Een lamp die gewoon doet wat ie moet doen, namelijk licht geven, is tegenwoordig allang niet meer voldoende. Heeft de lamp wel voldoende spot, is hij dimbaar, kun je er ook mee filmen? Je moet bijna gek zijn wil je aan de eindeloze wensenlijst van de veeleisende duiker blijven voldoen, maar gelukkig zijn Declan, Frans en Marjolein dat wel een klein beetje. We gaan op reis naar Letterkenny in Ierland en nemen een kijkje bij de geboorteplaats van het prachtige duiklampenmerk Anchor Dive Lights.

Natuurlijk moeten we naar Ierland om alle lampen van Anchor Dive Lights te bekijken en een indruk te krijgen van dit nog relatief onbekende merk. Uiteraard gaan we niet alleen om de lampen zelf, ik heb namelijk gehoord dat de verschillende typen zijn vernoemd naar de mooiste lokale duiklocaties, waaronder de indrukwekkende SS Laurentic, waar vorige maand uitgebreid over geschreven is. En we moeten natuurlijk wel de juiste lamp op de juiste plek testen, nietwaar? Naast de Laurentic hebben we de Arran, Mulroy, Audacious, Cruit en de nieuwste Doolin… waar moet ik beginnen?!

Anchor Dive Lights

Declan helpt me uit de brand en raadt de Audacious aan, de 189-serie. Welke serie? Aflevering 189 van The Simpsons om precies te zijn, getiteld «All singing, all dancing». En het klopt, de Audacious heeft het allemaal. De kleine lamp heeft een heldere en kleine spot, maar je kunt ook kiezen voor de videolampfunctie. Het licht schijnt dan in een grote hoek zodat je handig je video’s kunt belichten. En als je gewoon heel veel licht wilt, dan zet je zowel spot als wide modus aan.

Maar er is ook nog een keuze in kleurtemperatuur, dan geeft de led een warmere kleur. Of rood, of ultraviolet- licht of je kunt de lamp als stroboscoop gebruiken. Had ik al verteld dat alle functies ook nog instelbaar zijn van 100%, 50% en 25%? Al met al heeft de Audacious veel verschillende mogelijkheden en dat maakt deze kleine lamp ontzettend veelzijdig.

Anchor Dive Lights: uitgebreid maar eenvoudig

Ondanks de vele standen is de Audacious vrij eenvoudig te bedienen, als je eenmaal de logica doorhebt. Gelukkig heb ik meerdere duiken de kans de 189-serie mee te nemen en uitgebreid te testen. Ik was sowieso na de eerste duik al niet meer van plan deze lamp door te geven aan iemand anders, deze is de komende dagen van mij!

De lamp heeft zoveel mogelijkheden, dat past precies bij alle duiken die op het programma staan. En Ierland is veelzijdig, daar komt geen einde aan, dus ik denk dat we hier een goede combinatie hebben. Niet alleen de adembenemende ‘Wild Atlantic’ maar ook al het zeeleven; van kleine kathaaien, roggen tot en met de gekke zeeduivel en er zijn zelfs grotten te vinden. Tijdens onze eerste nachtduik is het handig dat de lamp wat gedimd kan worden als het zicht wat slechter wordt, dat voorkomt dat je verblind raakt.

Anderen lezen ook:  Eén van de zeldzaamste vissoorten - coelacanth - bedreigd door olieboringen

Anchor Dive Lights

Hier werkt de spot het beste en omdat de lamp heel erg veel licht geeft, is een standje lager soms nog beter. De brandtijd neemt dan ook flink toe, op vol vermogen gaat de lamp 60 minuten mee, maar op 50% verdubbeld de tijd naar 2 uur en in de laagste stand, 25%, gaat de accu maar liefst 4 uur mee. Gelukkig heeft Declan erg goed nagedacht over het programmeren van de lamp. In de volgorde van alle standen zit een logica en het meest waardeer ik dat de lamp altijd begint in de stand die je voor het laatst hebt gebruikt.

Dus als je met name de spotfunctie gebruikt, dan hoef je nooit alle andere functies te doorlopen voordat je er bent. Door deze handige programmering heeft de lamp maar één knopje nodig, simpel en effectief.

Anchor Dive Lights

De 189 die ik gebruik heeft een prettige aluminium goodman handle, de Errigal.

Anchor Dive Lights: kiezen maar

Tijdens deze week gebruik ik de handheld-versie, zonder kabel dus. Maar voor meer capaciteit onder water kun je gebruik maken van een extra grote accu met behulp van een losse accu aan een kabel. De cave-cannister geeft drie keer meer capaciteit, dat is een flinke opwaardering. Met deze cave-versie heb je nog steeds een erg compacte batterij.

Mocht je meerdere duiken achter elkaar maken of je hebt weinig mogelijkheden om tussendoor de accu te laden, dan is het een goed idee om voor een paar tientjes een losse lithium 32650 cel aan te schaffen. Uiteraard zijn er nog meer opties voor de 189-serie, zo is er een ballmount beschikbaar zodat de lamp op je bestaande videoarmen te monteren is. Maar je kunt ook kiezen voor een goodman handle of een goodman glove, welke je maar prettig vindt. De 189 die ik gebruik heeft een prettige aluminium goodman handle, de Errigal, en de achterkant van de lamp heeft een bevestigingspunt voor een boltsnap als je hem wilt weghangen.

