Nieuw-Caledonië: een eiland omringd door een adembenemende onderwaterwereld, vol kleurrijke en bijna onaangetaste koraalriffen. Het is een prachtig stukje Frankrijk, aan de andere kant van de wereld. Het ligt op zo’n 16.000 kilometer van Nederland, aan de Australische oostkust. En er is goed nieuws!

Nieuw-Caledonië heeft aangekondigd omringende koraalriffen beter te gaan beschermen. Alle vormen van exploitatie in vijf aangewezen delen van het gebied worden verboden, waaronder visserij. Ook toeristische activiteiten zullen sterk gecontroleerd worden.

Hubert Géraux (WWF Frankrijk): “We zijn blij met deze aankondiging van Nieuw-Caledonië. Het leven in de koraalriffen is zó prachtig en divers: het staat gelijk aan dat in tropische regenwouden. Frankrijk draagt dan ook een internationale verantwoordelijkheid om deze riffen en hun ecosystemen te beschermen.”

Zeevogels, zeeschildpadden en bultruggen

De nieuwe beschermde gebieden maken deel uit van het natuurpark in de Koraalzee van Nieuw-Caledonië – een enorm gebied van 1.3 miljoen km2 – dat al in 2014 werd gecreëerd. De gebieden rondom de vijf riffen die nu ook beschermd gaan worden, zijn belangrijk voor onder andere zeevogels, schildpadden en bultruggen. Deze bescherming is ontzettend hard nodig. Klimaatverandering, vervuiling en overbevissing zorgen ervoor dat koraalriffen meer dan ooit bedreigd worden. De wereld heeft al ongeveer de helft van haar koraalriffen in ondiep water verloren.

Sterke en gezonde riffen

John Tanzer (WWF Oceanenprogramma): “Dit soort leiderschap moeten we zien als het om de bescherming van koraalriffen gaat. Deze goede bescherming is noodzakelijk om de riffen te behouden en ervoor te zorgen dat de riffen sterk en gezond blijven, zodat ze weerstand kunnen bieden tegen alle negatieve impact van opwarming en vervuiling. De riffen zijn cruciaal voor het zeeleven en dus ook voor ons. Hopelijk volgen er meer vergelijkbare acties en beslissingen van andere regeringen wereldwijd.”

Anderen lezen ook:  DUIKEN MAART: Malta is en blijft een sprookje

Dit is extra goed nieuws in the International Year of the Reef 2018 , uitgeroepen door International Coral Reef Initiative in samenwerking met UN Environment.

Bekijk ook: Verloren geachte riffen herontdekt