Op het noordelijkwestelijke puntje van Malta, in de Marfa Bay die lekker in de luwte ligt van Comino en Gozo, vind je pal naast het luxe Labranda Riviera Hotel & Spa het duikcentrum Dive Vision Malta.

Eigenaren Gorden Klisch en Valerija Vlasov hebben hier een state of the art locatie gebouwd: hypermodern, pal aan het water en binnen de kortste keren zit je met alle gemak op de topduikstekkken die de drie eilanden te bieden hebben.

Tekst: Nique Hanskamp Foto’s: Gorden Lisch & Rene Lipmann

De van oorsprong Berlijnse Gorden zit al 20 jaar in het duikvak en dook overal, van Egypte en de Malediven tot Indonesië, maar snakte een jaar geleden naar eigen stek voor zichzelf en zijn vrouw Valerija. Ze vonden hun thuis in Mellieħa op Malta.

“We zochten een land dat een beetje bij onze Europese cultuur aansloot en Malta bleek daarvoor ideaal. De mooie natuur, heel veel fantastische duikplekken en wrakken, interessante riffen en gewoon een gevarieerd onderwaterlandschap zorgden voor de rest. Er is hier van alles te ondernemen en te zien en we kunnen van april tot en met december openblijven. Ideaal dus!”, aldus de enthousiaste Gorden.

Dive Vision

Locatie, locatie, locatie…

Met een handige trainingsbaai pal voor de deur (10 meter lopen) en het ‘huisrif’ van Cirkewwa op 5 minuten afstand hadden het koppel geen betere locatie kunnen bedenken. Bij Cirkewwa liggen twee wrakken die absoluut de moeite waard zijn: de 40 meter lange sleepboot Rozi en de wat grotere en zeer mooi begroeide patrouilleboot P29. Maar ook de Paradise Bay, Sugar Loaf en Cirkewwa Arch moet je zeker eens bezoeken als je toch daar in de buurt duikt.
In het duikcentrum, dat heel modern en ruim oogt, zie meteen bij binnenkomst een zwembad. “Handig voor oefeningen met drijfvermogen”, zegt Gorden, “maar liever nog gaan we meteen de baai in, in zee is er toch meer te zien en het leuke van oefenen in zee vind ik dat mensen zich meer ontspannen dan in het zwembad. Ze zijn buiten meer gericht op het onderwaterleven zodat ze al snel en instinctief beter gaan duiken.”

Anderen lezen ook:  Dive Center Scuba Do «Alles is op loopafstand in het populaire Jan Thiel»

Dive Vision

Zo comfortabel mogelijk

Maar met een hypermodern duikcentrum en een uitstekende locatie ben je er blijkbaar nog niet tegenwoordig; bezoekers willen ook bootduiken kunnen maken. Daarvoor heeft Dive Vision Malta de 10 meter lange boot genaamd Happy Day.

Er kunnen zo’n 15 gasten op en de boot is voorzien van alle gemakken. “Wij merken dat de markt een beetje aan het veranderen is”, vertelt Gorden. “Duikers van onze generatie zijn niet zo jong meer en gaan op zoek naar de gemakkelijkste manier om te duiken.

Met onze boot hebben we bijvoorbeeld direct toegang tot de Blue Hole op Gozo. Dat scheelt een lange en niet bepaald eenvoudige wandeling over de rotsen in je zware duikuitrusting. In de zomer is zo’n onderneming ook nog eens ontzettend warm. We omzeilen dat mooi met de Happy Day.”

Dive Vision

Gigantische rotsblokken

Met gepaste trots toont Gorden ons enkele foto’s die hij zelf maakte op bekende duikstekken van Malta, Gozo en Comino. Adembenemende plekken zoals het indrukwekkende wrak Um El Faroud dat inmiddels in tweeën is gebroken, het kleurrijke Lantern Point op Comino met al zijn kruip-door-sluip-door gangetjes en de Azure Boulders; de stenen afkomstig van het wereldberoemde Azure Window in de kliffen van Dwejra Bay dat in 2017 instortte.

De gigantische rotsblokken daarvan rusten nu op de bodem van de zee en zorgen voor een indrukwekkende duik waarbij je je piepklein waant.

Voor Gorden maakt het niet uit waar hij op de eilanden duikt. ”Alle duikstekken hebben iets unieks en ik houd van het duiken op zich. En van de fotografie. Als het zicht goed is kan er opeens een bijzonder moment zijn om vast te leggen wanneer zonnestralen een object raken. Zoiets maakt mijn dag helemaal”, zegt hij lachend. (Ben je nieuwsgierig naar Gorden’s onderwaterfoto’s, surf dan eens naar divevision.de)

Anderen lezen ook:  Scubapro K2 onderkleding: Warm, warmer, warmst

Dive Vision

Zorgeloze vakantie

Bij Dive Vision Malta kun je alle kanten op: kantduiken, bootduiken, snorkelen, een groot aantal SSI-opleidingen, zelfs sidemount en met scooters duiken is geen probleem.

Of je nu een beginnende of een ervaren duiker bent, of je alleen komt of met je gezin; Dive Vision Malta maakt het makkelijk voor je met veilige en leuke lessen en ervaren gidsen die verschillende talen spreken en je meenemen naar alle mooiste plekjes onder water.

Plus: service waar je U tegen zegt. Mede vanwege de luxe en uitbreide accommodatie direct naast de deur in het Labranda Hotel kun je ervoor zorgen dat je een relaxte en zorgeloze vakantie hebt zonder te hoeven slepen met je duikspullen.
In het duikcentrum zelf kun je alles op gebied van duiken en snorkelen vinden en zelfs een warme douche nemen (al is dat vrijwel nooit nodig want het water op Malta is aangenaam warm ;).

In de fotohoek met laadstation kun je ongestoord je camera voorbereiden op je duik en natuurlijk is er een handig spoelstation voor je uitrusting. Gorden en Valerija hebben aan alles gedacht.

Kortom: heb je door (of na) alle pandemie-perikelen behoefte aan een lekkere duikvakantie, niet te ver weg van huis en van alle gemakken voorzien? Kijk dan voor meer info op: www.divevisionmalta.com

Dive Vision

Ook interessant voor jou:

Comino Cave – Blauwer dan blauw

Alles over Malta, praktische informatie