Als ik me omdraai, kijk ik recht in de ogen van een twee meter grote Oceanische witpunthaai. Hij komt steeds dichterbij en blijft naar me toe zwemmen, tot ik hem uiteindelijk met mijn camera wegdruk. Het immense dier draait zich om, maar komt plotseling weer op me af… Ditmaal bijt de haai in mijn flitser.
Tekst en foto: Rob van der Louw
Hij is beslist niet bang en zoekt voor de derde keer toenadering. Tegelijkertijd blijf ik fotograferen om hem ten slotte nogmaals met de camera weg te duwen. Ik bevind me onder de MV Firebyrd voor mijn veiligheidsstop van drie minuten en staar naar de haai die in de verte verdwijnt. Even later klim ik met een ´big smile´ de ladder op. Wat een spannend einde van mijn eerste duik op Little Brother.
Berucht
De Brother Eilanden zijn twee piepkleine rotsachtige eilandjes. Ze bevinden zich op ongeveer acht uur varen van Hurghada, midden in de Rode Zee. Het zijn eigenlijk twee ´Seamounts´ die uit een diepte van meer dan duizend meter omhoog rijzen. Ze zijn vooral bekend om de prachtig begroeide wrakken en de grote kans er haaien te treffen. De Brothers zijn echter ook berucht, vooral vanwege de vaak zeer sterke stroming en hoge golven. Het is zeker geen duikgebied voor beginners. Je moet snel kunnen afdalen om het rif te bereiken voordat de stroming je te pakken krijgt.
Little Brother
Deze week hebben we echter veel mazzel met het weer, de zee is spiegelglad, wat voor de Brothers uitzonderlijk is. De stroming valt gelukkig ook mee, zodat we vanaf het duikdek te water kunnen om het zuidplateau te verkennen.
Vanaf half november is de kans op het zien van voshaaien groot. Deze prachtige haaien met hun lange staarten patrouilleren dan voornamelijk ter hoogte van het zuidplateau, op een diepte tussen de dertig en veertig meter. Het is paartijd, wat de dieren minder schuw maakt. Voshaaien zwemmen meestal paarsgewijs voorbij of ze komen nieuwsgierig als eenling op je af, misschien in de hoop dat je een mogelijke partner bent.
Little Brother staat dus bekend als haaienspotplek. Ook deze week worden we niet teleurgesteld. Naast de Oceanische witpunthaaien, die we werkelijk iedere duik tegenkomen, de voshaaien en grijze rifhaaien, zijn ook hamerhaaien geen zeldzaamheid.
Grijze rifhaaien
Onze gids en manager van Deepblue Cruises, Willi Hofman, is een gepassioneerd rebreatherduiker en kent de Brothers op zijn duimpje. De volgende morgen droppen de Zodiacs ons bij de noordwestpunt.
Door de heftige stroming moeten we snel tot dertig meter afdalen om het rif niet te missen. Maar onze inspanningen worden direct beloond met patrouillerende grijze rifhaaien.
«Wat gebeurt er nu weer?» denk ik als de haaien met open bek op ons af zwemmen. Dan dringt tot me door dat we ons vlak achter een poetsstation bevinden. De haaien zijn helemaal niet agressief, ze laten hun gebit reinigen door poetsvissen.
In de namiddag groeperen de grijze rifhaaien zich tot wel twintig stuks. Zenuwachtig trekken ze hun baantjes ter hoogte van het zuidplateau. Plotseling trekken twee haaien zich terug uit de groep. Ze beginnen aan iets dat op een achtervolging lijkt. De tweede bijt de eerste en opeens zitten ze enkele seconden aan elkaar vast.
Het lijkt erop dat ze gepaard hebben, want na dit ´quicky´ zwemmen ze weer terug naar de groep.
Hamerhaaien
Het rif rondom Little Brother bruist van het visleven. Tussen scholen fladderende oranje zaagbaarsjes stuit je op grote Napoleonvissen of glinsterende barracuda´s die uit het niets opduiken. Schildpadden vormen geen uitzondering en ook een grote school witte snappers is altijd aanwezig. Overal zie je prachtig gekleurde harde en zachte koralen van wit, geel, rood en paars. Alle kleurvarianten zijn aanwezig. Bij het zuidplateau op een diepte van dertig meter bevindt zich een woud van enorme waaiers.
Dan, tijdens een vroege duik, beleef ik het hoogtepunt van deze reis. Vanuit de donkere diepten komen plotseling drie hamerhaaien majestueus door het water glijdend op me af. Ze monsteren me kort met hun merkwaardige hamerkop en zijn even snel weer verdwenen als ze zijn gekomen.
Big Brother
Bij Big Brother liggen vijf wrakken op verschillende dieptes liggen. Het bekendste is de Numidia, die direct onder het oppervlak begint en eindigt op een diepte van tachtig meter.
Dit honderdvijftig meter lange, onder Britse vlag varende vrachtschip was op weg naar Calcutta. Door grove onoplettendheid van de stuurman liep het in de nacht van 21 juli 1901 op het rif aan de noordwestkant van Big Brother. Het schip was nota bene nog maar kort hiervoor in Glasgow van stapel gelopen. De Numidia bevatte een kostbare lading voor de Britse spoorwegen in India, waaronder allerlei onderdelen, zoals rails en spoorwegwielen. Dagenlang is getracht het schip weer vlot te trekken, helaas zonder resultaat. Wel lukte het een groot deel van de lading te redden voordat de Numidia uiteindelijk zonk.
Saillant detail is dat de Numidia kon worden geïdentificeerd door de unieke breedte van de via balken met elkaar verbonden spoorwegwielen. Deze bedroeg namelijk precies 1976 millimeter en werd alleen voor de spoorwegen in India gebruikt, nergens anders ter wereld. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, de gehele bemanning werd gered en op Big Brother afgezet.
Vandaag de dag is de Numidia een van de mooiste wrakken ter wereld. Het is werkelijk prachtig begroeid met harde en zachte koralen. De spoorwegwielen waarvan geen plekje meer onbedekt is, vind je terug op een diepte van ongeveer tien meter.
Big Brother wordt bewoond door drie Egyptische soldaten. Zij moeten op dit verder verlaten eilandje drie maanden van hun diensttijd uitzitten om de vuurtoren te bedienen. Ze zijn erg blij als je ze met een bezoekje vereert en trakteren je op verse thee. Als je aan land gaat, bezoek dan ook zeker de top van de vuurtoren.
Wanneer je na een lange klim eindelijk de top bereikt, word je namelijk beloond met een prachtig panorama.
Tijdens de laatste duik op het zuidplateau van Big Brother word ik ter afscheid vergezeld door twee voshaaien. Met hun lange staarten wuiven ze me vaarwel.
Dit was een perfect einde van een prachtige reis naar de Brothers, die ik zeker niet voor het laatst bezocht.
Info
Desert Roos Duikreizen, www.desert-roos.com
Dimension Touroperating, www.dimension.travel
Dive and Travel, www.diveandtravel.nl
Diving Adventures, www.divingadventures.nl
Diving Holidays, www.divingholidays.nl
Diving World Nederland, www.divingworld.nl
Eigen Wijze Duik Reizen, www.ewdr.nl
Nile Travel, www.niletravel.nl
Scuba Travel Nederland, www.scubatravel.nl
Touria Diving, www.touria.nl
Travel and Joy, www.travelandjoy.be
Wild Water Duikreizen, www.wildwater.be
Dit artikel is gepubliceerd in Duiken 4/2008