Warme oorden vindt Koos Bakker leuk, maar het koude water in Nederland heeft zijn hart gestolen. Wekelijks is hij te vinden in ’t Veenmeer in Tynaarlo dat bij hem om de hoek ligt. Zijn liefde voor de Nederlandse onderwaterwereld is haast tastbaar in zijn foto’s.

«Iedere keer denk je dat je de mooiste foto hebt gemaakt – maar de volgende duik overtreft dit weer.»

Als geboren en getogen Groninger is het 15 minuten rijden naar de mooiste zoetwaterplas van Noord-Nederland, ’t Veenmeer in Tynaarlo. Doordat het meer door bronwater wordt gevoed, is het zicht vaak erg goed en het bulkt letterlijk van het onderwaterleven. Denk aan snoek, karper, voorn, alver, baars, zeelt, paling, Turkse rivierkreeft, steur en zwanenmossels.

Iedere keer dat je het water betreedt is het een verrassing wat je tegenkomt. Het is ook een gezonde plas en de vissen zien er supergoed uit. Zowel de duiken overdag als de nachtduiken zijn prachtig en als de zon schijnt, klieven de zonnestralen metersdiep door het water en spiegelen speels op de huid van de vele vissen.

Platforms in ’t Veenmeer

Op de bodem zijn verschillende kleine wrakjes en objecten geplaatst. Het oudste wrakje is een ijzeren bootje ‘Het Juweeltje’ en voor opleidingen zijn diverse platforms aanwezig. De beste periode om te duiken?

Alle seizoenen zijn prachtig. In het voorjaar wordt langzamerhand het water weer iets warmer en komt in de bovenste laag meer zuurstof voor de vissen. Deze trekken dan ook naar het bovenste gedeelte en langs de rietkragen gaan ze naarstig op zoek naar een partner. Dan is het water in de zomer heerlijk warm geworden en zie je overal vis. Soms zelfs wolken zoetwatervisjes die aan de kant vliegensvlug heen en weer zwemmen.

’t Veenmeer

Het bulkt letterlijk van het onderwaterleven in ’t Veenmeer.

Actief jagen

De grotere (roof)vissen jagen actief op deze kleinere prooien. In het najaar is het water nog steeds warm, maar koelt het al een beetje af. De vissen kan je nog volop zien en ‘s avonds wordt het al vroeger donker. Ideaal voor het nachtduiken. Wanneer de schemering intreedt, dan voelt de grotere baars zich vaak veiliger, en komen ze graag profiteren van al het voedsel dat op het ondiepe gedeelte te vinden is.

Anderen lezen ook:  Lezing fotograaf Joost van Uffelen over de veranderde relatie tussen walvissen en mensen 

Trage vissen

In de winter gaan de vissen zich meer verspreiden over de gehele plas, maar de vis die je ziet is trager door het koude water en je kan ze gemakkelijker benaderen. De planten sterven langzaam om later in het voorjaar weer volop te gaan groeien. Van de inmiddels meer dan 1000 duiken die ik hier gemaakt heb, heeft een duik van vorig jaar een enorme indruk op mij gemaakt.

’t Veenmeer

Een knoeperd van een spiegelkarper komt langzaam op me af.

Spiegelkarpers

In het meer zwemmen een paar joekels van spiegelkarpers. Ik wilde graag van dichtbij een foto maken, maar iedere keer waren ze mij te slim af. Ik maakte daarom meerdere duiken tussen de ondiepe begroeiing en wachtte en wachtte….

Na meerdere duiken van ongeveer 1,5 uur, werd mijn wachten beloont. Een knoeperd van een spiegelkarper kwam langzaam op me af. Heel voorzichtig en met kleine ademteugen bleef ik roerloos hangen.

Vooral niet bewegen. Langzaam zag ik deze geweldig sierlijke mooie vis dichterbij komen. Op het laatst was hij ongeveer 15 cm van mij af en ik hield mijn adem in en begon te fotograferen. Mijn hartslag maakte overuren en mijn adrenaline steeg naar ongekende hoogte. Wat een geweldig moment!

Mooiste foto

Het is moeilijk om te vertellen wat mijn mooiste foto is. Zodra je in het water stapt pal naast de trap, een kreeft die zich heeft vastgeklampt aan een stengel, paaiende karpers of zeelt, of een vis die als een mannequin sierlijk door het water beweegt… Iedere keer denk je dat je de mooiste foto hebt gemaakt en de volgende duik overtreft dit weer. Dat komt door de schoonheid van ’t Veenmeer.

Anderen lezen ook:  Van Karpata naar Tolo, driftduiken langs 5 duikspots op Bonaire

Naam: Koos Bakker Duikt sinds: 1998 Brevettering: Divemaster Naam duikstek: ’t Veenmeer

’t Veenmeer

Info ’t Veenmeer

Maximale diepte: 17 meter.

Faciliteiten: vulstation, toilet- en douchegelegenheid, restaurant.

Instap: meerdere; allemaal gemakkelijk bereikbaar en geschikt voor mindervaliden.

Niveau: eenvoudig.

Kosten: € 3,50.

Parkeren: Je kunt met de auto tot aan het water komen, genoeg parkeergelegenheid.

Adres: Zuidlaarderweg 37 in Tynaarlo.

Tip: Verblijf eens op camping Veenmeer Villapark Akenveen. De combinatie van een gezellige familiecamping, het fraaie villapark, de prachtige (door bronwater gevoede) recreatie(duik)plas en de bijzondere ligging direct aan het Nationaal Park de Drentsche Aa, is echt bijzonder!

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Top tien zoetwatervissen, deel twee