’s Morgensvroeg om 6.45 uur, ergens op een parkeerplaats in Noord-Limburg. 7 mannen en 1 vrouw staan klaar om de grens over te schieten. Eindbestemming: Naturagart Tauchpark in het Duitse Teutoburger Wald.
Tekst en foto’s: Jessica Klementowski
Na wat vertraging omdat één van de mannen zich had verslapen, worden de spullen in een grote bus geladen en kunnen we in kolonne aan de twee uur durende rit beginnen. Naturagart is een bedrijf dat zich al jaren bezig houdt met gespecialiseerde dijkbouw. In het Noord-Duitse Ibbenbüren hebben ze een belevingspark aangelegd waar ze het publiek laten zien wat ze in huis hebben. Enkele jaren geleden hebben ze hier ook een duikpark aangelegd.
Ik ben niet zo van de “man-made” duikparken, maar Naturagart is wel een geval apart. Ten eerste bevindt het zich in een prachtige natuurlijke omgeving en is het duikgebied niet overdekt. Hierdoor heb je wel enigszins last van weersinvloeden (de watertemperatuur wordt niet geregeld en een zonnige zomer zorgt voor behoorlijk wat algengroei), maar doordat het diepste punt maar op zo’n 7 meter ligt en het water op volledig natuurlijke wijze wordt gefilterd, kun je hier eigenlijk het hele jaar door prettig duiken.
Goed en overzichtelijk georganiseerd
Na een kort rondje door het park, waarbij we het duikpark van boven konden bekijken en we nog een paar andere mooi aangelegde vijvers hadden bezocht, werden we opgewacht in de hal van het duikpark.
Een mooie open ruimte met aangrenzend openlucht terras dat over het duikpark uitkijkt, biedt voldoende ruimte voor de duikers en overige gasten. Diverse zitjes om tussen de duiken door bij te kletsen, rekken om je pakken aan te drogen, een vulstation, toiletten en douches en hoge houten kisten om makkelijk je uitrusting aan en uit te kunnen trekken. In en uit het water stappen gaat eenvoudig via een trap.
De briefing wordt gegeven door één van de medewerkers aan de hand van een overzichtelijke maquette. Tevens krijgt ieder buddy-paar een leitje met daarop de plattegrond, zodat je ook onderwater nog kunt kijken welke kant je uit moet. En mocht dat leitje niet voldoende zijn, dan zijn er op de bodem ook nog “wegwijzers” aangebracht.
Toch wel een beetje schrikken
Nadat we de briefing hebben gehad, buddy-paren hebben geformeerd en onze uitrusting hebben aangetrokken, gaan we richting de instap. Ik had verwacht dat het dringen zou worden, aangezien iedereen op één plek in en uit het water moet. Maar er is ruimte genoeg om rustig in het water je vinnen aan te doen, je masker op te zetten en je camera klaar te maken. Want die laatste kan hier echt niet ontbreken.
En daar gaan we dan. Mijn buddy heeft net zijn advanced opleiding afgerond dus die laat ik als mijn persoonlijke gids wat meer praktijkervaring opdoen met navigeren… Kan ik op m’n gemak wat filmpjes maken.
We wisten dat in het midden van het park een open plek gecreëerd was waar de beroemde steuren zich bevinden. Joekels zijn het en volgens de medewerker die ons de briefing gaf zouden de grootste ruim 2 meter lang zijn.
Maar omdat ik aan het filmen was had ik helemaal niet in de gaten dat we al vrij snel bij deze open plek aan waren gekomen. Ik was heel geconcentreerd een mooi baarsje aan het filmen toen er ineens een steur in beeld kwam. Dat was toch wel een beetje schrikken. Je verwacht niet dat ze letterlijk tegen je hoofd aan zwemmen… Hmmm…10 bar minder en een hartslag van 160, een paar keer rustig ademhalen en vervolgens genieten van de show.
Na die eerste steur verscheen er al snel een 2e. En een 3e. En een 4e. Binnen een paar seconden zaten er zo’n 10 steuren om ons heen. En het is duidelijk dat ze niet bang zijn van duikers, want ze zaten letterlijk overal. Tussen mijn benen, op mijn hoofd, bovenop mijn fles…eerst dacht ik nog dat het misschien één van onze andere buddy’s was die grappig probeerde te zijn, maar toen ik me omdraaide was er niemand. Behalve die steur van ruim 2 meter! Ze zijn gewoon mooi van lelijkheid…
Grotten, Atlantis en een wrak
Naturagart staat dus bekend om zijn steuren. En inderdaad, ze zijn behoorlijk indrukwekkend. Maar er is nog meer te zien. Ondanks dat je het hele park in een uurtje rond kunt duiken, heb je toch wel meer nodig als je alles echt goed wilt bekijken. Als je 3 meter bij de instap wegzwemt, zie je een kleine opening in de wand. Een kijkje hierin laat zien dat hier een mooi grottenstelsel begint dat verdeeld is over 3 gangen en 2 verdiepingen.