Anderen lezen ook:  Verzuurde oceanen hebben enorme impact op hun bewoners

De goodman handle is slim ontworpen en heeft overal bevestigings-mogelijkheden om lampen te monteren of een kleine camera. In mijn geval heb ik er een ‘thumb loop’ op gezet, zodat de lamp wat handiger te gebruiken is tijdens het scooteren.

UV-stand

Wat ik in Ierland niet heb getest, is de rode stand en de UV-stand. Het ultraviolette licht heeft een golflengte van 420 nm en dat zou precies goed moeten zijn voor zowel harde als zachte koralen. Ik ben nieuwsgierig naar het resultaat, maar dat zal nog even op zich moeten laten wachten. Ook de rode stand heb ik niet gebruikt, maar dat is logisch: deze is speciaal bedoeld voor fotografen. Met het rode licht kun je je camera scherpstellen en je jaagt de vissen niet weg. Mijn voorkeur gaat uit naar 25% vermogen.

Overigens geeft de lamp dan nog steeds erg veel licht. De kans dat je helemaal zonder licht komt te zitten is dan ook erg klein, zeker omdat de lamp automatisch dimt als de accu leeg begint te raken. De led onder de schakelaar geeft met een kleurtje ook nog eens aan hoe het met de accu is gesteld, heel erg simpel. Sommige fotografen vinden een klein ledje niet handig, dus is de lamp zo geprogrammeerd dat je dit ledje uit kunt zetten.

Anchor Dive Lights

De lampen zijn vernoemd naar de mooiste lokale duiklocaties, waaronder de indrukwekkende
SS Laurentic.

Film en foto’s

De wide angle spot heeft dezelfde hoek en kleurtemperatuur als de Cruit en passen daarom ook goed bij elkaar in een foto/videoset. De brede bundel is bij goed zicht heel erg prettig om de omgeving mee te verlichten, maar als het zicht wat minder is, zet je het gewoon weer uit. En wie heeft er tegenwoordig nu niet een kleine videocamera mee onder water? Ook dan is de brede wide-functie al snel onmisbaar. Ik merk tijdens een kantduik waar we op zoek zijn naar kathaaien en kleine roggen, dat het op diepte net iets te donker wordt voor René.

Hij heeft wat moeite zijn camera scherp te stellen en daarom help ik hem even. Snel de lamp in de videostand, ietsjes minder fel en René heeft het een stuk makkelijker. Mocht je de lamp puur gebruiken om het onderwerp scherp te stellen, maar je wilt het licht niet op de foto? Dan druk je twee keer snel op het knopje zodat het kleine ledje begint te knipperen. Dat betekent dat de lamp vanzelf even uitgaat als de flitsers van de camera hun werk doen.

Anderen lezen ook:  Europese steur is zeldzaam en inheems

Op de wrakken gebruik ik het meeste de spotfunctie. De bundel van 8 graden is niet super klein, maar het schijnt lekker ver en ik kan er goed mee seinen. Soms zet ik bovenop de spot ook nog de brede bundel van 120 graden aan, daarmee krijg je een heel goed overzicht en je bent nog steeds goed zichtbaar omdat de spot niet verdwijnt. Ik weet dat ik een veeleisende duiker ben, maar dit kleine lampje voldoet nagenoeg aan alle eisen, inclusief de waterdichtheid tot ruim 100 meter diepte.

Het enige dat ik mis is de extra accu, die zou ik gelijk aanschaffen in de vorm van de cave-cannister. Toch bevalt de kleine accu heel erg goed en is de brandtijd voor de meeste duiken ruim voldoende.

Anchor Dive Lights: veel keus

Voor iemand die iets minder veeleisend is of gewoon een lamp zoekt met wat minder functies en een lagere prijs, dan zijn er ruim voldoende opties. Het nieuwste type, de Doolin, heeft een spot van 8 graden met een output van 4000 lumen. De lamp is dimbaar in nog meer standen zodat je een brandtijd tot wel 15 uur krijgt! De lamp is iets compacter omdat er verder geen video of UV-functies op zitten, maar hij heeft wel de handige auto-uit stand voor foto’s en een stroboscoop en SOS-modus. Het is precies wat je nodig hebt en niets meer of minder.

De kleinste in het assortiment zijn de 1K lampen, verkrijgbaar in twee uitvoeringen; de Arran met 10 graden bundel of de Mulroy met 72 graden bundel. Handig als kleine back-up lamp, maar ook sterk genoeg om een nachtduik mee te maken in helder water. De Laurentic 3K is vergelijkbaar met het 1K-type, maar deze heeft een bundel van 20 graden voor iets meer overzicht en hij geeft veel meer licht. Deze lamp is dan ook prima als primaire lamp te gebruiken.

Toch ben ik er wel over uit; «All singing, all dancing,» de serie 189 is mijn keuze, ook als we de SS Laurentic in het echt bezoeken!

Anchor Dive Lights

Info Anchor Dive Lights

TIP: Anchor Dive Lights staat in 2020 op BOOT en Duikvaker, ideaal om daar alle lampen eens naast elkaar te zien en met elkaar te vergelijken!

– Arran: Series 1K spot

– Mulroy: Series 1K wide

– Laurentic: Series 3K spot

– NIEUW! Doolin: Series 4K spot

– Audacious: Series 189

– Cruit: Series 5K video

www.anchordivelights.com

Bekijk ook: Langs de Wild Atlantic Way Ierland