Deze innovatieve “eye catcher” is het uit de parachutespringsport afkomstige “ripcord” loodsysteem. Hiermee kun je de gewichten met één hand afwerpen terwijl je met de andere je drijfvermogen regelt. Ook als je duikbuddy je gewichten moet afwerpen, kan dit eenvoudig door aan één greep te trekken. Je kunt het systeem zonder en met loodpockets gebruiken. Zonder pockets gooit het systeem alleen het (soft)lood af. Je duikdag is dus niet voorbij want het Ripcord-systeem kun je in enkele minuten opnieuw inrijgen. Gebruik je het “ripcord” systeem met loodpockets dan gooi je in geval van nood lood en pockets af. De pockets zijn handig om het lood eenvoudig in en uit het vest te halen en bijvoorbeeld af te geven aan de bootbemanning. Goed over nagedacht dus! Maar je bent dus wel eventjes bezig met rijgen als je het afwerpt…  

De test

Tijd voor de test! Ik heb met Raymond Wennekes afgesproken bij Den Osse Nieuwe Kerkweg. Ik maak mijn set gereed; 2 kilo lood stop ik in de gele mesh pockets die op hun beurt weer in de pockets van vest gaan. Aan de achterkant doe ik nog een kilootje lood in de trimpockets. Eenmaal gereed, zet ik de set in mijn achterbak en trek hem aan. In automatisme grijp ik naar de buikband, maar die is er dus helemaal niet! Lachend trek ik het ritsje dicht van mijn korset. Het zit zo vast als een huis! En wat ging dat snel! Niet meer zoeken naar dubbelgevouwen buikbanden of klittenband dat aan mijn wetsuit plakt! Het lopen met de set gaat prima, ik ga niet zeggen nu dat het ‘heerlijk comfortabel’ zit wanneer ik de dijk overloop, want dat doet geen enkele set. Wel zit de gehele set als een soort innige greep om me heen, dat is echt fijn! Geen trekkende banden of zware loodgordels om mijn middel. Alle druk wordt verdeeld dankzij, jawel, het korset en uiteraard het Personal Fit System.

Anderen lezen ook:  North Carolina: Tijd voor haaien!

Eenmaal in het water lig ik heerlijk stabiel en bekijk vol verbazing alle oorkwallen die rondzweven. Wat zijn het er veel! Ineens pulseert een zeepaddenstoel statig voorbij. En daar, nog eentje! Die zijn groot! Doordat ik de Zena Zeagle boven water al helemaal goed heb afgesteld, lig ik perfect in het water. Nou, bijna. De fles kan de volgende keer ietsje lager. Duiken gaat niet anders dan normaal met deze set, wel vind ik het een heel groot voordeel dat bij het uittrekken ik enkel een rits open hoef te doen, en niet met buikbanden zit. Het was een heerlijk duikje!

“Wat sexy! De wing beschikt niet over een buikband, maar een soort korset!”

Conclusie

Het “ripcord” systeem heb ik eerlijk gezegd niet getest (ik zie de prangende ogen van Erik nog en heb ook n iet zo’n zin in dat rijgen, nooit goed geweest in breiden), maar ik heb er vertrouwen in. Vier D-ringen zijn ook op dit Zeagle vest – net als bij de eerde geteste Fury QLR – wat karig. De D-ringen zijn op dit vest echter wel heel praktisch op het voorpand geplaatst. Overall vind ik de Zena een prachtig innovatief flexibel aanpasbaar lichtgewicht wing met veel aandacht voor de vormgeving en pasvorm. De wing is robuust maar heeft een laag gewicht en is daardoor ook geschikt als reisvest. En laten we vooral nog even de favoriet benoemen… Het korset! Wat een uitvinding!  

Je lood stop je in de gele meshpockets

Facts Zeagle Zena 

  • Materiaal: Ballistic nylon 
  • Loodsysteem: Ripcord 
  • Drijfsysteem: Wing 
  • Gewicht:2,8 kg 
  • Drijfvermogen: 15,2 kg 
  • Loodsysteem: 10.9 kg 
  • Trimlood: 7.26 kg 
  • D-ringen: 4 RVS ringen 
  • Kleur: Zwart, voorpand in veertien kleuren leverbaar
  • Prijs: € 629 
Anderen lezen ook:  Drugssmokkelaars en schoonmaakduikers

www.amilco.nl