Grotduiken staat hoog op mijn verlanglijstje, maar ik dacht dat een handgemaakte grot niet veel voor kon stellen. Maar toen ik eenmaal mijn lamp aan had gezet, waande ik me toch echt in een of andere Mexicaanse grot. En omdat er om de paar meter openingen naar de zijkant en naar boven zijn (feitelijk spreken we dan ook eerder over caverns dan over caves…), is het zelfs voor de wat minder ervaren duiker een prettige en veilige ervaring is. Het heeft ervoor gezorgd dat ik me toch meer ga verdiepen in grotduiken…
Als je de grot uitkomt, zwem je weer naar de open plek waar je nog even een onderonsje hebt met de steuren. Op deze open plek staan de tempelwachters; acht kattenbeelden van zo’n 3m hoog die beschutting bieden aan de ongeveer 20 steuren die deze plek als hun huis beschouwen.
Als je tussen deze katten doorzwemt, kom je uit bij Atlantis. Een tempel die bewaakt wordt door een 3m hoge farao en zijn iets kleinere compagnons. Ook hier kun je weer doorheen zwemmen. Met de zon die af en toe doorbreekt levert dit schitterende plaatjes op.
Verder zwemmend kom je nog wat meer mooie gangen tegen, sommigen met een mooi zicht op de waterlelies die boven je drijven, anderen bieden beschutting aan een paar mooie baarsjes. Als het rondje er bijna opzit, moet je zeker nog even links een gangetje in om een bezoekje te brengen aan het wrak dat daar ligt. Een niet al te grote ruimte met een toch wel redelijk groot wrak. Het heeft een paar grote openingen en is daarmee volledig veilig om ook even van binnen een kijkje te nemen. Bijvoorbeeld bij de stuurhut of benedendeks op het toilet…
Nog even een bijzondere ontmoeting
Het is ten strengste verboden om de steuren te voeren. Zij krijgen uitsluitend speciaalvoer wat na sluitingstijd door de medewerkers op de bodem wordt neergelegd. Vlak voor sluitingstijd werd aan onze groep gevraagd of wij bij wijze van uitzondering de steuren wilden voeren. Uiteraard werd dit met gejuich door de mannen ontvangen en dan is het toch wel handig als één van hen de eigenaar kent…
Dus, na sluitingstijd zwommen wij met een koker speciaalvoer naar de open plek en namen we plaats tussen de kattenbeelden. Langzaam kwamen de steuren een voor een tevoorschijn. Ruim twintig minuten hebben we van het spektakel kunnen genieten, het was een ware “feeding frenzy”!
Aan het einde van deze toch wel heel bijzondere duikdag, zijn we nog even snel door het aquarium gelopen waar alle lokale vissen te zien zijn. Met name de diverse steuren die we tijdens de duiken tegenkwamen, maar ook wat ander vreemd uitziend spul.
En nadat we in een klein authentiek Duits herbergje nog een lekkere pommes mit Wienerschnitzel hadden verorberd, konden we moe maar voldaan weer aan de twee uur durende rit naar Limburg beginnen.
Over Naturagart Tauchpark
Schitterend gelegen in het Noord-Duitse Ibbenbüren, ongeveer 200km vanaf Utrecht.
Omdat ze slechts een beperkt aantal duikers tegelijk in het water laten om de steuren niet te veel te verstoren, is aanmelden via de website verplicht.
Voeren van de vissen is absoluut verboden. Daarnaast is het ook niet toegstaan om tijdens de duiken een duikmes te dragen.
Er is gelegenheid om je uitrusting te drogen te hangen, er zijn omkleedruimtes, toiletten en douches (tegen een kleine betaling).
Op het park zijn daarnaast twee mooie eetgelegenheden, waar je voor weinig geld de hele dag onbeperkt kunt eten.
Het is een stukje lopen van de parkeerplaats naar de duikhal. Het is daarom handig om een duikkist op wieltjes of bijvoorbeeld een steekwagentje mee te nemen.
website: www.naturagart-tauchpark.de