Een reis die bij menig duiker op zijn/haar verlanglijstje staat, maakten wij dit jaar in maart. Het is geen goedkope reis, maar aangezien wij beiden een passie hebben voor grote pelagische vis, plus dat de Galapagos een unieke ervaring is die nu nog toegankelijk is, hakken we de knoop door. We gaan!

 

Tekst en foto’s: Elly van Tamelen en Ben Nieuwenstein

 

Onze vakantie op de Galapagos begint al goed. Bij aankomst in de haven worden we gelijk vertederd door de speelse zeeleeuwen die tussen de boten door zwemmen en op de kade liggen. Twee zodiaks brengen ons naar de MV Galapagos Sky, het moederschip voor de komende zeven dagen. We worden rondgeleid op de boot, ontmoeten de 11-koppige bemanning en krijgen een ruime kamer toegewezen. Ook volgt de verplichte evacuatie-drill in geval van calamiteiten op het schip. Bovendien krijgt ieder buddypaar een GPS-systeem mee en een ‘whistle’. Deze sluit je aan op je BCD en kan 140 dB produceren zodat je in geval van hoge golven toch de aandacht van de bemanning kan trekken.

Eén van de gasten is een oudere Amerikaanse dame (75+) die in haar eentje door Midden-Amerika reist en deze liveaboard ook even meepikt. Ze duikt al vanaf 1968! De tijd van Cousteau, zullen we maar zeggen. Bij het aantrekken van haar pak valt ons wat op. Zien we dat nou goed? Ze heeft nogal wat moeite omdat ze haar duikcomputer omgekeerd, met het display óp haar pols, probeert om te doen. We spreken haar aan: «Sorry, but it seems that you put on your computer the wrong way.» Waarop zij antwoordt met de onvergetelijke zin: «Oh… don’t worry, I’ll never look at it.»

Anderen lezen ook:  Sea World fel gekant tegen orkareservaat

 

Walvishaai en Ben

 

Vlindervis

 

Honderden haaien

Alle duiken maken we met de twee zodiaks. Tijdens de gehele duik volgen de boten de duikgroepen zodat te allen tijden hulp geboden kan worden als een duiker onverhoopt (eerder) naar boven komt.

Tijdens de checkduik komen we al gelijk hele nieuwsgierige zeeleeuwen tegen. Ze zijn zo speels! Ze zwemmen tot aan je duikbril, blazen wat luchtbellen en dan gaan ze er weer als een speer vandoor. Je moet wel oppassen dat je niet je luchtvoorraad vergeet, zoals ons bijna overkomt… Het zicht onder water ligt tussen de 10 tot 15 meter, dat valt wel een beetje tegen omdat wij tropische wateren gewend zijn. De reden van het verminderde zicht is het zeer voedselrijke water met veel plankton. Ook staat er behoorlijk wat stroming. Een voordeel is dat dit fenomeen wel veel grote vis aantrekt. En dat hebben we geweten. De daarop volgende duiken zien we hónderden haaien zoals witpunt-, zijde- en Galapagoshaaien, en natuurlijk heel erg veel hamerhaaien.

Een duikstek heet zelfs ‘Hammerhead Boulevard’ en dat is niet voor niks. Links, rechts, onder je, boven je: overal hamerhaaien. Uiteraard zien we ook nog verschillende schildpadden, tonijnen van minimaal een meter lang, zebramurenes, manta’s, schorpioenvissen, zeepaardjes en de Darwin red-lipped-batfishes; een vis met pootjes, zoals een hengelaarsvis. En… een toevalstreffer: een walvishaai. Deze is zó dichtbij dat we moeten bukken voor zijn zijvin en dat terwijl het walvishaaiseizoen pas in juni begint! De scholen vis zijn enorm, zo groot hebben we ze nog nooit gezien. Het lijken wel massieve muren. Soms neemt een school compleet het zonlicht weg, bijna beangstigend. Geweldig om er tussendoor te zwemmen. Geen vis raakt je aan, ze wijken voor je uit en daarna sluit de groep zich weer.

Anderen lezen ook:  Snotolf: Speeddating onder water

 

Blauwvoetgent

 

Darwins Arch

 

Evolutietheorie

Boven water komen we ook niets tekort. Eenmaal terug van de duik staat de gehele bemanning al klaar om alles snel aan boord te krijgen: ze brengen de duikuitrusting naar de juiste plaats en vullen de flessen.  De snacks en thee/chocolademelk staat klaar en niet te vergeten: je wordt in een warme (!) handdoek gewikkeld. Die warme handdoek is heerlijk, want tijdens de duiken hebben we regelmatig te maken met thermoclines. Op 10 meter diepte zit je nog lekker op 26 graden en op 14 meter is het opeens 18 graden. Een wat dikker duikpak (5-7 mm) is dan ook geen overbodige luxe.

We maken ook nog landexcursies en bezoeken op het eiland Santa Cruz de zeer grote landschildpadden waaraan de Galapagos eilanden hun naam te danken hebben. Galapagos betekent zadel in het Spaans, zoals hun schild eruit ziet. Charles Darwin had zijn evolutietheorie onder andere aan deze schildpadden gewijd. De Galapagos staan ook nog eens bekend om de zeeleguanen, de fregatvogels met hun opgeblazen rode keelzak en nog veel meer uitzonderlijke dieren waarvan sommige soorten alléén hier voorkomen. We hebben een zeer enerverende trip gemaakt om nog lang aan terug te denken… Het was het geld in ieder geval dubbel en dwars waard.

 

Zeeleguaan

 

Galapagos shark

 

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229! 

Anderen lezen ook:  Onderwaterbergen, waarom klimmen als je kan afdalen