Wereld Natuur Fonds start samen met partnerorganisatie Boneiru Duradero (Duurzaam Bonaire) Clean Coast Bonaire. In dit project worden vrijwilligers getraind om het aangespoelde afval op de kust van Bonaire niet alleen op te ruimen, maar het ook in kaart te brengen. Hiermee kan de hoeveelheid, samenstelling en bronnen van aangespoeld afval worden geïdentificeerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van een professioneel protocol, dat ook wordt gebruikt door de autoriteiten in Europa.

Data verzamelen op het strand

Op Bonaire zijn we klaar voor een volgende stap in onze beach-cleanups. Door niet alleen afval te verzamelen maar ook data, kunnen we de bron van de plasticvervuiling achterhalen en daarmee de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afval dat ze produceren aanspreken op hun verantwoordelijkheden”, aldus Carolyn Caporusso, projectcoördinator van Clean Coast Bonaire.

Clean Coast Bonaire is een lokaal burgerwetenschapsprogramma (citizen science). Op een aantal vooraf geselecteerde stranden wordt periodiek (ten minste 4x per jaar) afval geïnventariseerd en vastgelegd in een database. Merijn Hougee, oceaanexpert van WWF-Nederland, is een ervaren onderzoeker op het gebied van aangespoeld afval. Afgelopen week heeft hij vrijwilligers getraind. “Met behulp van de verzamelde informatie, kan er in samenwerking met bewoners, bedrijven en de overheid op Bonaire een aanpak worden ontwikkeld voor een afvalvrije kust op Bonaire. En dat is het ultieme doel!”

Foto: © Roy Mayne

Verbod op wegwerp-plastic

Het monitoringsprogramma is gebaseerd op de richtlijnen van de OSPAR-Commissie. OSPAR is een afkorting voor de Oslo Parijs-conventies, een internationale conventie waar afspraken zijn gemaakt over bescherming van de natuur in de noordoost Atlantische zeeën. In Europa wordt deze methode al meer dan 10 jaar gebruikt om een goede kennisdatabase op te bouwen over aangespoeld afval. Deze data, ingezameld door landen zoals Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal, heeft in de Europese Unie (EU) bijgedragen aan een verbod op plasticitems voor eenmalig gebruik, zoals plastic tasjes. Plasticproducten zoals wegwerpbestek en rietjes worden dankzij deze nieuwe plasticstrategie binnenkort verboden. Bovendien eist de EU dat producenten van plastic hun verantwoordelijkheid nemen en betalen voor afvalmanagement en schoonmaakacties.

Anderen lezen ook:  Freediver Carlos Coste verbrak twaalf wereldrecords

Schone kust op Bonaire

Merijn Hougee: “Met dit pilotproject willen we bewustwording creëren onder de lokale bevolking, het bedrijfsleven en lokale overheden en hen stimuleren maatregelen te treffen tegen plastic wegwerpartikelen.” Sharon Bol van Boneiru Duradero: “Een aantal ondernemers heeft al gehoor gegeven aan onze oproepen om te verduurzamen. Zo zijn er lokale supermarkten die geen plastic tasjes meer aanbieden en restaurants die duurzame alternatieven voor styrofoambakjes aanbieden.”

Merijn Hoegee en team aan het monitoren langs de Bonairiaanse kust. Foto: © Sharon Bol 

Bron: WNF

Bekijk ook: The ultimate dream in Jordanië