In de afgelopen weken zijn meerdere aangespoelde zeepaardjes gered langs de Nederlandse kust. Verschillende dieren zijn ondergebracht bij opvangcentra, waaronder Ecomare op Texel, waar ze worden verzorgd tot ze sterk genoeg zijn om weer in zee te worden vrijgelaten. Een van deze gevallen trok bijzondere aandacht: volgens de vinders leek het dier dood, maar na het toepassen van een vorm van reanimatie kwam het onverwachts weer tot leven. Hoewel dit verhaal tot de verbeelding spreekt, roept het ook vragen op over wat men kan doen om aangespoelde zeepaardjes te helpen.
We gaan in gesprek met Jarco Havermans, medewerker dierverzorging bij Ecomare.
Wat moeten mensen doen als ze een aangespoeld zeepaardje vinden?
Als mensen een levend aangespoeld zeepaardje vinden is in water doen belangrijk (het is tenslotte een vis), daarna kunnen ze het beste contact opnemen met Ecomare of Diergaarde Blijdorp om te kijken wat de optie is voor transport naar één van ons twee. Zeepaardjes zijn een streng beschermde soort en wij en Blijdorp zijn de enige twee in Nederland met een ontheffing voor deze soort. Als mensen een dood aangespoeld zeepaardje vinden is dit melden belangrijk. Bijvoorbeeld bij Waarneming.nl of door Ecomare te bellen. We weten nog heel weinig van waar deze soort langs de Nederlandse kust precies leeft dus elke waarneming is de moeite waard.
Wat moeten ze vooral niet doen?
Terug in zee gooien moeten mensen in de winterperiode vooral niet doen dat heeft geen zin, de aangespoelde zeepaardjes zijn onderkoeld en dus niet actief, dat betekent dat ze zich ook nergens aan kunnen vasthouden als ze terug in zee gegooid worden en dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw aanspoelen (en dan misschien niet het geluk hebben om levend gevonden te worden).
Om wat voor soort zeepaardjes gaat het?
De soort die tot nu toe aanspoelt zijn kortsnuitzeepaardjes, de andere in de Noordzee voorkomende soort is het langsnuitzeepaardje.
Wat doet Ecomare met een aangespoeld zeepaardje?
De zeepaardjes die bij ons in opvang zijn gaan bij ons in een aquarium wat speciaal voor ze is ingericht. Daar blijven ze tot de omstandigheden voor zeepaardjes in onze wateren weer geschikt is, meestal is dat zo rond half mei (ze mogen bij ons dus overwinteren). We voeren ze in deze tijd met kleine kreeftachtigen (meest mysis), zeepaardjes zijn echte roofdieren die vanuit hinderlaag (door hun camouflage) jagen op kleine garnaaltjes.
Kan een zeepaardje weer ‘gewoon’ uitgezet worden na verzorging bij Ecomare?
Ja, dat is geen probleem, ze komen niet ziek in opvang en de behandeling is dus vooral goede verzorging en afwachten tot de weersomstandigheden verbeteren.
Foto’s Ecomare