Sinds 2014 verspreidt zich een nieuwe koraalziekte, dodelijk voor koralen die er vatbaar voor zijn, bekend als Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD), door het Caribisch gebied. In augustus is op een MPA connect-bijeenkomst de wijze besproken waarop Florida deze ziekte aanpakte. Recent presenteerde DCNA alle beschikbare kennis en middelen om deze ziekte in het Caribisch gebied te bestrijden.

De nieuwe koraalziekte werd voor het eerst ontdekt voor de kust van Florida in 2014. Sindsdien verspreidt deze zich over een groot deel van het Caribisch gebied, waaronder Mexico, Jamaica, Sint Maarten, Sint Eustatius, de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Deze ziekte staat bekend als SCTLD, bijgenaamd ‘skittle-D’.

Tot op heden is STCLD alleen gezien in steenachtige koralen en veroorzaakt het aanzienlijk weefselverlies bij de aangetaste gastheer. De ziekte verspreidt zich snel en kan verwoestende gevolgen hebben voor riffen als het niet onmiddellijk wordt behandeld. Dr. Andy Bruckner, onderzoekcoördinator bij Florida Keys National Marine Sanctuary verklaarde: “Stony Coral Tissue Loss Disease treft enkele van de langzaamst groeiende en langst levende koralen voor koraalrifbouw, waaronder de iconische hersenkoralen, sterkoralen en pijlerkoralen.”

Symptomen koraalziekte

Wanneer een koraal SCTLD oploopt, begint de ziekte met zichtbare beschadigingen die zich verspreiden vanaf de rand van het aangetaste koraal. Het koraalweefsel kan gedeeltelijk of geheel losraken, waardoor het koraal achterblijft als een kaal skelet, dat vaak binnen een week bedekt raakt met algen. Deze ziekte is vastgelegd in meer dan twintig verschillende koraalsoorten, waaronder vijf soorten die zijn vermeld onder de Endangered Species Act.

Bij aanvang lijken eerst zeer gevoelige soorten geïnfecteerd te raken. De ziekte verspreidt zich razendsnel met een totale uitsterving van geïnfecteerde exemplaren binnen 1 week tot 2 maanden. Een maand nadat de ziekte is geconstateerd bij de zeer gevoelige soorten, zal de ziekte minder gevoelige soorten aantasten. Binnen deze soorten bleken kleinere kolonies in de loop van maanden af te sterven en grotere kolonies bleken jarenlang de ziekte te huisvesten zonder volledig af te sterven.

Anderen lezen ook:  Korte overstap met Singapore Airlines? Geen stress!

Overdracht  koraalziekte

Er wordt nu aangenomen dat de koraalziekte SCTLD wordt overgedragen via direct contact en watercirculatie. Om de verspreiding van de ziekte te minimaliseren, raden de autoriteiten duikers aan om uiterst voorzichtig te zijn rond geïnfecteerde koralen.

Daarnaast worden duikers aangespoord om hun uitrusting tussen duiklocaties volledig te ontsmetten om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Bij het vermoeden van geïnfecteerde koralen wordt eenieder verzocht dit onmiddellijk te melden bij de competente autoriteiten zodat die gelijk kunnen ingrijpen.

Kennis delen

Op 1 augustus van dit jaar kwam een groep van 22 experts uit 17 landen bijeen in Key West, Florida om informatie te delen en gesprekken aan te gaan over hoe SCTLD-uitbraken het best kunnen worden beheerd. Deelnemers konden nauw samenwerken met toonaangevende SCTLD-experts uit Florida, leerden hoe ze de ziekte het best konden identificeren en geïnfecteerde koralen met goed resultaat konden beheren.

Florida heeft positieve resultaten behaald bij de behandeling van geïnfecteerde koralen met verschillende antibiotica; dit wordt echter nog steeds getest en kaders van regelgeving met betrekking tot het gebruik van dergelijke behandelingen verschillen van land tot land.

Tijdens de bijeenkomst van de 2019 Gulf and Caribbean Fisheries Institute (GCFI) vorige maand, presenteerde DCNA-directeur Tadzio Bervoets de verschillende inspanningen voor capaciteitsopbouw in de regio via het MPA Connect / GCFI-netwerk, en een nieuwsbrief die beheerders van maritieme hulpbronnen toegang biedt tot de benodigde informatie om zich voor te bereiden op de ziekte, deze te volgen en in te grijpen.

De toekomst beschermen

De steeds verslechterende milieuomstandigheden veroorzaken verhoogde druk op koralen, waardoor deze koraalsoorten in de toekomst vatbaarder blijven voor ziekten. De ziekte SCTLD is met name zorgwekkend omdat het een langdurige ziekte is die een groot gebied bestrijkt en zeer besmettelijk lijkt te zijn voor een groot aantal langzaam groeiende koraalrifbouwende soorten. Bovendien is gebleken dat de ziekte leidt tot totale afsterving van de kolonie.

Anderen lezen ook:  Snapper van maar liefst 81 jaar is oudste vis ooit aangetroffen in koraalrif

Het vergroten van het publieke bewustzijn en goede duikpraktijken eropna houden, zullen cruciaal zijn voor het beheersen van deze ziekte. Onderzoekers blijven interventiemethoden testen om sterftecijfers te minimaliseren en verdere infectie te voorkomen. Totdat deze ziekte beter wordt begrepen, is het cruciaal voor duikers en onderzoekers om de voortgang zorgvuldig te volgen.

Als je denkt dat je een geïnfecteerd koraal hebt gezien, noteel dan de datum, GPS-locatie en, indien mogelijk, maak een foto en verstuur dit naar de plaatselijke autoriteit van het maritieme park.

Tekst: DCNA
Foto: K. Neely (leadfoto: met Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) geïnfecteerde koralen

Bron: Nature Today

Bekijk ook: Algen en koralen werkten al samen toen de dino’s nog rondliepen