In Indonesië, een land met meer dan 130 vulkanen verspreid over duizenden eilanden, staat men niet versteld van een vulkaanuitbarsting.

 

Maar nu de heilige berg, Gunung Agung, op het populaire eiland Bali, na 53 jaar weer wakker wordt, weet heel de wereld het. Sinds augustus ging het aantal aardbevingen gestaag de hoogte in, tot wel duizend per dag en werd in oktober voor het eerst de hoogste alarmfase 4 van kracht.

15.0000 mensen werden halsoverkop geëvacueerd, heel het eiland toonde zijn solidariteit en toen gebeurde er verder niets. Het aantal aardbevingen daalde weer en een kleine witte rookpluim steeg uit de krater. Terug naar alarmfase 3 en de meeste mensen met hun kostbaar vee mochten weer naar huis. Was het ergste achter de rug? Een 5.0 aardschok op 9 november maakte iedereen duidelijk dat dit niet het geval was.

 

De heilige berg, Gunung Agung, op het populaire eiland Bali, is na 53 jaar weer wakker geworden. Foto: Anouk Houben.

 

 

Het dagelijks leven

Het dagelijkse leven ging verder, maar toch zat die berg in ieders hoofd. Ondertussen begon het regenseizoen en een eerste aswolk werd door hete stoom uit de berg gedrukt. Sinds 25 november spreekt men van een magmatische eruptie en dit manifesteert zich door een hoge aswolk die ook meteen de luchthaven 3 dagen lamlegde. En dan wordt Bali geraakt in zijn toeristisch hart. Niet alleen kunnen de vakantiegangers niet naar huis, er komen er ook geen nieuwe bij. En nu het hele gebeuren groot in de internationale pers verschijnt, komen er alleen nog annuleringen binnen. Maar belangrijker is op dit moment de veiligheid van de locale bevolking.

Anderen lezen ook:  Reef Renewal Foundation Bonaire

 

 

Ondanks de dreiging gaat het dagelijks leven gaat verder. Foto: Anouk Houben.

 

1963

In 1963 stierven er zo’n 1600 mensen door de vulkaanuitbarsting. De overheid doet er dus alles aan om een nieuwe tragedie te voorkomen. Opnieuw is alarmfase 4 uitgeroepen en wordt er weer tot een radius van 10km geëvacueerd. Voor velen is dat een heel moeilijke beslissing. Het zijn veelal armere mensen die in die gebieden wonen, ze hebben niet veel buiten een paar koeien en een versgezaaide akker. De mannen sturen vrouw en kinderen naar de opvangkampen en keren zelf dagelijks terug om voor hun levensonderhoud te zorgen. In de kampen is het voor niemand aangenaam. Er zijn heel wat vrijwilligers en overheidspersoneel op de been om alles in zo goed mogelijke banen te leiden. Maar de onwetendheid, gebrekkige voorzieningen, hevige regens, verloren inkomsten,… het leidt ook tot onvrede.

De Balinezen zoeken hun troost en houvast in hun Hindu geloof. Er vinden veel ceremonieën plaats, er wordt gebeden en geofferd, ze leggen hun lot in de handen van hun God. De vulkanologen zijn dag en nacht in de weer met metingen aller aard. De berg zit intussen propvol magma. Niets kan met zekerheid voorspeld worden. Het wordt dus bang afwachten of er nog een grotere uitbarsting volgt. Voor iedereen die de komende weken een Bali duikreis geboekt heeft. Alle duikplaatsen zijn op dit moment normaal bereikbaar. Zelfs Tulamben dat op de duikkaart werd gezet door de uitbarsting in ’63. (De USS Liberty zonk door de aardbeving die gepaard ging met de eruptie.)

Anderen lezen ook:  Pygmeezeepaardje... wie niet weg is, wordt gezien!

 

Vluchten naar Bali weer volgens het normale schema

Nu de vulkaan op Bali zich weer relatief rustig houdt, gaan alle vluchten van en naar Bali volgens het normale schema door. KLM houdt nog wel de waarschuwing op de website dat de luchtvaartmaatschappij de situatie in Denpasar van dag tot dag blijft inschatten op veiligheid. Informeer jezelf goed.

 

Tekst en foto’s: Anouk Houben

Anouk woont sinds acht jaar op Bali en is moeder van 4 tieners. Daarnaast is zij gepassioneerd duiker en onderwaterfotograaf.