De prachtige kustlijn, het helder blauwe water en de prachtige onderwaterwereld maakt Cuba juist extra aantrekkelijk om te snorkelen of te duiken. In principe kan je hier het gehele jaar door duiken, toch raad ik aan het orkaanseizoen in september en oktober te vermijden.

In Varadero waar ik afgelopen april een paar weekjes verbleef, zijn diverse duikcentra te vinden. Rondom de grootste badplaats Varadero zijn diverse prachtige duikspots te vinden en de faciliteiten zijn hier ook op zijn best.

Op onderstaand kaartje zijn de duiksteken rondom Varadero in beeld gebracht, ik heb rondom het eiland bijna dagelijks gedoken of gesnorkeld, een belevenis die ik niet had willen missen!

Duiken Cuba

In de zee voor de kust van Varadero vind je meer dan veertig verschillende soorten koraal, een diversiteit aan vissoorten, zeekreeft, garnalen, krabben en vele soorten weekdieren.

Rondom het eiland zijn 23 mooie duikplaatsen, waaronder grotten, kanalen en doorgangen in de prachtige koraalriffen welke dagelijks kunnen worden bezocht.

Duiken Cuba

Wat een kleurenpracht in de wateren rondom Cuba

Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van het eiland kan je prima duiken, aan de noordkant is Cayo Coco aan te bevelen, dit is een prachtig afgelegen eilandje.

De stranden aan de zuidkust zij wat rustiger en daardoor veel helderder, een aantal beroemde duikstekken aldaar zijn Maria La Gorda, Jardines de la Reina en Punta Frances op Isla de la Juventud.

Deze bovenste drie zijn allen nationale zeeparken welke zijn beschermd tegen commerciële visserij.

Waar staat Cuba nog meer om bekend

Rum, sigaren, oldtimers en genieten van de swingende Salsa en zijn koloniale steden. Een unieke ervaring is een ritje per paardenkoets door Havanna, een bezoek aan een van de vele sigarenfabriekjes of het bewonderen van de kleurrijke koloniale huizen aldaar.

Anderen lezen ook:  Getest: duikcomputer TUSA TC-1

Ook kan ik je aanraden om je door Havana te laten rondrijden in een van de prachtige Amerikaanse oldtimers welke niet ontbreken aan het Cubaanse straatbeeld.

 

Duiken Cuba

Een ritje per paardenkoets door Havanna, wat een ervaring

Varadero , staat bekend als een van de bekendste badplaatsen in het Caribisch gebied. Het is een schiereiland van ca 25 kilometer lang en een paar honderd meter breed, hierdoor ben je vanaf ieder hotel of resort binnen een paar minuten op het stand.

De stranden zijn rustig, schoon en het water is kraakhelder, dus heb je genoeg ruimte om je handdoek op een mooi plekje neer te leggen.

De leukste bezienswaardigheden van Cuba

In Havana mag je zeker het Plaza de la Revolucionción niet missen, op dit plein hield de voormalige president Fidel Castro zijn speeches voor het volk. Op het plein bevindt zich het standbeeld van Cuba’ s nationale held ‘Jose Martí’, de grote afbeelding op het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken trekt direct de aandacht.Ook El Capitolio Nacional is een belevenis om te bewonderen, dit is namelijk een kopie van het Capitool in Washington en is te vinden ten zuiden van het Parque Central. Dit imposante gebouw werd gebouwd rond 1926 voor de zetel van de regering.

Geniet verder van het bruisende leven in deze stad, de kleurige kledendracht en de vriendelijke bevolking van deze mooie stad.

Duiken Cuba

Fidel Castro hield zijn speeches voor het volk op het Plaza de la Revolucionción

Santiago de Cuba, de tweede grootste stad van het eiland is een van de leukste bezienswaardigheden op Cuba, in de maand juli vindt hier het grootste carnaval van het land plaats. Tijdens deze prachtige optocht kan er heerlijk gedanst worden. In de provincie Pinal del Rio vind je ontelbaar veel tabaksplantages, deze staan wereldwijd bekend om de beste tabak voor de originele Cubaanse sigaren.

Anderen lezen ook:  Liveaboard duiken: zo werkt dat

Wij hebben diverse dagtripjes geboekt bij de lokale reisbureautjes waardoor we een prachtige indruk hebben gekregen van dit prachtige eiland.

Kortom Cuba, een land wat je zeker een keer moet gaan bezoeken.

Duiken Cuba

Ben je aan het wandelen langs de kust, komen er ineens drie dolfijnen boven water kijken!

Voor meer info divecenters:

  • Acua Varadero, Kawama 201 tussen straat 2 en 3 in Varadero
  • Marina Gaviota, aan het eind van de Autopista Sur in Varadero
  • Retiro Josone, Calle 59 Playa Varadero

Meer foto’s van Cuba en werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl

Tekst en foto’s: Aart Reitsma